Dít is anders op de Estse hypotheekmarkt

24 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Dít is anders op de Estse hypotheekmarkt

De Russische inval in Oekraïne heeft ook invloed op de woning- en hypotheekmarkt in Estland gehad. De Estse huizenkopers toonden zich als gevolg hiervan zeer terughoudend. Maar de vraag naar hypotheken herstelde zich snel. Hypotheken kennen in de Baltische staat een maximumtermijn van dertig jaar waarin de lening volledig afgelost moet zijn. 

De Estse huizenprijzen hebben de afgelopen tien jaar een opgaande lijn laten zien.  Daarmee hebben zij zich hersteld van de enorme dip tijdens de financiële crisis. De huizenprijzen daalden in Estland in 2009 met maar liefst bijna 34%, na in 2008 met 20% te zijn gedaald. De Estse economie kromp in 2009 met maar liefst 14,7%. In 2013 trad vervolgens een sterk herstel op en gingen de huizenprijzen weer omhoog.

De grotere vraag naar huizen was onder meer te danken aan een grote inkomensgroei in Estland. Met name grote steden als Tallinn, Parnu en Tartu zagen een zeer sterke groei van het aantal woningverkopen.

De economie van Estland groeide vorig jaar met 8,3% ten opzichte van een jaar eerder. Deze toename was een sterk herstel ten opzichte van de krimp van 3% in coronajaar 2020, zo stelt het Centraal Bureau van Statistiek van Estland.

Russische invasie

"De vooruitzichten voor de Estse vastgoedmarkt leken gunstig voor 2022", betoogt het Baltische vastgoedbedrijf Ober Haus. “De Russische invasie van Oekraïne in februari veroorzaakte echter een wereldwijde geopolitieke en economische crisis. De aanhoudende oorlog bedreigt in meer of mindere mate de economische ontwikkeling wereldwijd. En de Baltische landen kunnen vanwege hun geografische ligging niet anders dan door deze gebeurtenissen worden getroffen.”

Gaili Grüning, econoom bij de centrale bank van Estland, ziet het zonniger in. “Na tien jaar van ononderbroken huizenprijsstijgingen, blijft de Estse huizenmarkt fundamenteel gezond, ondanks de economische gevolgen van de Covid-19 pandemie, de wereldwijde stijging van de inflatie en de aanhoudende invasie van Rusland in Oekraïne.”

In april, kort na de invasie, nam het aantal hypotheken in Estland weer toe. Er werd voor een bedrag van €168 miljoen aan hypotheken afgesloten. Minder dan in het najaar van 2021, maar meer dan in begin van het jaar.

Standaard maximale hypotheektermijn

De Estse hypotheekmarkt verschilt op sommige punten met die van de Nederlandse. Zo is er in tegenstelling tot Nederland een standaard maximale hypotheektermijn in Estland. Bijna alle financiële instellingen houden een maximum van 30 jaar aan. Dit betekent dat Estse kopers hun hypotheek binnen 30 jaar moeten aflossen. Oudere aanvragers, vooral 70-plussers, hebben het hierdoor moeilijk om in Estland een ​​hypotheek te krijgen. 

Een ander verschil met Nederland is de procedure rond de aankoop. Er wordt in Estland een notariële aanvraag ingediend bij het Kadaster, waarbij het eigendom van het onroerend goed in het Kadasterboek wordt overgedragen aan de koper. Na deze procedure is de aankoop rechtsgeldig. Er wordt in Estland dus niet gewerkt met eigendomsbewijzen.
 


Lees ook
Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Bijna geen duurhuurhypotheken: “Eigenaarslasten eten extra ruimte op”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een hypotheekadviseur, door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week onder meer over de status van duurhuurhypotheken. Succesvolle cases zijn op één hand te tellen. Jammer maar logisch, vindt Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek Eindhoven.

“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”
De Kettingvraag

“De toolbox voor toetsing bij 57+ raakt aardig leeg”

In de rubriek De Kettingvraag stelt Petra Koch aan vakgenoot Robert Boekhorst van De Hypotheker Wijchen de volgende vraag: hoe zie je de ontwikkeling van toetsen op werkelijke lasten bij 57+?

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek
Cijfers & onderzoeken

Nederlandse huishoudens onwetend over invloed schulden op hypotheek

Wie een telefoonabonnement of een leasecontract voor een auto afsluit, kan daarmee de hoogte van de maximale hypotheek beïnvloeden. Gesneden koek voor adviseurs, maar de doorsnee Nederlander staat daar niet bij stil, zo blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.