Alleen als vrouw kun je onderschat worden
Meer dan twintig jaar geleden begon Franca Snoeijs, als een van de weinige vrouwen destijds, haar eigen hypotheekadvieskantoor. Ze had een groot voordeel toen, vindt ze zelf. “Onderschat worden is iets dat schijnbaar voorbehouden is aan vrouwen - en dat kon ik uitbuiten in de goede zin van het woord. Als iemand mij niet ‘voor vol’ aanziet, kan ik namelijk alleen nog maar overpresteren.”
De eerste propositie van Snoeijs’ advieskantoor was ‘voor vrouwelijke ondernemers en managers, maar zonder de mannen buiten te sluiten’. Dat was vooral een marketingconcept, maar het effect was dat het geen traditioneel 'hetero of macho' kantoor is geworden. Verder is Snoeijs er niet vaak mee bezig dat ze vrouw is in een mannenwereld. “Heel eerlijk gezegd heb ik daar bijna nooit iets negatiefs van gemerkt”, vertelt Snoeijs vrolijk. “Hooguit dat ik eerder opval, omdát ik nog steeds tot een minderheid behoor."
De genderneutrale schoonheidsfoutjes zijn er wel uit
De tijd is nu wel voorbij dat geldverstrekkers er in hun communicatie automatisch vanuit gaan dat het een man is die de hypotheekaanvraag doet. Dat was wel anders toen Snoeijs net begon. “Ik was voor mezelf en mijn medewerkers heel streng dat daar geen fouten in gemaakt werden”, vertelt Snoeijs. "De eerstgenoemde is degene met het hoogste inkomen, zo is de volgorde. Maar ondertussen zie je dat soort fouten bijna niet meer bij geldverstrekkers. Bij het notariaat is dat helaas nog wel het geval, daar valt nog een boel te halen."
Alleen wanneer huwelijkspartners besluiten om gezamenlijk beide achternamen te gebruiken, wil het nog wel eens mis gaan. “Het is vast heel romantisch,” stelt Snoeijs, “Maar zo’n dubbele achternaam maakt het wel wat ingewikkelder om iedereen correct te adresseren en dat is juist heel belangrijk en respectvol."
Tijd voor de volgende stap: de ‘relatievormneutrale’ hypotheek
Er is wel één punt waarin hypotheekverstrekkers nog neutraler kunnen optreden volgens Snoeijs: de relatievorm. “Of het nu twee broers, ouders en kinderen, drie goede vrienden of vier liefdespartners zijn, het zou niet uit moeten maken voor de hypotheek”, vindt Snoeijs. Een scheiding kun je volgens haar ook in die situaties goed afdekken met duidelijke afspraken in het hypotheekcontract en de akte van levering. Eventueel aangevuld met een nieuw type samenlevingscontracten die geschikt zijn voor andere relatievormen.
“Ik had laatst nog twee broers die samen een hypotheek wilden”, vertelt Snoeijs. “Dat was lastig, want wat als één van de broers een partner zou krijgen en daarmee verder zou willen? Volgens mij kun je dat prima afdekken, net zoals dat gebeurt bij gehuwde en samenwonende mensen waarbij de kans maar liefst 50% is dat ze uit elkaar gaan.”
Nu de woningmarkt steeds krapper wordt lijken hypotheekverstrekkers wel steeds flexibeler te worden bij het verstrekken van hypotheken aan bijvoorbeeld een vriendengroep die samen wil wonen. Dat is een prima ontwikkeling vindt ook Snoeijs. “Maar uiteindelijk doet die relatievorm er natuurlijk niet toe, als de afspraken maar helder zijn.”
Franca Snoeijs is eigenaar van Snoeijs Consultants Financieel Adviseurs in Nijmegen.