Dat is iets wat Van den Berg ook buiten werktijd doet: hij is een van de grondleggers van het deze maand gelanceerde QueerCare, een vraagbaak van het COC Limburg waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over LHBTI+-zorg, genderzorg, seksualiteit en intimiteit, maar ook voor een gesprek over problemen of emotionele gevoelens kun je bij hen terecht. “We willen een luisterend oor zijn voor de LHBTI+-community. Door corona is er veel extra eenzaamheid bij deze groep gekomen, dat hopen we te doorbreken. We kunnen online chatten en zijn telefonisch te bereiken. Ook kan je een afspraak maken om langs te komen bij het COC.”
QueerCare is géén professionele zorg, legt Van den Berg uit. “Daar zitten we een stapje voor en hopen met een goed gesprek al problemen weg te nemen. Indien nodig weten we precies waar iemand moet aankloppen voor verdere hulp.” Huisartsen, psychologen, GGZ en GGD zijn dan ook heel enthousiast dat we dit gaan doen, vertelt Van den Berg. “We zijn allemaal vrijwilligers die uit eigen ervaring een luisterend oor kunnen bieden.”
Financiële wereld is erg hetero
Van den Berg is zelf homoseksueel, als misschien een van de weinige hypotheekadviseurs in Nederland. “De financiële wereld is erg hetero, dus ik probeer mijn rol te pakken en goed zichtbaar te zijn. Ik ben gespecialiseerd in echtscheidingszaken, ik krijg bij Financieel Fit de meest emotionele zaken op mijn bord. Dat past goed bij mij.” Hoe dat komt? Lachend: “De doorsnee hetero-adviseur is misschien wat meer to the point en gaat deze gevoelens liever uit de weg.”
Een korte periode wilde Van den Berg schoonheidsspecialist worden, maar toen hij daarvoor een opleiding volgde, belandde hij via een klasgenoot bij beuken’essers. “Dat is inmiddels achttien jaar geleden. Het blijft interessant werk omdat je met belangrijke beslissingen voor mensen bezig bent.”
Betere rechten
Bovendien zet Van den Berg zich in voor betere rechten voor de homogemeenschap. “Nederland was het eerste land waar paren van gelijk geslacht mochten trouwen, maar verder lopen we op dit gebied nog erg achter. Niet alleen op straat wordt er nog veel geroepen of worden mensen in elkaar geslagen, de regelgeving is ook achterhaald. Dat geldt bijvoorbeeld voor roze ouderschap, maar ook voor polyamoreuze relaties waarbij meer dan twee mensen een relatie hebben.”
Ook hypotheekverstrekkers hebben volgens Van den Berg nog veel te leren. “Als twee vrouwen een hypotheek aanvragen, wordt er zó vaak een van de partners als ‘meneer’ aangeschreven. Dat kan echt niet. Hypotheekverstrekkers lopen bovendien enorm achter bij maatschappelijke ontwikkelingen. Polyamoureuze relaties komen echt niet meer alleen in Hollywood voor. Ook hier in de buurt wonen drie mensen heel gelukkig samen, maar is het bijna onmogelijk een hypotheek op drie namen te krijgen. Er is mij maar één situatie bekend, waar het gelukt is een hypotheek te krijgen. Ook al is de hypotheek op twee inkomens haalbaar, het is een principekwestie dat als je met drie personen een relatie vormt, je ook een hypotheek op drie namen wilt krijgen.”