Bijzondere verhalen (én oplossingen) vanuit Bijzonder Beheer

02 april 2020 Leestijd ± 3minuten
Bijzondere verhalen (én oplossingen) vanuit Bijzonder Beheer

De financiële consequenties van de coronacrisis zijn in in een aantal gevallen acuut. Dit zijn de situaties waar MUNT, samen met hypotheekadviseurs, bij kan helpen.

Koen Hoveling is normaalgesproken Relatiemanager bij MUNT Hypotheken. In deze weken helpt hij vooral zijn collega’s van Bijzonder Beheer. “We proberen mensen die in de financiële problemen zitten, of die verwachten dat ze daarin terecht gaan komen, zo goed en zo snel mogelijk te helpen”

Wie kloppen er aan voor hulp?

“Ik denk dat het in zo’n 70% van de gevallen gaat om ondernemers en zelfstandigen en daar hebben we er natuurlijk veel van. Eigenlijk iedereen die als zelfstandige in contact komt met mensen, kan ineens geen inkomen meer genereren. Dus niet alleen de kleine horecaondernemer, of winkelier. Ook de fysiotherapeut, de rijschoolhouder, de tennisleraar, de consultant en ga zo maar door. Daarbij zien we ook veel zzp-ers met opdrachten die per direct ‘on hold’ zijn gezet, waardoor ook het inkomen wegvalt. Hoe dan ook, in veel gevallen zijn de zorgen groot en staan mensen onder flinke druk die wij zo snel mogelijk proberen te verlichten.”
 

Wie krijgen er hulp?

“Iedereen die dat nodig heeft, of denkt te hebben. We gaan niet eerst uitzoeken of de coronacrisis wel de enige oorzaak is. Het belangrijkste is dat mensen nu eerst financieel gerustgesteld moeten worden. Dus we bieden in veel gevallen aan de incasso van hun hypotheek tijdelijk (maximaal 3 maanden) stop te zetten. Hiermee halen we de ergste druk van de ketel.”
 

Wat kunnen hypotheekadviseurs doen?

“Die mogen iedereen met betalingsproblemen direct naar ons doorsturen. Wij gaan dan direct met mensen in gesprek over een oplossing. Ook als mensen niet acuut in de problemen zitten, maar zich wel zorgen maken mogen ze ons bellen. Hoe eerder wij kunnen helpen, of van de situatie afweten, hoe beter we kunnen helpen en eventueel problemen kunnen voorkomen.”
 

Mag de hypotheekadviseur ook zelf bellen met bijzonder beheer?

“Natuurlijk, als mensen echt niet met ons durven te bellen, kan de hypotheekadviseur het ook namens de klant doen. Het is wat ons betreft echt niet nodig, want wij snappen heel goed dat mensen in de problemen zitten, waar ze echt niks aan kunnen doen. Ons enige doel is om te voorkomen dat mensen dieper in de financiële problemen komen.

Wij hebben een lange termijn relatie met onze klanten, dus uiteindelijk is het ook in ieders belang dat mensen straks weer gewoon de draad kunnen oppakken.”

Maar hoe nu verder?

“Dat bekijken we per dag en per maatregel die wordt afgekondigd of aangepast. Vooralsnog gaan we ervan uit dat mensen straks weer aan het werk kunnen. Ook flexwerkers, zzp-ers en andere ondernemers. Alle maatregelen van de overheid zijn ook gericht op zoveel mogelijk behoud van werk. Dat betekent dat we, zodra de situatie weer gezond genoeg is, weer door kunnen gaan.

We spreken met iedereen die uitstel heeft gekregen een volgend contactmoment af, om te peilen hoe de situatie er dan voorstaat. Wij blijven onze klanten steunen, ook als het wat langer duurt. Hopelijk is iedereen straks weer in staat om hetzelfde inkomen te gaan verdienen en kunnen we gaan kijken hoe we de achterstanden het beste inhalen."

Wat is op dit moment het allerbelangrijkste?

“Voor nu is het belangrijkste dat we met zoveel mogelijk met mensen die problemen hebben of verwachten in contact komen. Zo kunnen we deze mensen zo snel mogelijk een stukje financiële verlichting bieden.”

 


Lees ook
Complexiteit wetgeving zal leiden tot afschaffing hypotheekrenteaftrek

Complexiteit wetgeving zal leiden tot afschaffing hypotheekrenteaftrek

De fiscale regels zijn door de stapeling aan veranderingen zo ingewikkeld geworden dat veel hypotheekadviseurs ze niet goed doorzien. Dat zal uiteindelijk leiden tot afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zeggen Paul Muskens van het Fiscaal Adviesbureau en Fleur Kroonbergs van de Hypotheekshop.

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’
Opinie

‘Aflossingsvrije hypotheek is geen giftig product’

De aandacht voor de risico’s van de aflossingsvrije hypotheek is de laatste tijd sterk toegenomen. Huiseigenaren die niet of weinig aflossen, zouden moeten nadenken hoe ze zorgen dat ze aan het eind van de looptijd hun huis kunnen houden. Hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen denkt inderdaad dat het belangrijk is dat mensen vooruit kijken. Tegelijkertijd vindt hij ook dat de risico’s van aflossingsvrij niet moeten worden overdreven.

“Aflossingsvrije hypotheek wordt groot maatschappelijk probleem”
Opinie

“Aflossingsvrije hypotheek wordt groot maatschappelijk probleem”

De hypotheekmarkt anno 2017 brengt mooie dingen, zoals een historisch lage rente en nieuwe, succesvolle aanbieders. Maar er zijn ook zorgen. Rik Op den Brouw, lid van de raad van toezicht van het Nederlands Hypothekenfonds waarmee MUNT Hypotheken gefinancierd wordt: “Er komen grote kostenposten aan voor een deel van de Nederlandse huizenbezitters.”

Alom kritiek op Consumentenbond: belangenbehartiger hecht weinig waarde aan advies
Opinie

Alom kritiek op Consumentenbond: belangenbehartiger hecht weinig waarde aan advies

De Consumentenbond heeft alom verbazing gewekt met haar kritiek op ‘hoge’ advieskosten voor huizenbezitters die wijzigingen laten aanbrengen in een hypotheek. De belangenvereniging wordt bestempeld als kortzichtig, onverstandig en hypocriet. De Consumentenbond vindt het verkeerd dat hypotheekverstrekkers consumenten voor ‘elk wissewasje naar een dure adviseur’ sturen. Hypotheekklanten, beweerde de directeur van de bond, worden gezien als ‘melkkoe’. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.