Beïnvloedt onrust straks de woningmarkt? “Je moet monitoren, niet fantaseren”

24 maart 2023 Leestijd ± 3minuten
Beïnvloedt onrust straks de woningmarkt? “Je moet monitoren, niet fantaseren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Dick van Leeuwen over onzekerheid in de bankenwereld, het communiceren met klanten hierover en de scheve verhoudingen van huur- en hypotheeklasten.

Het rommelt in de bankenwereld, na de ondergang van de Silicon Valley Bank en de overname van Credit Suisse. Even werd de vergelijking gemaakt met 2008. Hoe kijk jij naar de situatie? 

“Eerst dacht ik: daar gaan we weer! Gelukkig hebben overheden geleerd van de vorige klap. Ze hebben gelijk gereageerd met maatregelen. Zo wordt de boel op kunstmatige wijze overeind gehouden. Ik vraag mij wel af of dit op de lange termijn ook lukt. Echt voorspellen kan niemand. Als zelfs topeconomen elkaar tegenspreken, weet niemand het zeker.”

Kloppen jouw klanten al aan over de eventuele gevolgen? 

“Mijn klantenkring bestaat uit veel mensen uit het HBO en WO. Als je daar als adviseur eenmaal in terecht komt, blijf je er in hangen, door referenties. Ja, deze hoogopgeleide mensen stellen kritische vragen, maar ik zeg dan eerlijk dat ik het ook niet weet. Oorlog of recessie; niemand ziet het écht aankomen. Wat gaat de rente doen? Geen idee. Je kan niet verder dan vier tot zes weken vooruitkijken. Het gaat om monitoren, niet om fantaseren.”

Communiceer je wel zelf over dit soort ontwikkelingen om je klanten op de hoogte te houden?

“Ik betaal een bedrijf dat nieuwsbrieven uitstuurt voor mij. Dat gaat niet automatisch, ik moet zelf handmatig een selectie maken van interessante artikelen. Dat heb ik twee keer gedaan. Zo’n twee jaar geleden voor het laatst, dus ik sponsor ze eigenlijk. Vaak heb ik voor het schrijven geen tijd. Maar het is wel degelijk belangrijk, dus dat ga ik zeker weer doen.”

Je hebt geen tijd over? Betekent dit dat het (weer) druk is bij jou op kantoor? 

“Ik maak weer lange dagen. Het is écht druk. Het muntje is gevallen dat de huizenprijzen stabiel zijn en het overbieden voorbij is. Hoe lang wacht je met kopen door de hoge rente? Ik zou mij niet laten tegenhouden. Die tendens merk ik nu ook bij starters. Het is voor hen een betere markt.”

Veel van die starters komen uit de huursector. Uit een onderzoek van MUNT Hypotheken blijkt dat 91 procent van de adviseurs vindt dat huur- en hypotheeklasten vaak (te) ver uit elkaar liggen. En dat het uitleggen hiervan aan klanten lastig is. Deel jij die mening?

“Er is een simpele verklaring voor het verschil. Bij een hypotheek gaat het om een financiering van vastgoed voor tonnen die misschien niet terugkomen. Huren heeft daarentegen niet zóveel financiële gevolgen; misschien een aantal maanden betaalachterstand. Alleen, leg dat maar eens uit aan een klant! Die wil dat niet horen. Zeker als iemand een historie heeft van vier jaar netjes betaalde huur van 1.200 euro per maand. Daar zouden banken en autoriteiten iets meer mee kunnen doen.”


Lees ook
De overname van Credit Suisse en de gevolgen voor de hypotheekrente
Column

De overname van Credit Suisse en de gevolgen voor de hypotheekrente

De overname van Credit Suisse door UBS volgde ik op de voet. Gaan centrale banken echt door met het verhogen van de rente, ook als dit betekent dat financiële markten onder de druk van de snel stijgende rente beginnen te piepen en te kraken? 

Brondata levert De Hypotheker 30% tijdswinst op in oriëntatiefase

Brondata levert De Hypotheker 30% tijdswinst op in oriëntatiefase

Een schoenendoos vol papierwerk voor een hypotheekaanvraag hoort - als het aan Jasper Cuijten ligt - snel bij het verre verleden. De directeur Business Development bij De Hypotheker legt uit waarom zijn organisatie inzet op het gebruik van brondata. “Het is efficiënter voor klant, adviseur en geldverstrekker. Bovendien stelt het de adviseur in staat om betere gesprekken te voeren.”

Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Woningmarkt in Groningen: “De enquête is een erkenning”

Begin vorig jaar spraken we met adviseur Ronald Haan over de invloed van de aardbevingen in Groningen op de lokale woningmarkt. Bewoners zaten met de handen in het haar. Nu, een jaar later, blijkt dat de huizenprijzen ook in deze regio (bijna) over de kop zijn gegaan. Wat is er veranderd in een jaar tijd? 

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur
Trends

Nu gekkenhuis, straks crash op markt woningen voor verhuur

De markt voor verhuur draait op volle toeren. Veel particuliere beleggers slaan nog snel toe voor de overdrachtsbelasting op 1 januari omhoog schiet. Tegelijkertijd zijn partijen die al langer actief zijn op de markt juist voorzichtig en houden rekening met een crash.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.