Kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde onlangs voor de risico’s van de hoge hypotheekschulden in Nederland. Als de rente oploopt, zouden huishoudens in betalingsproblemen kunnen komen. Getuige de sterke voorkeur voor rentevasteperioden van tien jaar of langer, delen Nederlandse woningbezitters deze zorgen over een oplopende rente.
Desondanks is er nog een kleine groep die de rente korter vastzet. Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep vertelt wie dat in zijn praktijk zijn en geeft zijn visie op mogelijke rentestijgingen.
Hebben jullie zicht op hoeveel mensen nog kiezen voor een rentevasteperiode die korter dan tien jaar is?
“Wij zien dat het afgelopen jaar 92,3 procent van onze klanten koos voor een rentevasteperiode van tien jaar of langer. Daarnaast koos 6,4 procent voor een rentevasteperiode korter dan tien jaar en 1,3 procent voor een variabele rente. Het aantal dossiers dat wij behandelen is dusdanig groot dat ik wel durf te zeggen dat dit een representatieve steekproef is.”
Wie zijn de mensen die kiezen voor een kortere rentevasteperiode?
“Dat zijn over het algemeen mensen met een wat lager hypotheekbedrag. Bij een hypotheek lager dan 85 procent van de marktwaarde overwegen mensen eerder een kortere rentevasteperiode te kiezen. Heel zwart-wit: iedereen die aankoopt en volledig financiert kiest voor een langere rentevasteperiode, iedereen die al langer in de woning woont en oversluit of verlengt, kiest voor een kortere rentevasteperiode of een combinatie.”
Nieuwe huizenkopers kiezen toch voor zekerheid?
“Als je terugkijkt naar de jaren tachtig is kort vastzetten voor de consument de meest lucratieve keuze. Het is alleen wel belangrijk om de tussentijdse schommelingen te kunnen opvangen en niet nerveus te worden van wisselende maand- of jaarlasten. We zien dat starters en eerste doorstromers die theorie begrijpen maar het toch niet willen omdat ze het te spannend of onzeker vinden. Je ziet daarnaast dat consumenten sterk verwachten dat er rentestijgingen aankomen en daarom het gevoel hebben dat ze nu lang moeten vastzetten om daarvan te profiteren.”
Is er een soort angst om de boot te missen?
“Ik denk dat we het effect daarvan vooral gaan zien in de oversluitmarkt als we na de zomer een eerste kleine renteverhoging krijgen. Ik verwacht dat heel veel mensen die nu twijfelen of ze hun hypotheek moeten oversluiten dat dan massaal gaan doen uit angst dat ze anders straks het bokje zijn bij hogere hypotheekrentes.”
En wie zitten er in de anderhalf procent die kiest voor variabel?
“Over het algemeen zijn dat mensen die spaargeld of beleggingsdepots achter de hand hebben. Ik zeg altijd dat als je buiten de vrijstelling in box 3 valt, dat wil zeggen 60.000 euro voor een stel, je een dusdanig grote buffer hebt dat het heel lang gaat duren voor de buffer op is als de rente zou oplopen. Overigens verstrekken veel hypotheekverstrekkers op dit moment niet met een volledig variabele rente. We moeten vaak een combinatie maken van bijvoorbeeld een deel een jaar vast en de rest volledig variabel.”