Klanten die bij hem een hypotheek afsluiten, weten twee dingen zeker: ze hebben goed advies gekregen, én ze gaan naar huis met een geweldige fles wijn. Anne van der Hoeven is namelijk niet alleen financieel adviseur, hij is ook wijnkenner.
Voordat Van der Hoeven in de financiële wereld terecht kwam, werkte hij 20 jaar lang in de horeca. “Ik studeerde aan de Hoge Hotelschool in Maastricht. Daar heb ik echt het verschil in wijnen leren proeven”, vertelt hij. “Mijn passie voor wijn is daar echt ontwikkeld, al kreeg ik het ook vanuit huis mee. Vanaf m’n twaalfde lieten mijn ouders me al wijn proeven op vakantie in Frankrijk. Dat mag tegenwoordig niet maar vroeger was het doodnormaal dat kinderen 1 glaasje meedronken.”
De wijnkelder van Van der Hoeven is goed gevuld, het laatste jaar heeft hij goed kunnen inkopen. “De horeca is al heel lang dicht. Als particulier heb je nu veel meer mogelijkheden om op wijnveilingen hele mooie flessen te kopen.” De meest recente aanwinst is een magnum Amarone 2015 van Allegrini. Lachend: ”Dat is het enige voordeel van corona.”
Ludieke wijn als relatiegeschenk
Van der Hoeven koopt veel wijn in voor vrienden, maar hij geeft ook veel wijn als relatiegeschenk. “Ik stem de wijn op de klant af. Dat kan gaan om een ludieke Franse wijn met de naam ‘Eagle’ voor iemand die golft, of een bijzondere Italiaanse wijn voor klanten die altijd naar Italië op vakantie gaan. Een kerel die acht succesvolle doorverwijzingen heeft gedaan, krijgt van mij regelmatig een kistje wijn. Dan schrijf ik daar een dinersuggestie bij.”
De gastvrijheidsindustrie is volgens Van der Hoeven de ideale voedingsbodem voor goede adviseurs. “Mijn eerste personeelsleden kwamen allemaal van de Hotelschool. Ik ben misschien niet de allergrootste cijferexpert, maar ik weet wat gastvrijheid is en hoe je mensen aan je moet binden. Als klanten zich niet op hun gemak voelen, heb je ze al verloren - zelfs bij online advies. Dat leer je als geen ander in de horeca. Als je niet authentiek bent, moet je wegwezen.”
Supermarktwijn gaat in het eten of naar ex
De eigenaar van de Hypotheker in Bussum moet lang nadenken over de lekkerste wijn die hij ooit heeft geproefd. “Een Petrus of andere Bordeauxwijnen komen naar boven, maar misschien wel de meest bijzondere wijn was een Moulis uit 1942 die nog helemaal perfect was. Het probleem is, naarmate je meer complexe wijnen proeft, raak je daaraan gewend. Ik ben echt geen snob, maar als iemand me nu een goedkope supermarktwijn geeft, kan ik twee dingen doen: of ik kook er mee, of ik geef de fles aan mijn ex-vrouw.”
Van der Hoeven heeft nog een tip voor wie op zoek is naar mooie wijnen. “Neem bijvoorbeeld een Barolo, die is gemaakt van 100% Nebbiolodruiven. Als je dat weet, kun je prima een wijn kopen die net van buiten de Barolo-regio komt, maar wel gemaakt is van Nebbiolo en ook gewoon zo heet. Dat soort wijnen is vaak verrassend goed en vrij voordelig geprijsd.”