Aandelenmarkten en hypotheekmarkten zijn normaal gesproken gescheiden, maar wanneer een zeepbel barst, voelt de hypotheekmarkt dat zeker. Zo’n zeepbel lijkt nu in de maak. Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt uit wat er speelt.
De financiële markten verwachtten dat de Amerikaanse Centrale Bank rond deze tijd de rente zou verlagen. Met een inflatie van 3,1% in februari is het inflatieprobleem weliswaar getackeld, zo liet de bank weten, maar de zorgen zijn nog niet weg. De afbouw van inflatie gaat de beleidsmakers niet snel genoeg en geeft daarom (nog) geen reden om de rente te verlagen. Toch komt die eerste renteverlaging er deze zomer wel aan – dan zullen de financiële markten feest vieren.
Op de aandelenmarkten hangen de slingers al en wordt het glas geheven op Nvidia. Gamers zullen het bedrijf herkennen van de grafische kaarten die ze sinds jaar en dag maken en van het zwart-groene plaatje dat menig computer versiert. Financiële analisten herkennen het omdat het de chips maakt waarmee de algoritmes voor Artificieel Intelligence (AI) worden getraind. AI is een hype, maar het is bewonderenswaardig dat het bedrijf alle beloftes waar kan maken.
Het aandeel is in één kwartaal 255% gestegen en de winst na belasting is ook gestegen van $1,4 naar $12 miljard per jaar. De S&P 500 was – terecht - al de hele week in de ban van dit bedrijf. Dat AI impact gaat hebben is geen vraag, maar het tijdspad dat daarvoor nodig is kan wel eens afwijken van wat men denkt. Het doet denken aan de eind jaren ‘90 en de opkomst van het internet.
Wat heeft dit met hypotheken te maken? In eerste instantie niets, want aandelen en rentemarkten zijn van elkaar gescheiden. Maar als de problemen op de aandelenmarkt te groot worden, dan heeft het invloed op de rentemarkt.
De wereldwijde dot-com bubbel, met Nina Brink van World Online als bekendste Nederlands afgevaardigde, zorgde voor een toename van de hypotheekrente met twee procentpunt eind jaren 90. De oliecrisis in de jaren ‘80 was qua impact nog veel groter (de rente steeg met zes procentpunt). Omdat er een link was met inflatie is dat minder goed vergelijkbaar. Nvidia wordt nu gewaardeerd op 2 biljoen dollar, dat is een twee met 12 nullen. Een miljard heeft er ‘slechts’ 9. Van de techies zijn alleen Apple en Microsoft meer waard.
Deze waardering is gebaseerd op een waanzinnige groeiverwachting voor de komende jaren. Het kan zijn dat ze die waarmaken, maar als ze dat niet consequent jaar-op-jaar doen, kan de zeepbel knappen. Omdat veel andere bedrijven mee worden gezogen in het succes van Nvidia, kan dit leiden tot een crash op de aandelenmarkt.
Als de problemen op de aandelenmarkt maar groot genoeg zijn, heeft dat invloed op de rente en vergoeding die beleggers voor hypotheken willen hebben. Zo raakt de aandelenmarkt dan toch de rente- en hypotheekmarkt.
Er is altijd ergens een feestje, maar na afloop ook altijd een kater.