62 procent Nederlanders: Nieuw kabinet moet méér doen om woningvoorraad te verduurzamen

23 november 2023 Leestijd ± 3minuten
62 procent Nederlanders: Nieuw kabinet moet méér doen om woningvoorraad te verduurzamen

Een nieuw kabinet moet meer financiële mogelijkheden ter beschikking stellen om het verduurzamen van woningen mogelijk te maken. Uit onderzoek van MUNT Hypotheken blijkt dat 62 procent van de Nederlanders hiervoor pleit. De hypotheekverstrekker vindt dat de overheid en financiële instellingen huiseigenaren onvoldoende motiveren om hun woning te vergroenen.

De focus ligt volgens Menno Luiten, directeur van MUNT Hypotheken, te veel op het belonen van mensen die wonen in woningen met gunstige labels. “Wie in een woning met een A-label of nog beter gaat wonen, heeft over het algemeen een wat hoger inkomen”, vertelt Luiten. “Vanaf 2024 kunnen kopers van een huis met A-label of hoger meer financiering krijgen (tot 50K) en daarnaast worden consumenten door aanbieders met fikse rentekortingen verleid om juist dit soort energiezuinige huizen te bemachtigen. Daarmee vergroenen aanbieders die deze korting geven weliswaar hun portefeuille, maar is het de vraag of de hele woningvoorraad hier baat bij heeft.  Niet alleen de mensen met een A-label tellen mee.” Bijna 70 procent van de huizenvoorraad heeft een energielabel B of slechter.

2 miljoen huishoudens groen(er) maken

Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de respondenten aangeeft dat een financiële prikkel hen daadwerkelijk zou activeren om met verduurzaming aan de gang te gaan. “Als je uitgaat van het feit dat we in Nederland ruim 4,4 miljoen koopwoningen (CBS 2020) hebben, kunnen we meer dan twee miljoen huishoudens, na de juiste stimulans, aanzetten om hun woning (verder) te verduurzamen”, stelt Luiten.

Manier waarop baart zorgen

Slechts een vijfde van de respondenten ziet na aanmoediging in de vorm van financiële steun geen aanleiding om de woning te verduurzamen. Precies een derde (33 procent) is van mening dat huiseigenaren zelfs verplicht zouden moeten worden om hun woning te verduurzamen. De directeur van MUNT Hypotheken ziet dus wel bereidwilligheid, maar de financiële stimulans voor veel mensen met een hypotheek ontbreekt. Menno Luiten: “De overheid en aanbieders van hypotheekproducten hebben volop aandacht voor vergroening van  de woningvoorraad en dat is een goede zaak. De manier waarop ze verduurzaming stimuleren, baart zorgen.” 

MUNT Hypotheken vindt dat een nieuw kabinet en aanbieders zich serieus achter de oren moeten krabben of de ingeslagen koers ook huizen met een minder gunstig label helpt verduurzamen. Dat huiseigenaren met een woning met energielabel D, E, F of G vanaf volgend jaar een lening van 20.000 euro kunnen aanvragen voor het energiezuiniger maken van hun woning, juicht Luiten toe. "Het zou goed zijn als een nieuw kabinet de verduurzaming van de meer vervuilende woningvoorraad met maatregelen blijft ondersteunen. Dat is natuurlijk met een nog te vormen coalitie nog zeer de vraag." Tegelijkertijd roept Luiten ook collega-hypotheekverstrekkers op om juist de vergroening van minder duurzame woningen te stimuleren. "Daar is de gehele woningmarkt het meest bij gebaat."

Mensen verrast na inventarisatie

Luiten roept huiseigenaren die de wens hebben om te verduurzamen op om vrijblijvend met hun adviseur in gesprek te gaan. “De praktijk wijst uit dat mensen vaak vooraf niet weten wat er mogelijk is in het kader van verduurzaming. Dat er vanaf 2024 allemaal extra financieringsmogelijkheden voor nieuwe- maar ook voor bestaande huiseigenaren zijn, is onbekend. Het is goed dat de markt, maar ook adviseurs, mensen wijzen op hun mogelijkheden. Ons onderzoek toont aan dat mensen met de juiste financiële prikkels best in beweging te krijgen zijn. Adviseurs hebben meer dan genoeg kennis in huis om mee te helpen de woningvoorraad letterlijk en figuurlijk groen te krijgen.”


Lees ook
Hogere rente, lagere rente, overreactie?

Hogere rente, lagere rente, overreactie?

Het dominante thema op de financiële markten is en blijft de rente. Dat is niet alleen de korte rente, die bepaald wordt door de Centrale Banken. Nog belangrijker is de risicovrije swaprente langer dan 5 jaar, zo legt senior portfolio manager bij DMFCO Matthieu Vos uit. Die risicovrije swaprente wordt bepaald door de vrije jongens van de kapitaalmarkten. 

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het grootste nieuws op de binnenlandpagina's van de afgelopen week: de PVV is de grootste geworden. 

Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!
Column

Onafhankelijke verkoop bestaat niet - onafhankelijk advies wél!

Financiële keuzes zijn als een doolhof met talloze wegen en valkuilen. De juiste route kiezen kan het verschil maken tussen financiële zekerheid en een leven vol zorgen. In deze wirwar van opties zijn er twee belangrijke gidsen: de banken en verzekeraars versus de onafhankelijke hypotheek- en assurantieadviseurs. De vraag die we onszelf moeten stellen is: wie is de beste gids voor de financiële toekomst?

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Er wordt wel vaker geschreven dat de rente volatiel is, maar de afgelopen 6 weken is dat ook echt het geval. Hoe komt dat nu? Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt het uit.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.