Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Nick Heijmans van HypotheekXperts over leeftijdsdiscriminatie en de woningbouw-ambities van het nieuwe kabinet.
“In de basis vind ik dat er geen sprake mag zijn van leeftijdsdiscriminatie. Als ik een aanvraag zou indienen die geweigerd wordt omdat iemand te oud is, dan zou ik dat wel echt verrassend vinden. Wat ik me wel kan voorstellen is dat een bank kritisch is op de haalbaarheid.
Mensen worden steeds ouder, en blijven ook steeds langer zelfstandig wonen. Er zullen dus ook steeds vaker oudere mensen aankloppen voor een hypotheek. Ik vind dat daar ruimte voor moet zijn, ook al lopen de leningen korter en zijn de leensommen laag omdat deze mensen vaak veel vermogen hebben. Iedereen zou in principe een hypotheek moeten mogen afsluiten.”
“Ik dat dat het vrij optimistisch is. De komende jaren verwacht ik het nog niet. De Jonge lukte het ook niet, hij bleef steken op maximaal 80.000 woningen. Dat tekort van 20.000 per jaar moet eigenlijk ook nog worden ingehaald. Stikstofregels en omgevingsvergunningen maken het moeilijk. De bezwaren die vaak worden ingediend door omwonenden tegen een omgevingsvergunning, zorgen ervoor dat het soms wel tien jaar kan duren voordat er gestart kan worden met de bouw. Iedereen zou wat coulanter mogen zijn en accepteren dat we zullen moeten bouwen op bijvoorbeeld grasvelden. Want het is zeker nodig, 100.000 woningen per jaar. Er is een nijpend tekort, voor alle doelgroepen. Er zal een tekort ontstaan van zo’ n miljoen woningen als we niets doen.”
“Meer levensloopbestendige woningen zoals appartementen en bungalows zullen zeker helpen. Maar met alleen maar focus op senioren betwijfel ik of we het gaan redden. Ik vind dat er ook gebouwd moet worden voor werkende jongeren. Daar zouden kleinere woonconcepten voor moeten komen. Tiny houses bijvoorbeeld, een beetje in de natuur maar niet te ver van het werk. Betaalbaar, bijvoorbeeld zo’n 2 ton voor 30 à 40 vierkante meter. Je ziet ze helaas weinig. Er is weinig beschikbare grond, en als die er is dan wordt daar liever een hele woonwijk op geplaatst van huizen van 5 à 6 ton. Aan Tiny houses wordt dan te weinig verdiend.”
“Als de rente straks nog meer zal dalen, dan zullen de prijzen alleen nog maar verder oplopen. In combinatie met het woningtekort is het een bijzondere cocktail: veel vraag, weinig aanbod, en rentes die nog meer naar beneden gaan. Ik denk dat er dadelijk nóg meer wordt overboden. Mensen raken gefrustreerd en gaan onverantwoorde risico’s nemen, bijvoorbeeld door te bieden zonder voorbehoud. Voor kopers niet leuk, maar verkopers kunnen wel van de situatie profiteren.”