De huizenmarkt als composthoop

01 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
De huizenmarkt als composthoop

Waar het normaalgesproken rustiger wordt op de huizenmarkt tijdens de zomervakantie, zal het nu drukker worden. Wat gaf me dat inzicht? De composthoop.

Van het weekend was ik in de tuin bezig. Onder de huidige omstandigheden met veel zon en regen groeit het er op los. De groenbak kan het niet aan en dat bracht mij op het idee om een composthoop te maken.

Een goede composthoop is een zegen voor de grond, het zorgt voor voedingsstoffen. De bewoners van deze composthoop, veelal bacteriën en schimmels, zijn voedsel voor de wormen die weer bijdragen aan het verteren van het materiaal en het produceren van nieuwe aarde voor de tuin. Zo ontstaat er een natuurlijke kringloop in de composthoop. 

Dit proces kan worden verstoord als de hoop te droog wordt door oplopende temperaturen of juist, zoals in de winter, de temperatuur daalt en het te koud wordt. Dan wordt er niet gewerkt. Je kunt je afvragen wat nog een normale kringloop is ten tijde van klimaatverandering - want afgelopen winter was het warm genoeg voor menig composthoop om toch nog te blijven functioneren. 

Nu hebben we in de huizenmarkt ook een verstoring. Het oplopen van de rente. Er wordt minder overboden en er zijn signalen van afkoeling: het gemiddelde hypotheekbedrag bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar €322.000, tegen €326.000 in dezelfde periode een jaar geleden. Nu denk je misschien: een daling van 1,2% is niet veel. Maar het is de eerste daling sinds De Hypotheker begon met het bijhouden van hypotheekgemiddelden in 2019. Daarnaast is het aanbod te koop staande (bestaande) woningen sinds januari al met 67 procent toegenomen, terwijl het aantal verkopen achterblijft, zo blijkt uit cijfers van huizenplatform Funda.

Ondanks het woningtekort krijgen potentiële verkopers het nu benauwd, zij willen hun huis zo snel mogelijk verkopen. In een normale kringloop op de woningmarkt worden er bijna geen huizen te koop aangeboden in de zomervakantie of januari. Ik verwacht echter een toename aan huizen op de markt komende maanden. 

Dat biedt met name starters een mooie kans, al zullen zij ook minder kunnen lenen door de hogere rentes. Maar wie wat gespaard heeft kan nu wellicht toch zijn slag slaan. Ik bereid me daarom vast voor op een hoop wormen die een nieuwe composthoop hebben weten te scoren komende tijd. En zeg nou zelf, een koper blij maken met een hypotheek blijft toch leuker dan een oversluiter!


Lees ook
Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt

Waarin verschilt de Duitse hypotheekmarkt met die van de Nederlandse? Een zeer belangrijk verschil is de aanwezigheid van de Bauspar-hypotheek bij onze oosterburen. Deze hypotheekvorm komt in Nederland niet van grond, maar is in Duitsland onverminderd populair.

Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Duurhuurders-pilot geen succes: “De verstrekker vindt altijd een reden niet te financieren”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Frank Calis van Hypotheco en Mark Agterberg van Van der Veen Financieel Advies bespreken onder meer de keuze tussen een persoonlijke lening of de hypotheek ophogen: “Klanten kijken vaker naar de maandlasten dan het totaal.”

Minder hypotheken voor alleenstaanden en eenverdieners

Minder hypotheken voor alleenstaanden en eenverdieners

In de afgelopen vijf jaar is het aantal hypotheken voor alleenstaanden aanzienlijk geslonken. Dat blijkt uit een inventarisatie door MUNT Hypotheken in de eigen portefeuille. Waar in 2017 nog één op de drie hypotheken werd afgesloten door een alleenstaande, is dat in 2022 nog maar 25 procent. De geldverstrekker ziet dat aanvragen twintig procent vaker worden gedaan door tweeverdieners. Het onderstreept andermaal de lastige situatie van alleenstaanden en eenverdieners op de woningmarkt. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.