‘Amsterdamse erfpachter die kortingsregeling negeert, laat kans lopen’

19 februari 2019 Leestijd ± 2minuten
‘Amsterdamse erfpachter die kortingsregeling negeert, laat kans lopen’

De nieuwe Amsterdamse erfpachtregeling is nog niet erg populair. De door de gemeente aangeboden kortingen verlopen eind dit jaar en het ziet ernaar uit dat veel huiseigenaren er geen gebruik van maken. Dat is een gemiste kans, zegt de Delftse hoogleraar Grondbeleid Willem Korthals Altes.

Amsterdamse erfpachters kunnen dit jaar overstappen naar eeuwigdurende erfpacht. Ze kunnen een afkoopsom betalen, of de hoogte van de erfpacht vastleggen. Bij de laatste optie moet de erfpachter notariskosten betalen. Stapt hij dit jaar over, dan geldt de grondwaarde van 2014 en krijgt hij korting.

Korthals Altes riep Rotterdamse erfpachters onlangs op om naar hun erfpachtregeling te kijken. Voor Amsterdamse woningbezitters op erfpacht heeft hij een soortgelijke boodschap.

Als een Amsterdamse woningbezitter dit jaar niets doet, heeft dat impact op de woningwaarde?

“Het inprijzen vindt met name plaats relatief dicht op het einde van een tijdvak, het moment dat de grondwaarde en de hoogte van de erfpacht opnieuw worden vastgesteld. Als de looptijd nog minder is dan tien jaar, zijn potentiële kopers nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Als deze pas over 35 jaar afloopt, zijn ze minder geïnteresseerd. Mensen zijn toch erg op de korte termijn gericht.”

Zorgt kortetermijndenken ook voor een lage interesse voor deze regeling?

“Mensen hebben geen interesse in de regeling omdat ze denken dat het hen niet raakt. Ze menen ook vaak dat de grondwaarde op het huidige niveau blijft. In Rotterdam is de grondwaarde in dertien jaar tijd op sommige plekken twaalf en een halve keer in waarde gestegen. Op de Amsterdamse woningmarkt zien we ook vaak onverwachte bewegingen.”

Is iemand die later alsnog wil afkopen veel duurder uit?

“Tussen de huidige grondwaarde en de grondwaarde waartegen je nu kunt afkopen zit een groot verschil. Reden is dat de grondwaarde de afgelopen jaren hard omhoog is gegaan. Zolang de grondwaarde niet daalt, moet je dus rekenen op een veel hoger prijsniveau. De gemeenteraad kan altijd besluiten om een nieuw kortingsprogramma in te stellen, maar daar kun je niet op rekenen. Het aanvragen van een aanbieding bij de gemeente is gratis.”

Is het samenvattend een gemiste kans als Amsterdamse erfpachters 2019 ongemerkt voorbij laten gaan?

“Je weet nooit precies hoe het zit in een individuele situatie, maar er is een aantal plekken in Amsterdam waar de grondprijs relatief heel laag is, zoals Noord of Zuidoost. Noord ontwikkelt zich geweldig op sommige plekken. Daar kun je voor een relatief laag bedrag zekerheid krijgen. Zekerheid, dat is wat je hiermee koopt. Ik vind het een gemiste kans als je je hier helemaal niet in verdiept.”


Lees ook
Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Concurrentie hypotheekmarkt spoort aan tot oversluiten
Opinie

Concurrentie hypotheekmarkt spoort aan tot oversluiten

2018 was het jaar van de oversluiter. Afgaande op de jaarstart lijkt dit ook voor 2019 te gelden. Experts wijzen op de lage rente als verklaring hiervoor, maar volgens Thomas de Leeuw, oprichter van Ikbenfrits.nl, is het juist de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt die woningbezitters aanspoort over te stappen. Ikbenfrits.nl zag in de maand januari 20 procent meer oversluiters als klant dan een jaar geleden

Buy-to-let: van de prins geen kwaad

Buy-to-let: van de prins geen kwaad

De zakelijke beslommeringen van een prins en een brief van de minister hielden Johan Conijn bezig deze week. Vanuit zijn rol als bijzonder hoogleraar Woningmarkt en directeur bij Ortec Finance houdt Conijn de huizenmarkt nauwgezet in de gaten. Een van die trends is op dit moment buy-to-let, maar is dat wel zo handig?

Cas Verhage, Nh1816: “Voor financieel adviseurs is een mooie toekomst weggelegd”
Opinie

Cas Verhage, Nh1816: “Voor financieel adviseurs is een mooie toekomst weggelegd”

Nh1816 heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot dé adviseursverzekeraar van Nederland. De structurele focus op financieel adviseurs waarmee een match is, particuliere schadeproducten en de Nederlandse markt werpen zijn vruchten af. Het ‘doe maar gewoon’ van een zekere concurrent brengt de verzekeraar al ruim twee eeuwen in de praktijk. Met succes tot gevolg.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.