Coronacrisis versnelt video-advies en digitale handtekening

05 november 2020 Leestijd ± 3minuten
Coronacrisis versnelt video-advies en digitale handtekening

De consument omarmt het hypotheekadvies en de digitale handtekening onder een offerte neemt een vlucht. Dat zijn twee van de voordelen van de coronacrisis. Zijn er meer digitale ontwikkelingen die nu de wind in de rug krijgen? Pascal Spelier van Finno.nl en Paul van der Meijs van Holland Hypotheek Groep verwachten het niet.

Consumenten hebben in de coronacrisis ervaren dat een adviesgesprek via internet net zo praktisch is als een fysiek gesprek. Een goede ontwikkeling vindt Spelier, eigenaar van Finno.nl, een blog over innovatie in de financiële sector. Behalve de tijdsbesparing is een voordeel dat een gesprek via internet kan worden opgenomen.

Spelier: “Klanten hebben in een gesprek soms het gevoel dat ze worden overvoerd met informatie. Een gesprek via bijvoorbeeld Teams kun je makkelijk opnemen. Het is voor de klant dan heel prettig dat die het even kan terugkijken. Verder heeft de adviseur op die manier in één keer een gespreksverslag.”


Minder documenten uploaden


Verderop in het aanvraagproces is nog veel winst te behalen met digitalisering, ziet Spelier. “Ik denk dat de digitaliseringsslag nog veel verder doorgevoerd kan worden. De klant moet nu nog heel veel documenten uploaden. Ik denk dat daar de toekomst ligt, dat hypotheekaanbieders steeds minder hoeven te vragen om uploads omdat gegevens automatisch zijn op te halen.”

Maar doet de coronacrisis iets om deze ontwikkeling te versnellen? Van der Meijs, directeur van Holland Hypotheek Groep denkt van niet. “Je ziet al jaren dat we met kleine stapjes naar een digitaal proces groeien. Wat het laatste halfjaar wel snel is gegaan is het zetten van een digitale handtekening onder een offerte. Met dat hele simpele stapje hebben we een versnelling gezien.”

Van der Meijs verwacht ook niet dat nieuwe digitale initiatieven richting de consument nu een impuls krijgen. “Execution only is nog steeds maar een fractie van de markt. Ook gedigitaliseerde adviesinitiatieven komen niet echt van de grond. Het blijft moeilijk om daarmee een beetje volume te bereiken en rendabel te worden.”


Consument is behoudend


Dat komt omdat de consument conservatief is, denkt hij. Van der Meijs wijst op het gedrag van starters. Gemiddeld oriënteren die zich zes uur online op hun hypotheekmogelijkheden. Hebben ze eenmaal een huis gekocht, dan willen ze toch zekerheid en vragen ze hulp aan ouders of een oudere collega.

“Die verwijzen ze dan naar de adviseur waar zij zelf tien jaar geleden hun hypotheek hebben afgesloten. Ik werk al dertig jaar in deze markt en heb een paar keer iets nieuws mogen ontwikkelen, maar ik blijf dat fascinerend vinden. Je bereikt consumenten wel via internet, maar als je ze dan geautomatiseerd advies wil bieden stuit je op conservatief gedrag. Het is heel erg taai om dat te doorbreken”, zegt hij.

Video-advies en de digitale handtekening werden gemeengoed dankzij de coronacrisis. Maar voor andere digitale ontwikkelingen blijft het voorlopig wachten tot de tijd er echt rijp voor is.
 


Lees ook
Verzekeren in onzekere tijden
Dilemma

Verzekeren in onzekere tijden

Dat we in onzekere tijden leven, behoeft geen uitleg. De coronacrisis raakt de samenleving en economie op vrijwel elk terrein. Juist in dit soort tijden kunnen verzekeringen van grote waarde zijn.

Achter de schermen bij DAK: Maarten de Vries

Achter de schermen bij DAK: Maarten de Vries

Er zijn nogal wat bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nou áchter de schermen? De redactie van Kop-Munt gaat op onderzoek uit. 

Achter de schermen bij VCN: Nathalie Everstijn

Achter de schermen bij VCN: Nathalie Everstijn

Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nu áchter de schermen? De Kop-Munt redactie gaat op onderzoek uit.

Ook jongere huizenbezitter krijgt te maken met afbouw wet Hillen
Dilemma

Ook jongere huizenbezitter krijgt te maken met afbouw wet Hillen

De komende jaren wordt de ‘wet Hillen’ afgebouwd. In het verleden maakten vooral oudere huizenbezitters gebruik van deze regeling. Door de lage hypotheekrente, de sterk gestegen woningprijzen en verplicht aflossen krijgen ook steeds meer jongeren ermee te maken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.