10 keer beter in 10 jaar MUNT: ‘Wat nu heel gewoon is, was in 2014 baanbrekend’

Menno Luiten over het eerste decennium van de Haagse geldverstrekker
27 september 2024 Leestijd ± 3minuten
10 keer beter in 10 jaar MUNT: ‘Wat nu heel gewoon is, was in 2014 baanbrekend’

Het was groot nieuws in de financiële pers tien jaar geleden: Nederlandse pensioenfondsen stortten zich op hypotheken. Met zo’n  twee miljard euro ging MUNT Hypotheken van start. Een stormachtige groei volgde, inmiddels hebben pensioenfondsen en andere langetermijnbeleggers meer dan 30 miljard euro vrijgemaakt voor hypotheken van MUNT. 

Die groei is niet zomaar ontstaan, vertelt Menno Luiten. Hij was vanaf het eerste uur betrokken bij MUNT Hypotheken, dat werd opgericht door Jeroen van Hessen en Jeroen Looman. “De beide Jeroenen zagen dat de hypotheekmarkt inefficiënt was. Dat kostte beleggers én consumenten veel geld.” 

Tijd om het beter en slimmer aan te pakken dus. In een leegstaand kantoorpand werden plannen gesmeed die de markt voorgoed zouden veranderen. Plannen die inmiddels grotendeels gemeengoed zijn geworden. “Daar heeft de hele markt – en met name de consumenten - uiteindelijk flink van kunnen profiteren”, zegt Luiten.  

Automatisch lagere rente 

Wat de initiatiefnemers van MUNT wilden, was duidelijk: een product met uitstekende voorwaarden maar tegen een eerlijke prijs. Tot dan toe waren er alleen basisproducten en luxere producten – met een dito renteopslag. “We vonden het bijvoorbeeld flauw dat consumenten niet werden beloond voor het aflossen van hun hypotheek, terwijl het risico voor geldverstrekkers daarmee afneemt. Dus introduceerden we standaard automatische rentedaling voor al onze klanten in ons product.” 

Een ander voorwaarde die MUNT introduceerde, was het onbeperkt aflossen uit eigen middelen, zonder kosten. “Bij de meeste geldverstrekkers kon je tien jaar geleden hooguit tien procent boetevrij aflossen. Dat is een flinke belemmering voor wanneer je bijvoorbeeld een erfenis of gouden handdruk krijgt.” 

Ook was MUNT een van de eerste aanbieders met dagrente – iets waar consumenten veel profijt van hebben wanneer de rente daalt. 

Nieuw model 

MUNT was de eerste volledig nieuwe hypotheekverstrekker die in lange tijd op de markt kwam. Daarvoor werd een nieuw model ontwikkeld dat volledig gericht is op outsourcen. “Je moet niet zelf doen wat anderen beter, goedkoper of sneller kunnen”, legt Luiten uit. Dat heeft als voordeel dat het proces snel is, als eerste verwachtte MUNT van haar uitbestedingspartners dat ze op alle stappen in het proces ‘dagbij’ zijn.  “Als je dagbij bent, vang je veel sneller hickups in het proces op en ben je minder tijd kwijt  aan telefoontjes”, weet Luiten. “Dat is fijn voor de adviseur en de consument – zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.” 

Luiten was sinds de start betrokken bij MUNT, maar verliet het bedrijf in 2018 om vorig jaar weer terug te keren. “Het voelde als thuiskomen en ik had direct het hoogste woord. Voor de collega’s die pas na mijn vertrek bij MUNT in dienst waren gekomen, kwam dat een beetje arrogant over. Die dachten: ‘Wie is die man?’ Dat heb ik me toen helemaal niet gerealiseerd, maar nu snap ik dat best.”  

De eerste allereerste MUNT-offerte die 10 jaar geleden uit de printer kwam rollen.

Concurrentie 

Het mooiste compliment is als de concurrentie je kopieert. “Dat is de afgelopen jaren flink gebeurd. Alleen het onbeperkt aflossen uit eigen middelen is nog niet wijdverbreid overgenomen, maar dat zal niet lang duren”, lacht Luiten. “Wat nu heel gewoon is, was in 2014 baanbrekend. Die veranderingen willen we in gang blijven houden. We blijven actief nadenken wat we nog meer kunnen verbeteren.” 

Nog een groot pluspunt is dat de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt er, mede door de komst van MUNT, voor heeft gezorgd dat de hypotheekrentemarges zeker 200 basispunten zijn gedaald. “Daarmee hebben we, samen met alle onafhankelijke adviseurs in Nederland, de consument veel scherpere tarieven bezorgd”, besluit Luiten. 


Lees ook
Financieel advies aan senioren: vooruitkijken naar wonen en zorg

Financieel advies aan senioren: vooruitkijken naar wonen en zorg

De groep senioren in Nederland groeit snel en brengt unieke financiële behoeften met zich mee. Senioren hebben andere prioriteiten dan jongere generaties, zoals pensioenplanning, vermogensoverdracht naar de volgende generatie, het voorbereiden op toekomstige zorgkosten en natuurlijk toekomstbestendig wonen. Voor financieel professionals liggen hier kansen: wie de specifieke wensen van senioren begrijpt, kan hen optimaal adviseren en waardevolle relaties opbouwen in deze steeds belangrijkere doelgroep. Welke uitdagingen en kansen zien we? 

Erfpacht afkopen of niet?

Erfpacht afkopen of niet?

Wat zijn de voor- en nadelen van het afkopen van erfpacht bij de aankoop van een woning? We bespreken het met hypotheekadviseur Geert Bruin van Excellent Finance. Wat adviseert hij zijn klanten en hoe zorgt hij dat de risico's beperkt blijven? 

Hypotheken verkopen onder een franchise vlag
Column

Hypotheken verkopen onder een franchise vlag

Als franchisenemer in de hypotheekwereld zit je in een unieke positie. Je bent een soort financiële matchmaker: je koppelt droomhuizen aan droomhypotheken, en als het goed is, leeft iedereen nog lang en gelukkig (of in ieder geval tot de rentevaste periode afloopt). 

“Senioren willen wel verhuizen, maar er zijn niet genoeg levensloopbestendige woningen”

“Senioren willen wel verhuizen, maar er zijn niet genoeg levensloopbestendige woningen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Danny van Herpen uit Oss van één hypotheken & verzekeringen over de Wet betaalbare huur, extra aflossen en verhuisvouchers.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.