Afkoeling, opkoopbescherming en uitbreiding van NHG

14 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Afkoeling, opkoopbescherming en uitbreiding van NHG

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Alberto Berruezo van AB Financieel Advies en Humbert Noslin van Finzie Rotterdam Zuid over opkoopbescherming in steeds meer steden: “De impact zal minimaal zijn.”

Uit onderzoek van Makelaarsland blijkt dat het gemiddeld aantal bezichtigingen en biedingen boven de vraagprijs per woning afnemen. De oververhitte markt is zo frustrerend dat de koper begint af te haken. Merk jij hetzelfde?

Alberto: “Waar er eerst tien tot vijftien biedingen boven de prijs kregen, zijn het er nu minder dan tien. Hetzelfde geldt voor bezichtigingen. Het is nu een stuk minder dan de trend van de afgelopen tijd. Het heeft alleen nog weinig invloed op de prijs. Ik merk het ook bij mijn klanten, dat ze een stapje terug doen.”

Humbert: “Het is tweeledig. Een aantal klanten haakt inderdaad af gezien de huidige situatie. Aan de andere kant zie ik ook dat er kapers op de kust zijn. Zij maken juist gebruik van het feit dat anderen niet meer doorzetten. Eerst kwamen er twintig mensen kijken, nu tien. Voor hen is het relatief makkelijker om een huis te pakken te krijgen.”

Vanaf januari geldt in Rotterdam een opkoopbescherming voor woningen in zestien wijken. Steeds meer steden volgen. Hoe groot acht jij het effect van de zelfbewoningsplicht op de kansen voor particulieren in het lage en middensegment.

Humbert: “Natuurlijk zaten er tussen de bieders ook beleggers, die flink de portemonnee trekken. Dit kan dus helpen bij de vermindering van prijsopdrijving, maar het effect zal minimaal zijn. De zelfbewoningsplicht valt ook te omzeilen. Bovendien is de maximale WOZ-waarde waarvoor dit geldt zo’n drie ton. In het centrum van Rotterdam kom je nauwelijks aan een woning voor die prijs.”

Alberto: “Ik heb een klant gehad die het wilde kopen, om het vervolgens te verhuren. Hij heeft hierdoor van de koop afgezien. Het heeft dus wel impact. Hoeveel dat zal zijn, vind ik moeilijk in te schatten. Je bent een groep kopers kwijt, maar de druk is momenteel zo hoog dat de prijs toch wel opgedreven wordt. In dit segment zit de grootste groep.” 

Carla Muters, bestuursvoorzitter van NHG, wil kijken naar NHG-garantie voor de financiering alternatieve woonvormen. Leidt dit – wanneer het verantwoord wordt gedaan – inderdaad tot meer toegang tot de markt?

Alberto: “Dat segment is dermate klein, dat het niet super veel gaat betekenen. Waar meer valt te winnen is het ombouwen van kantoorpanden. De bezettingsgraad is zo laag daar. Het zijn hele mooie locaties midden in de stad.”

Humbert: “De geldverstrekkers hebben daar zelf best wel strakke regels voor en hoeven niet akkoord te gaan. Ik weet niet of dit idee van de NHG hierin gaat helpen. Voor een kleine groep zal het hopelijk een uitkomst bieden. Het oplossen van het grote probleem? Nee, dat gaat hier niet mee gebeuren. Daarvoor moeten we bouwen.”


Lees ook
“De klant noemde mij een lot uit de loterij”
Dat ene advies

“De klant noemde mij een lot uit de loterij”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jan van der Lei vertelt over dat ene advies… 

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Samen aan de slag
Column

Samen aan de slag

De ontwikkelingen op de woningmarkt raken ons allemaal. Daarom is wonen één van de belangrijkste onderwerpen in het regeerakkoord. De hernieuwde Nationale Woon-en Bouwagenda en de Minister van Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening zijn hierbij zwaarwegend. 

Dit zijn dé experts op hypotheekgebied

Dit zijn dé experts op hypotheekgebied

Het zijn pittige vragen, elke maand weer. Toch doen adviseurs in groten getale mee aan de Kop-Munt Kennistest. Voor de tweede keer op rij mag Roland Aarts zich dé hypotheekkenner van ons land noemen. Arco Kleimeer is verdienstelijk tweede, op de voet gevolgd door Karinda Oosterbos. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.