Beloon het verduurzamen van een woning, niet het aanschaffen van een energiezuinige woning

19 september 2023 Leestijd ± 2minuten
Beloon het verduurzamen van een woning, niet het aanschaffen van een energiezuinige woning

Prinsjesdag ligt weer achter ons. De Tweede Kamer heeft alles wat betrekking heeft op de woonproblematiek niet-controversieel verklaard. De behandeling van wetten en wetswijzigingen kan dus gewoon doorgaan, al is dat laatste behoorlijk relatief, want de effectieve tijd die de Tweede Kamer overhoudt na de Algemene Beschouwingen en het verkiezingsreces dat eind oktober al ingaat, is hooguit vijf weken. 

Een vertraging of stilstand in beleid kunnen we heel moeilijk gebruiken. Schaarste aan geschikte woonruimte, de vertraging van de woningbouw en de immense opgave om te verduurzamen, om maar wat te noemen, vragen juist om regie of stimulans van de overheid. 

Als NHG zien wij een belangrijke taak om verschillende partijen bij elkaar te brengen, om problemen aan te kaarten en mogelijke oplossingen op de agenda te krijgen en waar mogelijk te ondersteunen. Zo speelt op dit moment de consultatieronde rond de nieuwe wet Tijdelijke regeling hypothecair krediet (Trhk), die in 2024 moet ingaan. Een van de zaken die daarin meespeelt, is om de beschikbare leenruimte afhankelijk te maken van het energielabel. Differentiatie dus. Voor de aankoop van een woning met een beter energielabel kan een consument een extra bedrag lenen. Dit is verantwoord omdat er immers ook lagere energielasten zijn. 

Hetzelfde geldt voor aanvullende leningen. Wij zijn voorstander van maatregelen die verduurzaming van woningen stimuleren en versnellen, met name van de woningen met slechtere labels. Juist voor energiebesparing en de opgave voor verduurzaming is hier het meeste te halen. Het belonen van de aanschaf van energiezuinigere woningen voegt echter weinig toe aan klimaatwinst. Dit zal er eerder voor zorgen dat deze woningen duurder worden. 

Verduurzamen niet alleen voor draagkrachtige kopers

Wat we willen voorkomen is dat minder draagkrachtige kopers alleen nog maar woningen met een slecht energielabel kunnen kopen en ook niet bij machte zijn om die woning te verduurzamen. Daarom ons pleidooi om juist verduurzaming te stimuleren van woningen met een slechter energielabel en niet de aanschaf van een energiezuinige woning te stimuleren. 

Wat daarbij extra zou helpen is een overheidsmaatregel die de registratie van het energielabel verplicht stelt of aantrekkelijker maakt, want op dit moment is van heel veel woningen niet duidelijk welk energielabel ze hebben. Stimuleer bijvoorbeeld het aanvragen van een energielabel met een lagere hypotheekrente of lagere energiebelasting. 

Tot slot zouden wij als NHG het proces willen vereenvoudigen om gemakkelijk, snel en betaalbaar je hypotheek te kunnen verhogen voor energiebesparende maatregelen. Het huidige proces is te ingewikkeld en vraagt om versimpeling en standaardisering. Daarin willen wij onze rol pakken, ook in een politiek landschap dat mogelijkerwijs even de sturing kwijt is.
 


Lees ook
Afsluiten ORV niet meer verplicht: minder aanbieders en meer schrijnende situaties

Afsluiten ORV niet meer verplicht: minder aanbieders en meer schrijnende situaties

Sinds januari 2018 is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor een NHG-hypotheek niet meer verplicht. Dat heeft tot gevolg dat steeds minder mensen een ORV afsluiten, wat volgens verzekeraars en de AFM tot schrijnende situaties kan leiden.

Geld beschikbaar voor nieuwbouw: ‘Druppel op een gloeiende plaat’

Geld beschikbaar voor nieuwbouw: ‘Druppel op een gloeiende plaat’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week doen we dat met Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop in Haarlem Centrum. Hij spreekt over een nieuwe financieringsronde voor woningbouw, de grote afname van het aantal afgesloten hypotheken en de hypotheekrente die niet altijd automatisch de renteverhogingen van de ECB volgt. 

De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?
Column

De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?

Sinds 1993 spannen wij ons ervoor in dat consumenten tegen gunstige voorwaarden veilig en verantwoord kunnen lenen voor de aankoop van hun woning. Vanaf die tijd werd de maximale hypotheek gekoppeld aan de waarde van de woning en het inkomen van de aanvrager. De inkomenstoets van NHG werd in 2007 zelfs de standaard voor àlle hypotheken.

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg
Dat ene advies

Deze klant was zó blij met maatwerk dat de adviseur twee keer taart kreeg

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Jeroen Smits van De Hypotheker in Gorinchem over dat ene advies…

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.