“Alles wat geen advies is, is ballast” (Christian Dijkhof) [deel 1]

04 augustus 2016 Leestijd ± 2minuten
“Alles wat geen advies is, is ballast” (Christian Dijkhof) [deel 1]

Workaholic of op zoek naar balans? Online of face-to-face zakendoen? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Christian Dijkhof, voorzitter van de Organisatie voor Financiële Dienstverleners (OvFD). De brancheorganisatie voor de onafhankelijke hypotheekadviseurs, hypotheekketens en serviceproviders vertegenwoordigt meer dan vijftig procent van de intermediaire hypotheekmarkt. “Je moet tegengas durven geven; daarvoor heeft de klant je ook nodig.” Vandaag deel een van het interview.

Maandag vind je deel twee van dit interview op Kop-Munt.nl.

Het hypotheeklandschap anno 2016: eenheidsworst of jungle?
“Een jungle, al neigt het vak steeds meer naar eenheidsworst. De trend in de branche is producten vereenvoudigen, standaardiseren en alles procesmatig benaderen. Alleen, klanten zijn niet standaard. De trend in de maatschappij is individualisering en flexibilisering. Dat zorgt voor een dilemma in ons vak. Alles moet lean & mean, maar de samenleving gaat de andere kant op. Dat is een discrepantie waar we ons zorgen over zouden moeten maken.”

De intermediair als bemiddelaar of als adviseur?
“Hier is maar één antwoord het juiste: adviseur. Al het andere is ballast dat bij de intermediair weg moet. Het houdt je alleen maar af van je werkelijke taak: klanten adviseren. Het is het enige vak dat nog overblijft. Dat komt door technologie waardoor mensen veel meer zelf kunnen doen. Men wil niet meer betalen voor administratieve handelingen.”

Shake-out of groei?
“Ik denk dat er een shake-out gaat plaatsvinden. Er gaan mensen overleven die zich ontwikkelen als volwaardige adviseurs. En er is een groep die afhaakt. Ik zie wel dat de behoefte aan adviseurs stijgt. Een voorbeeld is het aflossen van een hypotheek. Vroeger hadden wij daar administratief werk aan, maar nu doen klanten dat zelf achter hun laptop. Nu zoeken mensen je op voor een adviesgesprek omdat zij vragen hebben over aflossen. En daarna gaan zij naar huis en doen ze het zelf.”

Een grotere of kleinere rol voor hypotheekadviseurs de komende jaren?
“Dit is een gewetensvraag. Want voor wie niet verandert de komende jaren, komt er een einde aan zijn beroep. Daarentegen zie ik de toekomst zonnig in voor wie zich wél aanpast. Voor hen is er een grotere rol. Kernachtig samengevat komt het erop neer dat je straks echt adviseur moet zijn. Dan moet je ook tegen de klant durven ingaan. Dat is een aanzienlijke verandering voor wie gewend was met de klant mee te veren vanuit een verkooprol. Maar je moet tegengas durven geven. Daarvoor heeft de klant je ook nodig.”

Maandag vind je deel twee van dit interview op Kop-Munt.nl.


Lees ook
“Alles wat geen advies is, is ballast” (Christian Dijkhof) [deel 2]
Dilemma

“Alles wat geen advies is, is ballast” (Christian Dijkhof) [deel 2]

Workaholic of op zoek naar balans? Online of face-to-face zakendoen? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Christian Dijkhof, voorzitter van de Organisatie voor Financiële Dienstverleners (OvFD). De brancheorganisatie voor de onafhankelijke hypotheekadviseurs, hypotheekketens en serviceproviders vertegenwoordigt meer dan vijftig procent van de intermediaire hypotheekmarkt. “Je moet tegengas durven geven; daarvoor heeft de klant je ook nodig.” Vandaag deel twee van het interview.

“Adviseer op basis van netto besteedbaar inkomen”
Opinie

“Adviseer op basis van netto besteedbaar inkomen”

Financieel adviseurs hebben steeds nieuwe vaardigheden nodig om van toegevoegde waarde te zijn voor hun klanten. Edwin Deijs, directeur van opleider Hoffelijk, vertelt over de benodigde vaardigheden voor zowel ervaren adviseurs als instromende talenten. “Advies uitsluitend op basis van de gedragscode is per definitie niet passend.” Lees ook de interviews met Jeanette Hadderingh van NIBE-SVV en Ewald Bary van Lindenhaeghe.

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een studentenwoning: wel of geen aanrader?

Het studiejaar is weer begonnen, met zoals gewoonlijk een enorm tekort aan studentenhuisvesting, vooral in de grote steden. De huurprijzen lopen hoog op. Een goed alternatief kan zijn om als ouder een woning te kopen waarin je zoon of dochter en eventuele andere huisgenoten een kamer kunnen huren. “Vooral als je zelf wat kapitaal achter de hand hebt, is dat zeker het overwegen waard”, vindt financieel planner Ramón Wernsen.

Bart de Nie, SEH: “Hypotheekadviseur gaat juist meer toegevoegde waarde bieden”
Opinie

Bart de Nie, SEH: “Hypotheekadviseur gaat juist meer toegevoegde waarde bieden”

Spraken we twee weken geleden met Evert Creemers van NVHP, deze keer is het de beurt aan Bart de Nie, directeur van Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH). In zijn ogen is het keurmerk ‘Erkend Financieel Adviseur’ een uitstekende manier om de adviseur up-to-date te houden en vormt het een welkome aanvulling op de wettelijke diploma’s. Ten aanzien van execution only is hij heel stellig: ”Mijn verwachting is dat de hypotheekadviseur juist méér toegevoegde waarde gaat bieden binnen het hele aanvraagproces.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.