'Als je online groot bent, ben je betrouwbaarder'

03 april 2018 Leestijd ± 3minuten
'Als je online groot bent, ben je betrouwbaarder'

Er is geen keurmerk voor online hypotheekinformatie. Hoe kan de consument dan onderscheid maken tussen betrouwbare en onbetrouwbare informatie? Het meest eenvoudig is om af te gaan op de omvang van de organisatie achter een website of platform, zegt Jeroen Oversteegen van de Nationale Hypotheekbond.

De Nationale Hypotheekbond is zelf zo’n grote partij. De organisatie levert aan veel andere websites hypotheekberekeningen en overzichten van rentetarieven. Oversteegen legt uit hoe hij aankijkt tegen de betrouwbaarheid van informatie op internet.

Hoe vindt een consument betrouwbare informatie?

“Er is helaas geen keurmerk en er is ook geen onafhankelijke partij zoals toezichthouder AFM, die websites controleert. Grote ketens, zoals de Hypotheker, de Consumentenbond, of de Vereniging Eigen Huis, zeggen wel dat zij instaan voor informatie die ze publiceren, maar ze geven er ook geen garantie op. Toch kan de consument zich daar wel op richten. Grote partijen hebben immers wel een afbreukrisico en zullen zo betrouwbaar mogelijk willen zijn. Daarbij geldt ook hoe groter, des te meer controle en commentaar van gebruikers, des te betrouwbaarder.”

Het hebben van een groot publiek is belangrijk voor de kwaliteit van informatie?

“Dat werkt bij ons wel zo. Wij hebben zoveel gebruikers, waaronder heel veel adviseurs, dat als wij een fout maken er altijd wel iemand is die ons daarop wijst. De interactie met gebruikers maak ook dat je nieuwe dingen ontdekt waardoor je voorop kan lopen. Je gebruikersgroep en relaties zijn heel belangrijk in de ontwikkeling van je tools en je inzichten.”

Zou het desondanks goed zijn als er toch een keurmerk zou zijn voor online informatie?

“Ik zou het wel goed vinden. Wij controleren ook wel berekeningen van anderen, dus we zouden dat kunnen doen. Tegelijkertijd vraag ik me af of de consument zo’n label ook zou herkennen en er waarde aan zou hechten. Daarnaast is de vraag welke websites je dan zou controleren? Er zijn bijvoorbeeld duizenden websites met hypotheekberekeningen. Wat wij nu wel gaan doen is dat wij een module maken waarmee hypotheekadviseurs hun website kunnen promoten met berekeningen waarvan wij kunnen garanderen dat ze goed zijn.”

Wat is daarvan precies het plan?

“Zij krijgen die website van ons en kunnen die koppelen aan hun eigen site. Door het leveren van die tools, zorgen wij ervoor dat berekeningen op heel veel websites goed werken. Als er iets verandert stellen, voeren wij dat in een keer door en dan staat het bij wijze van spreken op duizend websites allemaal goed.”

Is fouten maken uiteindelijk onvermijdelijk?

“Kijk naar de recente berichtgeving over de Belastingtelefoon. Van de tien vragen werden er vijf fout beantwoord. Grote partijen maken ook wel eens fouten in hun berekeningen, weet ik uit ervaring. Als morgen bepaalde fiscale regels veranderen, weet ik ook niet of wij dat op tijd weten en de noodzakelijke aanpassingen meteen doorvoeren. Wij kunnen ook geen stempel geven dat we voor 100 procent goed zitten.”


Lees ook
‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’
Opinie

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd sterk toegenomen. Huiseigenaren die niet of weinig aflossen, zouden moeten nadenken hoe ze zorgen dat ze aan het eind van de looptijd hun huis kunnen houden. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen denkt inderdaad dat het belangrijk is dat mensen vooruit kijken. Tegelijkertijd vindt hij ook dat de risico’s van aflossingsvrij niet moeten worden overdreven.

‘Adviseurs gaan er soms onterecht van uit dat een hypotheek in box 1 valt’
Opinie

‘Adviseurs gaan er soms onterecht van uit dat een hypotheek in box 1 valt’

Hoe lang heeft een huiseigenaar nog recht op hypotheekrenteaftrek? Het kan door de complexe regelgeving een ingewikkelde vraag zijn. De Vereniging Eigen Huis vermoedt dat adviseurs er fouten mee maken en wil daarom dat de Belastingdienst op aanvraag inzicht geeft.

'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'
Opinie

'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'

Door het (verplicht) aflossen daalt de verhouding tussen woningwaarde en hypotheekschuld. Dit betekent dat risico-opslagen op zeker moment kunnen vervallen. Veel huiseigenaren weten dit alleen niet, waardoor ze soms jaren onnodig extra rente betalen. De Consumentenbond en de VEH willen dat dit verandert en hebben hun pijlen gericht op de hypotheekaanbieders, maar ze zien ook een rol voor de hypotheekadviseur.

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?
Opinie

Beleggen in een vakantiewoning: wel of geen aanrader?

Je ziet ze steeds vaker, advertenties met teksten als: ‘Beleggen in een vakantiewoning, met een gegarandeerd rendement van 8 procent.’ Heel wat meer dan de huidige 0,5 procent die je nog op je spaarrekening krijgt. Een prima belegging dus? Of zitten er addertjes onder het gras? “Er zijn wel een paar voorbehouden te maken, voor je een klant een dergelijke belegging adviseert, helemaal als ze er geleend geld voor gebruiken,” constateert financieel planner Ramón Wernsen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.