De huizenprijzen zijn torenhoog, is een hypotheek nog verantwoord?

01 april 2021 Leestijd ± 4minuten
De huizenprijzen zijn torenhoog, is een hypotheek nog verantwoord?

Het CBS constateert de hoogste prijsstijging van koopwoningen in bijna twintig jaar. Bestaande koopwoningen waren in februari 2021 zelfs 10,4 procent duurder dan een jaar eerder. Hoe gaan hypotheekadviseurs om met deze torenhoge prijzen? Is een hypotheek nog wel verantwoord?

We leggen de kwestie voor aan drie hypotheekadviseurs. Wat komen zij tegen in de praktijk, waar hebben mensen problemen mee - en zit de woningmarkt misschien weer in een bubbel die ieder moment kan knappen?

Mensen kopen alles, als het maar een dak heeft

In Groningen ziet Klaas-Anne Middel van Medior Advies ook dat de huizenprijzen flink in beweging zijn. Niet alleen in ‘Stad’ (dé stad Groningen), maar ook in omliggende dorpen als Peize, Leek en Eelde worden huizen binnen no-time verkocht. “Het lijkt wel alsof mensen alles willen kopen waar maar een dak op zit. Een boerderij die twee jaar geleden tijdenlang te koop stond, trekt nu in één klap meerdere geïnteresseerden.”

Onverantwoord is het zeker niet om nu een hypotheek af te sluiten, vindt Middel: “Ik heb niet het idee dat we in een bubbel zitten, want het woningtekort blijft nog wel even. Over die krapte maak ik me wel zorgen, maar de situatie is volstrekt anders dan in bijvoorbeeld 2008. De rente is hartstikke laag, en als je de maandelijkse lasten van een koopwoning afzet tegen huur dan ben je sowieso voordeliger uit. De huizenmarkt is in ieder geval flink in beweging. Dat is prima en ik denk dat het nog wel even zo blijft.”

Misschien vinden we 4 ton over een paar jaar wel een lachertje

René Kuiper van Kuiper Act vindt wel dat er teveel betaald wordt voor woningen op dit moment. “Maar dat is mijn persoonlijke mening en nogal subjectief. De prijzen die we nu zien zijn ontstaan door de marktwerking; een simpele optelsom van krapte en lage rente. Er is ook geen alternatief voor duur kopen, behalve nog duurder huren.” In die zin vindt Kuiper het zeker niet onverantwoord om op dit moment een hypotheek af te sluiten.

Of en wanneer mensen een woning kopen, moet volgens Kuiper ook niet teveel afhangen van de huizenprijzen. “De prijzen blijven altijd in beweging en hoe het zich verder ontwikkelt, dat kan niemand voorspellen. Je moet gewoon zorgen dat je een hypotheek flexibel inricht, zodat mensen voorbereid zijn op zaken als arbeidsongeschiktheid, een scheiding of tijdelijke werkloosheid. Mijn tante van negentig kocht ooit voor vijftienduizend euro haar eerste woning. Misschien vinden we over vijf jaar een huizenprijs van vier ton wel een lachertje, wie zal het zeggen?”

Bewustwording en financieel inzicht geven

De prijsstijging in de woningmarkt verspreidt zich als een olievlek vanuit de Randstad ziet Paul van Manen van  HypotheekVakman. Eerst raakten de markten in de grote steden verhit, maar ook daarbuiten gaat het nu hard. “Zelfs in Zeist, wat een groot dorp is, gebeurt hetzelfde als in Utrecht. De prijzen zijn hier bovengemiddeld gestegen de afgelopen tijd. Een instapklare tussenwoning koop je hier niet onder de vier ton.”   

Een maandlast van dertien à veertien honderd euro is niet voor iedereen haalbaar. Zeker niet als mensen ook nog een gezin hebben en af en toe geld uit willen geven aan iets anders dan hun woning. Van Manen vindt het daarom belangrijk dat mensen financieel inzicht krijgen. “Dat de huizenprijzen zo hoog zijn, dat is nu eenmaal zo en daar is niks mis mee. Voor een verantwoorde hypotheek is het wel belangrijk dat mensen zich bewust worden van de financiële consequenties, voor nu en voor later. Het is de taak van de hypotheekadviseur om ze daarbij te helpen.”

Welke adviseur weet het meeste over de prijsontwikkeling van koopwoningen?

De huizenprijzen zijn volop in ontwikkeling, ben je als adviseur voldoende op de hoogte? Doe dan mee met de  kennistest van april met vijf vragen over de actuele prijsontwikkelingen op de woningmarkt.


Lees ook
“Beperk papierwerk bij oversluiten”
Opinie

“Beperk papierwerk bij oversluiten”

Oversluiten is aan de orde van de dag. De berg papierwerk die daarvoor nodig is, kan flink kleiner, zo betoogt Edsel de Graaf, directeur van ROMEO Financiële Diensten.

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem
De Kettingvraag

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter van der Meer is financieel adviseur in Elburg. Henk Daalhuizen uit Terneuzen heeft hem de volgende vraag gesteld:

Hypotheek een van de duurste woorden op internet
Trends

Hypotheek een van de duurste woorden op internet

Hypotheekadvies is voor de meeste klanten een lokale aangelegenheid. Is online adverteren wel nodig als mensen spontaan binnenlopen? Voor een advertentie bij Google betalen hypotheekadviseurs namelijk de hoofdprijs. 

De drie grootste struikelblokken bij scheiden
Trends

De drie grootste struikelblokken bij scheiden

Er zijn mensen die makkelijker afkomen van hun ex-partner dan van hun hypotheek. Ook al zijn mensen gescheiden van tafel en bed, financiële verplichtingen kunnen de exen veel langer dan gewenst aan elkaar verbinden. Wat zijn hierbij de grootste struikelblokken?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.