Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

23 oktober 2023 Leestijd ± 2minuten
Bouwen in het groen tegen woningtekort? “Liever gestapeld bouwen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Anja Esveldt van By Annelies over bouwen in het groen, de rentevasteperiode en de ‘morele plicht’ van ouderen op de woningmarkt. 

Met één straat erbij aan de groene randen van steden en dorpen, kunnen alleen in Noord-Holland al 45.000 woningen worden gerealiseerd. Is bouwen in het groen de enige optie om de woningmarkt er weer bovenop te krijgen?

“Ik ben in principe geen voorstander van bouwen in het groen. Er is nog genoeg ruimte over die geïntensiveerd kan worden, bijvoorbeeld door meer gestapeld te bouwen. Nederland is een klein land en we hebben al niet zoveel groen en natuur meer over. Op alle fronten zullen we moeten trachten de natuur juist uit te bouwen. Maar er is wel een verschil tussen in de natuur bouwen of landbouwgrond in te ruilen voor woningbouw. Doordat de veeteelt in Nederland moet krimpen, komt er wellicht daar toch ook grond beschikbaar.”

Een kwart van de huiseigenaren met een hypotheek had achteraf liever een andere keuze gemaakt. Van de Nederlanders die expliciet aangeven dat zij de verkeerde beslissing hebben gemaakt, was 65% liever voor een langere rentevasteperiode gegaan. Merk jij in de praktijk dat consumenten vaak vóór het adviesgesprek al een oplossingsrichting in hun hoofd hebben, bijvoorbeeld door snel aan te sturen op een korte rentevasteperiode? 

“Veel consumenten denken dat de rente wel weer gaat dalen. Ze zijn gewend geraakt aan de lage rentes en vinden de rente nu best hoog. Als je als adviseur goed de risico’s van een stijgende rente laat zien, zijn de meesten toch wel geneigd de rente wat langer vast te zetten. Het is aan ons adviseurs om goed aan te geven dat een stukje rust over je maandlast zeker ook wat waard is.”

Ruim 1 op de 5 Nederlanders (en één derde van de jongeren) vindt het een ‘morele plicht’ van ouderen om hun gezinswoning te koop te zetten en te verhuizen naar een seniorenwoning. Moeten (en kunnen) ouderen ruimte maken voor jongeren op de woningmarkt?  

“Ik vind dat te kort door de bocht. Er wordt vrij weinig gebouwd voor senioren dat voor deze groep betaalbaar en aanvaardbaar is. Als er meer aanbod voor senioren komt dat aansluit op hun wensen, dan bewegen ze echt wel. Ik spreek veel senioren die best wel willen verhuizen, maar dat niet kunnen betalen. Als er met name meer betaalbare appartementen in en rondom de binnenstad komen, dan is daar zeker vraag naar. Dwingen kun je natuurlijk niemand.”
 


Lees ook
Woningmarkt op slot voor ouderen: ‘Ze willen wel verhuizen, maar kunnen niet’

Woningmarkt op slot voor ouderen: ‘Ze willen wel verhuizen, maar kunnen niet’

De woningmarkt zit niet alleen op slot voor starters, maar ook voor ouderen. Er is de laatste jaren te weinig voor hen bijgebouwd, waardoor er van doorstroming op de woningmarkt weinig terechtkomt. Dat zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Ook de ouderenorganisatie ANBO erkent het probleem.

Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Kwart Nederlanders achteraf ontevreden over keuzes bij afsluiten hypotheek

Een kwart van de Nederlandse huiseigenaren had achteraf liever andere keuzes gemaakt bij het afsluiten van een hypotheek. Meer dan de helft van deze Nederlanders twijfelt of zij wel de juiste rentevasteperiode hebben gekozen. Dat blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder 1500 Nederlanders.

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Volatiele rente: inflatie blijft voorlopig

Er wordt wel vaker geschreven dat de rente volatiel is, maar de afgelopen 6 weken is dat ook echt het geval. Hoe komt dat nu? Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt het uit.

Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Stef Hofmans van Financieel Fit Wijchen zijn visie op de gestegen huizenprijzen, NHG en de vastgelopen woningmarkt. Hij reageert op drie stellingen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.