“De leennormen voor een hypotheek in 2025 zullen strenger zijn"

11 november 2024 Leestijd ± 3minuten
“De leennormen voor een hypotheek in 2025 zullen strenger zijn"

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Linda van Loon van Helder Hypotheekadvies uit Dongen over de leennormen, eindejaarsdrukte en regulering op het biedingsproces. 

Wie in 2025 de verwachte loonstijging krijgt, kan voor de aankoop van een woning een hogere hypotheek krijgen dan in 2024 mogelijk was. Dat berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Wat betekent dit voor de leennormen in 2025 voor een hypotheek?   

“De leennormen voor een hypotheek in 2025 zullen feitelijk iets strenger zijn. Wie meer dan 55.000 euro verdient en geen loonsverhoging krijgt, kan in 2025 minder lenen dan in 2024. Dat kan met name voor actieve woningzoekers een uitdaging zijn. Lagere inkomens kunnen in 2025 juist iets meer lenen. Voor starters is er de mogelijkheid om een starterslening te overwegen. Ook als er binnen zes maanden een loonsverhoging verwacht wordt, kan dit meegenomen worden in de berekening: zolang er een bevestiging van de werkgever of cao is dat de verhoging daadwerkelijk komt.” 

Het aantal hypotheekaanvragen in oktober steeg met liefst 50 procent op jaarbasis tot 49.992 aanvragen, zo blijkt uit cijfers van HDN. Ervaar jij dit ook in de praktijk? En wat kan deze stijging veroorzaken?  

“Ik heb inderdaad ook gemerkt dat oktober een drukke maand was, hoewel het niet per se zo is dat oktober altijd de drukste maand is van het jaar. Er is altijd een eindejaarsdrukte, in januari is het dan vaak weer wat rustiger. Mensen willen dingen vaak voor het nieuwe jaar geregeld hebben, vooral als het om verbouwingen of het opnemen van overwaarde gaat. Dit is een terugkerende trend.” 

In het derde kwartaal van 2024 werd bij bijna driekwart van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden. Volgens Huispedia komt dat doordat vraagprijzen bewust te laag worden gezet om een biedoorlog te ontketenen. Het woningplatform pleit daarom voor regulering van het biedproces. Herken jij dit in de praktijk?  

“Er wordt wel eens een woning iets lager geprijsd dan de marktwaarde om meer geïnteresseerden te trekken, maar ik herken niet dat woningen extreem laag geprijsd worden om een biedoorlog te ontketenen. Vaak blijven de prijzen in lijn met de markt. Er zijn al regels die de transparantie vergroten zoals het logboek, waarin alle biedingen op een woning zichtbaar zijn. Daar ben ik een voorstander van. Ik hoor echter soms ook verhalen waarbij makelaars kopers vragen om opnieuw een bod uit te brengen, zelfs als ze al boven de vraagprijs hebben geboden. Dit voelt niet eerlijk en zou niet moeten kunnen. Het komt niet vaak voor, maar het is wel iets dat ik af en toe hoor van klanten die met andere makelaars uit andere regio's werken. In die gevallen zou meer transparantie en een eerlijke biedingspraktijk gewenst zijn.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.