Adviseur in Groningen: “Als verstrekkers aardbeving lezen, gaan alle alarmbellen af”

Commerciële kansen in getroffen gebied
08 februari 2022 Leestijd ± 3minuten
Adviseur in Groningen: “Als verstrekkers aardbeving lezen, gaan alle alarmbellen af”

Elke hypotheekadviseur werkt zo nu en dan aan de financiering van een buitengewone woning. In deze rubriek gaan we op zoek naar bijzondere locaties. We spreken met Ronald Haan van het hypotheekadvies- en makelaarskantoor Ronald. Hij heeft in de provincie Groningen dagelijks te maken met door aardbevingen onstane schade.

Hoeveel klanten van jou hebben te maken met dit dossier?

“Als ik kijk naar mijn eigen portefeuille, dan is bij bijna elke woning wel bevingsschade gemeld. Ik heb zelf gelukkig geen klanten waar de boel op instorten staat. Er zijn mensen die wel in het aardbevingsgebied wonen, maar niet zijn opgenomen in het versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen, die ervoor zorgt dat iedereen in het aardbevingsgebied veilig kan wonen. Zij hebben wel recht op de subsidie Verduurzaming en Verbetering van tienduizend euro, daar staan ze massaal voor in de rij bij het SNN, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.”

Tegen welke problemen loop jij zelf aan?

“Als bepaalde geldverstrekkers het woord aardbeving lezen in een taxatierapport of koopovereenkomst dan gaan allerlei alarmbellen af. De meeste geldverstrekkers wisten eerst vrij weinig over deze materie. Ze deden – logischerwijs – erg moeilijk over financieren. Dat maakt het lastig en frustrerend, omdat je zo vaak hetzelfde verhaal moet vertellen. Gelukkig hebben de meeste geldverstrekkers nu een aantal mensen die van de hoed en de rand weten.”

Hoe zit het met jouw klanten en hun frustraties?

“Voor de saamhorigheid in een dorp is het niet bevorderlijk dat iedereen op een andere manier gecompenseerd wordt. Ook tussen buren kan er een verschil van duizenden euro’s zitten, zelfs bij twee onder een kap. Dan kent het ene huis een hoog risicoprofiel en zit daarmee in het versterkingsprogramma en de andere niet. Je kan je voorstellen wat dat in een kleine gemeenschap doet. Het blijft een proces van de lange adem.

Ik heb ook hypotheekklanten die vallen in de sloop en nieuwbouw-regeling. Daar wordt de woning gesloopt en opnieuw gebouwd. Dat is een vrij rigoureuze maatregel die wordt genomen. Dit vergt de nodige afstemming met de geldverstrekker.”

Hoe help jij gedupeerden met het vinden van oplossingen?

“Wij bemiddelen niet in de subsidieaanvragen, maar we hebben veel te maken met verbouwingshypotheken. De woningmarkt is momenteel zo oververhit dat mensen besluiten om toch te blijven zitten in hun woning. Ze pakken niet alleen de schade aan, maar verbouwen het hele huis.”

En hoe zit het met kopers van buiten Groningen; is de aanwas gestokt?

“Vreemd genoeg niet. Er komen relatief veel mensen uit andere delen van het land hiernaartoe. Ze zijn bekend met de problematiek en willen graag meer informatie dan ingezetenen, maar het was voor niemand van hen een dusdanig bezwaar om een huis niet aan te kopen. Dit ondanks de plannen om nog meer gas uit Groningen te pompen.”

Hoe verklaar je dat?

“Er wordt vaak al in de verkoopadvertentie gezet hoeveel subsidie er beschikbaar is voor een huis met schade. Het kan zijn dat er flink verbouwd moet worden, maar daar staat vaak ook een vergoeding in de vorm van subsidie tegenover. Door dat te vermelden haal je – zeker bij gedateerde woningen – een hoop bezwaren weg. Het is niet alleen maar kommer en kwel, er zijn ook veel commerciële kansen.”
 


Lees ook
Binnen vier uur uitsluitsel met de Desktop Taxatie
Trends

Binnen vier uur uitsluitsel met de Desktop Taxatie

Op 1 juli vorig jaar werd door woningtaxatiebedrijf Calcasa de Desktop Taxatie gelanceerd. Dit is een modelmatige taxatie waarbij een expert op afstand is betrokken. Verschillende geldverstrekkers hebben de Desktop Taxatie al geaccepteerd en daar komt nu ook MUNT Hypotheken bij. “De Desktop Taxatie is voor zowel consumenten, geldverstrekkers als voor intermediairs een aanwinst”, betoogt Calcasa-directeur Tijs Pellemans.

Minder snel uit elkaar door overspannen woningmarkt
Cijfers & onderzoeken

Minder snel uit elkaar door overspannen woningmarkt

Door de oververhitte woningmarkt zou ruim een kwart van alle Nederlanders bij relatieproblemen minder snel breken met zijn of haar partner. Met name vrouwen maken zich zorgen over het vinden en de financiering van een nieuwe, eigen woning. 

Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Begin vorig jaar spraken we met adviseur Ronald Haan over de invloed van de aardbevingen in Groningen op de lokale woningmarkt. Bewoners zaten met de handen in het haar. Nu, een jaar later, blijkt dat de huizenprijzen ook in deze regio (bijna) over de kop zijn gegaan. Wat is er veranderd in een jaar tijd? 

Gemeente Zeist wil woonkloof verder dichten: “Iedereen moet zich thuisvoelen”

Gemeente Zeist wil woonkloof verder dichten: “Iedereen moet zich thuisvoelen”

Met gepaste trots kijkt Laura Hoogstraten terug op de afgelopen periode als wethouder Wonen in Zeist. In de slotstad werd volgens haar met succes gewerkt aan een versnellingsopgave: sneller meer woningen voor (her)starters. Maar ook in Zeist is er nog een lange weg te gaan, zegt Hoogstraten. Dat wordt volmondig beaamd door lokale hypotheekadviseur Paul van Manen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.