Anouk: “Ik vind dat ze telkens achter de feiten aanlopen. De huizenprijzen stijgen en dan gaan ze pas een jaar later de grens verhogen. Ik vind dat ze die ook tussentijds zouden moeten aanpassen, al weet ik niet zeker of dat mogelijk is. De grens staat nu op €355.000 en ik denk dat je nu zeker op vier ton moet gaan zitten.”
Ben: “Veel woningen zitten door de prijsstijgingen boven het NHG-niveau. De grens is de laatste jaren opgetrokken, maar dit hield geen gelijke tred met de forse prijsstijgingen. Er was verder lange tijd geen groot renteverschil bij woningen met of zonder NHG. Door de forse rentestijging is dit nu anders. Je bent fors duurder uit als je de woning zonder NHG financiert, bij 100% van de marktwaarde.”
Anouk: “Ik heb er niets van gemerkt. Ik ben een kleine zelfstandige en ik heb het nog steeds hartstikke druk. Ik heb een groot netwerk en ben door het hele land actief. Net als januari was februari ook een goede maand. Het loopt gewoon goed door. Ik verwacht ook voorlopig geen afname van de drukte.”
Ben: “Ons eigen kantoor is op dit moment gezegend met veel nieuwbouwprojecten. We zien daarnaast een grote schare aan bestaande klanten, die willen oversluiten met het oog op bijvoorbeeld verbouwingen of schenkingen aan kinderen. Het aantal aankooptransacties van bestaande woningen is op dit moment bij ons wel lager. Dat heeft met het heel lage aanbod te maken.”
Veel stellen, die een eigen woning kopen, denken niet aan de financiële gevolgen als ze weer uit elkaar gaan. Ze krijgen dan betalingsproblemen. Zie je dat ook in je eigen praktijk terug?
Anouk: “Mensen verwachten helemaal niet dat het verkeerd gaat, als ze een woning kopen of een hypotheek oversluiten. Ze zijn er op dat moment niet mee bezig. Je kunt het wel bespreken, maar dat komt niet binnen. Ze verwachten ook dat de zaak binnen een dag geregeld is als ze gaan scheiden, terwijl er regels aan ten grondslag liggen. Dit kost tijd. Maar dat snappen ze niet altijd.”
Ben: “We krijgen regelmatig mensen over de vloer die besluiten uit elkaar te gaan. Geldverstrekkers zijn in dit soort zaken gelukkig redelijk flexibel. Wat we ook zien, is dat door de flinke prijsstijgingen het voor de achterblijvende partner steeds moeilijker wordt om de ander uit te kunnen kopen. De overwaardes zijn veel hoger. Ik denk ook dat mensen vaak onderschatten hoeveel scheiden kost en hoe hoog de kosten kunnen oplopen.”