Prinsjesdag ligt weer achter ons. De Tweede Kamer heeft alles wat betrekking heeft op de woonproblematiek niet-controversieel verklaard. De behandeling van wetten en wetswijzigingen kan dus gewoon doorgaan, al is dat laatste behoorlijk relatief, want de effectieve tijd die de Tweede Kamer overhoudt na de Algemene Beschouwingen en het verkiezingsreces dat eind oktober al ingaat, is hooguit vijf weken.
Een vertraging of stilstand in beleid kunnen we heel moeilijk gebruiken. Schaarste aan geschikte woonruimte, de vertraging van de woningbouw en de immense opgave om te verduurzamen, om maar wat te noemen, vragen juist om regie of stimulans van de overheid.
Als NHG zien wij een belangrijke taak om verschillende partijen bij elkaar te brengen, om problemen aan te kaarten en mogelijke oplossingen op de agenda te krijgen en waar mogelijk te ondersteunen. Zo speelt op dit moment de consultatieronde rond de nieuwe wet Tijdelijke regeling hypothecair krediet (Trhk), die in 2024 moet ingaan. Een van de zaken die daarin meespeelt, is om de beschikbare leenruimte afhankelijk te maken van het energielabel. Differentiatie dus. Voor de aankoop van een woning met een beter energielabel kan een consument een extra bedrag lenen. Dit is verantwoord omdat er immers ook lagere energielasten zijn.
Hetzelfde geldt voor aanvullende leningen. Wij zijn voorstander van maatregelen die verduurzaming van woningen stimuleren en versnellen, met name van de woningen met slechtere labels. Juist voor energiebesparing en de opgave voor verduurzaming is hier het meeste te halen. Het belonen van de aanschaf van energiezuinigere woningen voegt echter weinig toe aan klimaatwinst. Dit zal er eerder voor zorgen dat deze woningen duurder worden.
Verduurzamen niet alleen voor draagkrachtige kopers
Wat we willen voorkomen is dat minder draagkrachtige kopers alleen nog maar woningen met een slecht energielabel kunnen kopen en ook niet bij machte zijn om die woning te verduurzamen. Daarom ons pleidooi om juist verduurzaming te stimuleren van woningen met een slechter energielabel en niet de aanschaf van een energiezuinige woning te stimuleren.
Wat daarbij extra zou helpen is een overheidsmaatregel die de registratie van het energielabel verplicht stelt of aantrekkelijker maakt, want op dit moment is van heel veel woningen niet duidelijk welk energielabel ze hebben. Stimuleer bijvoorbeeld het aanvragen van een energielabel met een lagere hypotheekrente of lagere energiebelasting.
Tot slot zouden wij als NHG het proces willen vereenvoudigen om gemakkelijk, snel en betaalbaar je hypotheek te kunnen verhogen voor energiebesparende maatregelen. Het huidige proces is te ingewikkeld en vraagt om versimpeling en standaardisering. Daarin willen wij onze rol pakken, ook in een politiek landschap dat mogelijkerwijs even de sturing kwijt is.