De woondeal in Drenthe

Nieuwbouwplan in de praktijk
13 februari 2023 Leestijd ± 4minuten
De woondeal in Drenthe

Vol goede moed en met grote ambities kondigde minister De Jonge zijn plannen aan in de loop van het vorige jaar: 900.000 nieuwe woningen binnen nu en 2030. Het doel: de woningmarkt verlichten met betaalbare woningen voor starters en spoedzoekers.  Een belangrijk aspect in zijn optimisme: de samenwerking van het Rijk met provincies en gemeenten in woondeals maakt een belangrijk verschil met de vorige wooncrisis. Hoe staat de vlag erbij in Drenthe?

Per provincie is vastgesteld hoeveel woningen er moeten worden gebouwd. Met 13.000 woningen heeft Drenthe het kleinste aantal woningen te bouwen. “Drenthe heeft dan misschien het minste aantal woningen, maar ook het meest realistische aantal. Drenthe heeft namelijk zelf ingezet op dat getal bij de minister, in plaats van dat dit getal is toebedeeld”, aldus Robin van Ulzen, wethouder van de Gemeente Meppel. “Bouwen moet op basis van cijfers en onderzoek. Uit de standaard Primos-prognose voor kwantitatieve woningbehoefte blijkt dat Drenthe behoefte heeft aan 9.000 à 10.000 woningen. Met 13.000 woningen zitten wij dus op een plancapaciteit van 130 procent. Dat sluit precies aan bij wat de minister voor ogen heeft.” 

Dat klinkt positief. Toch is er tegelijkertijd verontrustend geluid. Nieuwbouw in heel het land gaat trager dan verwacht of stokt helemaal. Ontwikkelaars hebben een project voor een vaste prijs aangenomen en kunnen dit nu niet meer betalen, vanwege kostenstijgingen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Nieuwbouw is duurder dan bestaande bouw. Er worden een stuk minder vergunningen afgegeven. De Jonge wil dit nu tegengaan door onder andere procedures in te korten. Intussen stijgt de vraag sneller dan het aanbod. 

Betaalbaarheid 

Hypotheekadviseur Paul de Rooij uit Meppel ziet het dan ook niet zo optimistisch in. “Je zou denken dat 13.000 woningen wel even gerealiseerd kunnen worden. Maar zoals De Jonge al aangeeft: er worden simpelweg steeds minder vergunningen verleend en de bouwprijzen dalen niet. In combinatie met het huidige renteniveau vraag ik mij af wat de verkoopbaarheid zal zijn.” 

“Ik denk daarnaast dat de maximale koopprijs niet realistisch is", vervolgt De Rooij. “Woningen tot 355.000 euro ga je in het grootste deel van het land niet vinden. Ook hier niet. Ik kijk uit op nieuwbouw in Meppel vanuit mijn kantoor; daar wordt gebouwd vanaf 3,5 ton. Kaal, dus dan kom je rustig op vier ton uit. Dat zijn dus niet de beoogde betaalbare woningen voor de starters.”

Adviseur Paul de Rooij

Mobiliteitsgelden 

Over geld gesproken: hoeveel geld krijgt Meppel en wat wordt daar precies mee gedaan? Van Ulzen: “Het Rijk heeft nu twee manieren om de woningbouw te stimuleren. Ten eerste de mobiliteitsgelden: geld voor infrastructuur wordt hiermee gekoppeld aan woningbouwplannen. Meppel heeft een bedrag van 28,4 miljoen euro mogen ontvangen – een enorm bedrag, zeker als je naar de grootte van de gemeente kijkt. En daarnaast de woningbouwimpuls van ruim zes miljoen euro.” 

In Meppel wordt daar onder andere een oud industrieterrein mee getransformeerd naar woningbouw: Noordpoort. “Er komen daar 900 nieuwe woningen. Daarachter ligt dan weer onze nieuwste nieuwbouwwijk met zo’n 2400 woningen. Als je dat bij elkaar op telt dan ben je als stad van 35.000 inwoners hard op weg.” Hoe snel die woningen er zijn, is wel de vraag. De Rooij: “Dat gaat allemaal heel langzaam. Niet alleen in Meppel hoor, in heel Nederland. Daarom wil de minister de procedures veranderen, want we moeten wel verder.”

In Drenthe kan het woonplan veel effect hebben. Sinds corona kunnen steeds meer mensen verder van hun werk wonen vanwege de mogelijkheden die digitaal- en thuiswerken bieden. Van Ulzen: “Jongvolwassenen uit Drenthe die zich na hun studietijd in de Randstad weer willen vestigen in Drenthe, dat is gaaf. Wij willen dat zij hier hun eerste koopwoning kunnen kopen. We willen een gezellige binnenstad behouden, genoeg mensen in de stad hebben wonen. Door een initiatief als dit woningplan zorg je voor beweging en dynamiek in de provincie, in samenwerking met andere gemeenten en de regio.” 

Traagheid

Volgens wethouder Van Ulzen merkt Meppel echter niet zo veel van de problemen die De Rooij benoemt; dat het aanbod niet toeneemt vanwege de traagheid van de bouw en wat wel gebouwd wordt, alsnog niet betaalbaar is voor starters. “We zijn er afgelopen jaren achter gekomen dat we niet alles zelf in de hand hebben. Elders in het land worden nieuwbouwprojecten al tegen het licht gehouden. Gelukkig merken we daar in Meppel weinig van. Er is hier geen overaanbod; de vestiging blijft.” 

Hypotheekadviseur De Rooij vraagt zich echter af hoeveel effect het nieuwbouwplan in werkelijkheid zal hebben. “Hoe de betaalbaarheid zal zijn, is afhankelijk van de renteontwikkeling en van wat mensen bereid zijn te betalen. Maar zolang de bouwkosten niet afnemen, voorzie ik niet dat er veel snelheid in de woningmarkt gaat ontstaan.” 

Wethouder Robin van Ulzen

Lees ook
AFM richt pijlen op adviespraktijk
De Koplopers

AFM richt pijlen op adviespraktijk

Bij het afsluiten van een hypotheek worden steeds minder verzekeringen afgesloten die de consument moeten behoeden voor de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden. De Autoriteit Financiële Markten maakt zich zorgen dat consumenten grote risico’s nemen - te groot soms. Het is een van de redenen om dit jaar de kwaliteit van adviesgesprekken onder de loep te nemen. Zdenka van Schaik, verantwoordelijk voor het toezicht op onder andere de hypothecaire sector, geeft tekst en uitleg.

Duurzaam betaalbaar en betaalbaar duurzaam
Column

Duurzaam betaalbaar en betaalbaar duurzaam

‘Meer betaalbare koopwoningen’. Het is een oproep die we veelvuldig horen. Maar wat betekent dit eigenlijk? Voor NHG betekent een betaalbare koopwoning in ieder geval dat de financiering verantwoord is. Dat de koper de lasten zowel nu als in de toekomst kan dragen.

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Brancheverenigingen maken zich geen zorgen over het door de AFM aangekondigde onderzoek naar de werkpraktijk van hypotheekadviseurs. De NVHP, Adfiz en OvFD laten in een reactie aan Kop-Munt weten dat zij geen enkele reden hebben om te twijfelen aan de kunde en kennis van adviseurs. 

AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer over de plannen van de Autoriteit Financiële Markten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.