Bewegingsvrijheid voor de senioren

24 januari 2019 Leestijd ± 2minuten
Bewegingsvrijheid voor de senioren

Senioren slaan hun slag op de woningmarkt. Ze profiteren van de prijsstijging van hun woning en maken de overwaarde te gelde. Dat bleek vorige week uit cijfers van HDN. Ouderen willen graag in een kleiner huis wonen en nemen bij de verhuizing gemiddeld 50 procent overwaarde mee. 

De Hypotheker kwam vorig jaar al met cijfers waaruit bleek dat senioren graag willen verhuizen. Een van de obstakels daarbij is dat het lastig is voor ouderen om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden: toetsen op werkelijke lasten, in plaats van maximaal berekende lasten. Deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG verhoogt de leencapaciteit van senioren. Dat lijkt nu te werken. 

Deze ontwikkeling biedt ook een oplossing voor de huidige woningmarktproblematiek. De doorstroming van senioren zorgt ervoor dat er weer meer woningen beschikbaar komen voor gezinnen. Ouderen laten immers vaak een gezinswoning achter als ze verhuizen. Het toetsen op werkelijke lasten is een heel goede ontwikkeling, maar ik vind ook dat we dit buiten NHG moeten toepassen.

Mooi om te zien hoe andere hypotheekregels invloed hebben op het functioneren van de woningmarkt. We moeten daarom iedere keer kritisch bekijken of de regels die we hanteren in het hypotheekproces bijdragen aan een beter functionerende woningmarkt. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer ging daar in een bijdrage op Kop-Munt vorig jaar al vrij ver in. Hij pleit ervoor om meer naar het individu te kijken, niet alleen bij senioren en zzp’ers. Volgens Boelhouwer ontstaat er steeds meer behoefte aan maatwerk, omdat de differentiatie tussen mensen steeds groter wordt. One size fits all geldt niet langer meer. 

Het is goed dat er vanuit alle hoeken van de woningmarkt wordt nagedacht over oplossingen voor kwetsbare groepen. De hypotheekmarkt schreeuwt om flexibiliteit. We moeten de ogen openen voor mogelijkheden in plaats van dat we denken in beperkingen. Dankzij het gebruik van bijvoorbeeld big data kunnen we steeds beter risico’s van leningen inschatten en ook steeds beter bepalen wie er in aanmerking komt voor een hypothecaire lening en wie niet. We staan pas aan het begin van deze ontwikkelingen. Ik denk echter dat de rol van de adviseur ook in de toekomst onmisbaar is, want het vertalen van data naar de juiste hypotheek voor de klant blijft mensenwerk.


Lees ook
Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij
Trends

Opeethypotheek: de grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dat zit vaak vast in hun huis. Om dit toch te verzilveren, bestaat er de ‘opeethypotheek’. Hiermee kunnen ouderen de overwaarde van hun huis verzilveren, zonder dat ze hoeven te verhuizen. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan de opeethypotheek?

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

VVD: mensen die kiezen voor verduurzaming niet belasten maar stimuleren
Opinie

VVD: mensen die kiezen voor verduurzaming niet belasten maar stimuleren

De aanschaf van zonnepanelen moet niet leiden tot hogere gemeentebelastingen. De Tweede Kamer heeft dit in november gezegd in een motie. De VVD, die hiervoor het initiatief nam, wil eigenlijk dat duurzame maatregelen nooit leiden tot hogere belastingen, maakt Tweede Kamerlid Helma Lodders in een interview duidelijk.

Zorgplicht nakomen: geef je klant regie over eigen gegevens
Opinie

Zorgplicht nakomen: geef je klant regie over eigen gegevens

Het blijft lastig om informatie van de klant altijd actueel te hebben, maar met een iets andere benadering zou dat wel eens een stuk eenvoudiger kunnen worden: “Wanneer de klant daadwerkelijk digitaal regie heeft over de eigen gegevens, heeft dat twee voordelen. Enerzijds voorkomt het dat data onnodig gedeeld worden, wat privacy verhoogt en de navolging van wet- en regelgeving als de AVG verbetert. Anderzijds maakt deze ‘eigen regie’ het veel eenvoudiger voor de adviseur om tijdig in te springen op eventuele wijzigingen en wordt de zorgplicht nog beter nagekomen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.