100.000 woningen per jaar reëel? ‘Mensen zouden coulanter mogen zijn’

23 september 2024 Leestijd ± 3minuten
100.000 woningen per jaar reëel? ‘Mensen zouden coulanter mogen zijn’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Nick Heijmans van HypotheekXperts over leeftijdsdiscriminatie en de woningbouw-ambities van het nieuwe kabinet. 

Volgens Kifid mogen banken discrimineren op leeftijd bij het verstrekken van een hypotheek. Ben je het daarmee eens?  

“In de basis vind ik dat er geen sprake mag zijn van leeftijdsdiscriminatie. Als ik een aanvraag zou indienen die geweigerd wordt omdat iemand te oud is, dan zou ik dat wel echt verrassend vinden. Wat ik me wel kan voorstellen is dat een bank kritisch is op de haalbaarheid.   

Mensen worden steeds ouder, en blijven ook steeds langer zelfstandig wonen. Er zullen dus ook steeds vaker oudere mensen aankloppen voor een hypotheek. Ik vind dat daar ruimte voor moet zijn, ook al lopen de leningen korter en zijn de leensommen laag omdat deze mensen vaak veel vermogen hebben. Iedereen zou in principe een hypotheek moeten mogen afsluiten.” 

Het kabinet presenteerde nieuwe plannen voor de woningmarkt. Denk je dat het doel om 100.000 woningen per jaar te bouwen realistisch is?  

“Ik dat dat het vrij optimistisch is. De komende jaren verwacht ik het nog niet. De Jonge lukte het ook niet, hij bleef steken op maximaal 80.000 woningen. Dat tekort van 20.000 per jaar moet eigenlijk ook nog worden ingehaald. Stikstofregels en omgevingsvergunningen maken het moeilijk. De bezwaren die vaak worden ingediend door omwonenden tegen een omgevingsvergunning, zorgen ervoor dat het soms wel tien jaar kan duren voordat er gestart kan worden met de bouw. Iedereen zou wat coulanter mogen zijn en accepteren dat we zullen moeten bouwen op bijvoorbeeld grasvelden. Want het is zeker nodig, 100.000 woningen per jaar. Er is een nijpend tekort, voor alle doelgroepen. Er zal een tekort ontstaan van zo’ n miljoen woningen als we niets doen.” 

Er wordt nadruk gelegd op de bouw van seniorenwoningen om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, zal dat wat helpen? 

“Meer levensloopbestendige woningen zoals appartementen en bungalows zullen zeker helpen. Maar met alleen maar focus op senioren betwijfel ik of we het gaan redden. Ik vind dat er ook gebouwd moet worden voor werkende jongeren. Daar zouden kleinere woonconcepten voor moeten komen. Tiny houses bijvoorbeeld, een beetje in de natuur maar niet te ver van het werk. Betaalbaar, bijvoorbeeld zo’n 2 ton voor 30 à 40 vierkante meter. Je ziet ze helaas weinig. Er is weinig beschikbare grond, en als die er is dan wordt daar liever een hele woonwijk op geplaatst van huizen van 5 à 6 ton. Aan Tiny houses wordt dan te weinig verdiend.” 

Denk je dat de hypotheekrente nog verder gaat dalen? Wat voor effect zal dat hebben?  

“Als de rente straks nog meer zal dalen, dan zullen de prijzen alleen nog maar verder oplopen. In combinatie met het woningtekort is het een bijzondere cocktail: veel vraag, weinig aanbod, en rentes die nog meer naar beneden gaan. Ik denk dat er dadelijk nóg meer wordt overboden. Mensen raken gefrustreerd en gaan onverantwoorde risico’s nemen, bijvoorbeeld door te bieden zonder voorbehoud. Voor kopers niet leuk, maar verkopers kunnen wel van de situatie profiteren.” 


Lees ook
Financieel advies aan senioren: vooruitkijken naar wonen en zorg

Financieel advies aan senioren: vooruitkijken naar wonen en zorg

De groep senioren in Nederland groeit snel en brengt unieke financiële behoeften met zich mee. Senioren hebben andere prioriteiten dan jongere generaties, zoals pensioenplanning, vermogensoverdracht naar de volgende generatie, het voorbereiden op toekomstige zorgkosten en natuurlijk toekomstbestendig wonen. Voor financieel professionals liggen hier kansen: wie de specifieke wensen van senioren begrijpt, kan hen optimaal adviseren en waardevolle relaties opbouwen in deze steeds belangrijkere doelgroep. Welke uitdagingen en kansen zien we? 

MUNT Hypotheken wint Zilveren Spreekbuis 2024

MUNT Hypotheken wint Zilveren Spreekbuis 2024

Tijdens de HypoVak in Barneveld heeft MUNT Hypotheken de Zilveren Spreekbuis 2024 in ontvangst genomen. De geldverstrekker was genomineerd omdat het volgens adviseurs bijzonder goed scoort op onder meer imago, dienstverlening, bekendheid en voorkeurspositie.  

Wat zijn de risico's van bieden boven de vraagprijs?
Dilemma

Wat zijn de risico's van bieden boven de vraagprijs?

In de huidige markt wordt er weer fors overboden. Hoe ga je daar als adviseur mee om? Hoe zorg je dat de risico’s beperkt blijven voor de klant? We bespreken het met Rob Verwijmeren van Hypotheek Visie Breda.

‘Hypotheekadviseur was niet mijn droombaan. Ik wist gewoon niet wat ik wilde’

‘Hypotheekadviseur was niet mijn droombaan. Ik wist gewoon niet wat ik wilde’

Charlotte van de L'isle werkt sinds 2015 met een tussenpoos van 1,5 jaar bij De Hypotheker. Ze verwacht dat door technologie haar werk in de toekomst efficiënter zal worden waardoor ze tijdens een klantgesprek sneller tot de kern kan komen.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.