Advies geven in een crisisgebied: “Steun is belangrijker dan een paar euro’s”

10 maart 2022 Leestijd ± 3minuten
Advies geven in een crisisgebied: “Steun is belangrijker dan een paar euro’s”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. Jos Thewissen werkt onder meer als hypotheekadviseur in de omgeving van Maastricht, dat in de zomer van 2021 door overstromingen onder water stond.

Kun je een beeld schetsen van de geleden schade?

“Het gaat bij mijzelf om zo’n veertigduizend euro schade. En dan ben ik nog licht getroffen. Op sommige plekken stond het water anderhalve meter hoog. Mijn zusje woont een paar straten verderop en zit op twee ton. Dat hakt er natuurlijk enorm in.”

Je hoort er nog maar weinig over in het nieuws. Hoe staat de situatie er nu voor?

“De mensen die het hardst getroffen zijn, zijn nog niet eens begonnen. Daar staan nog steeds van die bouwdrogers in huis. Eerst moet het pand droog zijn. Ik verwacht dat de aanvragen voor een hypotheekverhoging of bouwdepot pas het komende half jaar binnen zullen stromen.”

Zijn veel klanten van jou bezorgd over het kostenplaatje van de verbouwing?

“De verzekering doet uiterst zijn best, daar kan ik niets slechts over vertellen, uitzonderingen daargelaten. Alleen zijn er altijd dingen die niet gedekt zijn. Mensen komen geld te kort en moeten de beurs trekken. Vandaar mijn voorspelling dat veel mensen binnenkort bij de hypotheekadviseur zullen aankloppen.”

Is er angst voor nieuwe overstromingen? 

“Zeker. Ik hoor van alle mensen in de buurt hier, dat als het nog een keer gebeurt, dat ze dan gaan verhuizen. Ik merk het nu al: heel wat huizen in het risicogebied staan in de verkoop. Mensen komen naar mij met de vraag: wat kan ik het beste doen? De prijs van hun huis is natuurlijk omlaag gegaan in waarde.” 

Wat hebben de overstromingen betekend voor de regionale markt?

“De interesse van buitenaf is niet afgenomen. Een tussenwoning in de Randstad? Daar koop je hier een vrijstaand huis voor. De volksverhuizing gaat nog wel even door. Mensen hebben natuurlijk de beelden op tv gezien, maar hebben niet door wat voor een ellende het was en is. Mensen wonen na zeven maanden nog steeds in bouwunits.”

Hoe kijk jij naar de toekomst: hoopvol of argwanend?

“Het gaat zeker tien tot vijftien jaar duren voordat het probleem is opgelost. Nederland staat met het poldermodel niet bekend om zijn soepele bureaucratie. Het is dus te hopen dat we niet weer zo’n exceptionele regenval krijgen op één plek. Deze winter stond het water weer tot het randje.”

Wat heb jij tot slot als hypotheekadviseur geleerd van deze hectische periode?

“Dat je boven alles een luisterend oor moet zijn. Word mens in plaats van adviseur en laat je handjes wapperen. Pak een emmer. De saamhorigheid was hier zo duidelijk te voelen. Steun is echt het allerbelangrijkste. Dat doet een hoop meer dan een paar euro’s.”


Lees ook
“Ik heb door heel wat deuren en plafonds moeten beuken”
Adviseur van de maand

“Ik heb door heel wat deuren en plafonds moeten beuken”

Klanten die een afspraak willen maken, kunnen die op haar website zelf inplannen. Ulrike Geerlings van Appels Financieel Advies heeft zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daardoor houdt ze meer tijd over om zich te onderscheiden waar ze goed in is. Met ruim drie decennia ervaring in de financiële sector weet ze precies wat dat is: verbinding maken met haar klanten en uitgebreid de tijd nemen voor een holistisch financieel advies.

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

Inflatie: blijven hypotheken betaalbaar?
Column

Inflatie: blijven hypotheken betaalbaar?

Komt er een golf van wanbetalingen aan omdat de inflatie zo hoog is? De afgelopen weken is de wereld op zijn kop gezet door de oorlog in de Oekraïne en de aanhoudende stijging van de energieprijzen. 

Brondata steeds meer omarmd, maar niet zonder slag of stoot

Brondata steeds meer omarmd, maar niet zonder slag of stoot

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies zien voor- en nadelen van het groeiende gebruik van brondata: “Sommige informatie is verouderd en het onderzoek is best invasief.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.