Dagboek van Chris van Dam (veilingdirecteur de Eerste Amsterdamse)

08 december 2016 Leestijd ± 3minuten
Dagboek van Chris van Dam (veilingdirecteur de Eerste Amsterdamse)

7.45 uur. Maandagochtend op de fiets vanaf IJburg naar ons kantoor in de Frans van Mierisstraat. Die 10 kilometer geven me de tijd om van het drukke weekend met gezin, hockey, voetbal en paardrijden, om te schakelen naar wat er in de komende week moet gebeuren. Nadenken over de afspraken die ik heb, wat ik deze week wil bereiken, wat ik daarvoor moet doen.

8.15 uur. Snel achter de computer, stukken uitdraaien en voorbereiden voor de bestuursvergadering van Makelaarsvereniging Amsterdam. Eens in de paar weken zit ik bij deze bijeenkomst om de ontwikkelingen bij de Eerste Amsterdamse te bespreken. De MVA is de enig aandeelhouder van ons veilinghuis en het bestuur is graag op de hoogte van zaken die bij het veilinghuis spelen.

9.00 uur. Vandaag heb ik de ontwikkelingen bij ons online veilingplatform geagendeerd. We zijn druk bezig met het toegankelijker maken van ons veilinghuis en het transparant maken van de processen. Onderdeel daarvan zijn het verbeteren van de beschikbare informatie van te veilen objecten, het vereenvoudigen van de waarborging en het versimpelen van de voorwaarden. Ander agendapunt is de herstructurering van onze organisatie. We hebben een nieuw profiel opgesteld voor de Raad van Commissarissen, en zullen toegaan naar een professionele screening van bij de organisatie betrokken personen.

11.00 uur. Einde vergadering. Bij het naar buiten lopen laat een aantal bestuursleden weten blij te zijn met de stappen die momenteel gemaakt worden.

12.00 uur. Bijna klaar met de telefoonlijst. Na afloop van de bestuursvergadering ligt er op veilingdagen altijd een lijst met telefoonnummers van mensen die nog vragen hebben. Kan ik me nog aanmelden voor online bieden? Mijn 10 procent waarborgsom, is die over de verwachte opbrengst of over het bedrag dat ik wil bieden? Als we met z’n vieren willen kopen, moeten we dan iets doen met een machtiging? Deze en talloze andere vragen moeten, altijd op het laatst, toch nog even beantwoord worden.

13.57 uur. De mailing naar ons bestand van 7.000 geïnteresseerden gaat eruit. Een paar uur voor de veiling informeren we iedereen nog over de laatste ontwikkelingen. Het ene pand wordt niet geveild omdat de rechter akkoord heeft gegeven op de bieding twee weken voorafgaand aan de veiling. Een ander pand is uitgesteld naar een latere veiling. Verder bieden we een gesigneerd Ajax-shirt aan waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Johan Cruyff Foundation, één van de partners van de Eerste Amsterdamse. Uiteraard vertellen we dat ook in onze nieuwbrief.

15.00 uur. Op veilingdagen is er altijd tijd tekort. We krijgen veel nieuwe objecten aangemeld, die we gelijk op de website willen verwerken. Typisch Amsterdams beleggingsonroerendgoed, verhuurde appartementen, winkelruimte en bedrijfsonroerendgoed in een straal van 80 kilometer om Amsterdam, executoriale objecten in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en zelfs Zuid-Holland. We hebben speciale objecten, villa’s, woonboerderijen et cetera in het hele land. Kortom, we zijn letterlijk hét Veilinghuis voor Onroerende Zaken in Nederland. Onze klanten variëren van de belegger tot de zoeker van een eigen huis, van de professional tot de consument.

17.15 uur. Een groep van achttien mensen bezoekt de veiling als bedrijfs- en netwerkbijeenkomst. Ik ontvang de groep en vertel iets over de Eerste Amsterdamse: gestart in 1860, opbod en afslag, plokpenning en directiemakelaar, allemaal van die voor ons veilinghuis typerende zaken.

18.00 uur. Precies op dit moment start de veiling. De veiling wordt meestal bezocht door zo’n 300 geïnteresseerden. Niet alleen om te kopen, maar ook om elkaar te zien. Met twintig objecten duurt de veiling vanavond bijna twee uur. De prijzen zijn weer goed. Het aanbod is deze dagen beperkt en het aantal zoekers is groot.

20.15 uur. Bij de borrel na afloop worden objecten, kopers en prijzen nog even besproken. Zoveel mensen zoveel meningen. Maar ook: ‘Weet jij nog wat?’ of ‘Kijk daar eens naar.’

Chris van Dam is sinds 1 februari 2016 als directeur betrokken bij de Eerste Amsterdamse, veilinghuis voor onroerende zaken. De organisatie werd in 1860 opgericht als gezamenlijk initiatief van notarissen en makelaars. Tegenwoordig is het een hybride vastgoedveiling, wat betekent dat zowel in de zaal als online geveild wordt. De veiling vindt altijd plaats op maandagavond in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 in Amsterdam. Voor meer informatie www.eersteamsterdamse.nl.


Lees ook
Dagboek van een notaris: Jeroen Prinsen (Smalbraak Notarissen)

Dagboek van een notaris: Jeroen Prinsen (Smalbraak Notarissen)

8:00 uur. Het is de eerste dag van de maand en dan is het altijd druk. Het passeren van hypotheek- en overdrachtsaktes clustert veelal op de eerste en vijftiende dag. Een echte reden daarvoor is er niet; kopers en verkopers komen dit met elkaar overeen. De consequentie is dat het vandaag een beetje een lopende band is. Ik draag twaalf huizen over: zes in de ochtend, zes in de middag.

Dagboek van een makelaar: Arjen Tysma (Tysma Makelaardij)

Dagboek van een makelaar: Arjen Tysma (Tysma Makelaardij)

9.00: Het nieuwe jaar is net begonnen en mijn kantoor heeft net twee enorm drukke maanden achter de rug, in verband met de run op hypotheken met lage rentes. Maar als ik in mijn agenda kijk, lijkt de drukte niet op korte termijn af te nemen. In tegendeel: de komende weken zijn compleet volgekalkt met afspraken. Maar dat is alleen maar goed nieuws. Ik ben nu onderweg naar een afspraak bij een woning met bedrijfsruimte. Straks zal ik eerst een stel dat er een atelier van wil maken door het pand begeleiden. Daarna leid ik mensen rond die de ruimte willen verhuren, als belegging. Twee hele verschillende typen geïnteresseerden.

Dagboek van een officemanager: Lisanne Haksteen (Nationale Waarborg)

Dagboek van een officemanager: Lisanne Haksteen (Nationale Waarborg)

Donderdag 8:30 uur. Even bijkomen met een kopje thee. Het is elke ochtend toch weer een race tegen de klok om dochterlief op tijd op school te krijgen en dan zo snel mogelijk naar mijn werk te fietsen. Toch wel fijn, zo’n kantoor om de hoek.

Dagboek van een deskaccountmanager: Edwin Berrevoet

Dagboek van een deskaccountmanager: Edwin Berrevoet

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.