Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

18 december 2023 Leestijd ± 3minuten
Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Wil je weten wat er volgend jaar verandert in wet- en regelgeving? Wie mag vanaf 1 januari meer lenen? Zoek niet verder. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Hogere hypotheek voor energiezuinig huis

Kopers van een goed geïsoleerde woning (label A of B) kunnen vanaf volgend jaar met hetzelfde inkomen 10.000 euro meer lenen. Bij een zogenaamde nul-op-de-meter-woning (label A++++) is dat zelfs 50.000 euro extra.

De extra leenruimte is bedoeld als een beloning voor de aankoop van een energiezuinige woning. De huizenbezitters krijgen lagere energielasten, waardoor extra leenruimte mogelijk wordt.

Ook hogere hypotheek mogelijk voor huis met laag energielabel

Kopers van een woning met een 'zwak' energielabel kunnen volgend jaar ook een extra bedrag lenen. Dat bedrag moeten ze dan wel besteden aan de verduurzaming van het huis. Het bedrag dat ze extra kunnen lenen is afhankelijk van het huidige energielabel. 

Voor een woning met energielabel C en D kunnen ze 15.000 euro extra lenen. Dit loopt op naar 20.000 euro voor de labels E, F en G. Heeft een woning geen energielabel, dan mogen ze maximaal 10.000 euro extra lenen voor verduurzaming.

Alleenstaanden kunnen meer lenen

Alleenstaanden met een inkomen van ten minste 28.000 euro mogen volgend jaar 16.000 euro extra lenen. 

NHG-grens wordt hoger

De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar 435.000 euro. Dat is een stijging van 30.000 euro ten opzichte van dit jaar. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning nog 422.000 euro. 

Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. 
Met energiebesparende maatregelen wordt de NHG-grens in 2024 461.100 euro. 

De borgtochtprovisie – de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG -  blijft gelijk aan die in 2023, namelijk 0,6% van het totale hypotheekbedrag,

Verandering bij studieschuld

Bij de studieschuld vindt er per 1 januari een belangrijke verandering plaats. Op dit moment gaat een hypotheekverstrekker uit van de oorspronkelijke studieschuld. Hierbij maakt het niet uit hoeveel er al is afbetaald. 

Vanaf 2024 worden de maandelijkse lasten van de schuld daarentegen de belangrijkste leidraad. Als iemand in staat is om extra af te lossen op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt de nieuwe benadering ervoor dat huishoudens meer kunnen lenen.

Jongeren weer vrijgesteld van overdrachtsbelasting

Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2024 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het huis dat wordt gekocht, mag niet duurder zijn dan 510.000 euro. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van 2023 (440.000 euro). 

Is iemand ouder dan 35 of heeft hij of zij al eerder gebruik gemaakt van de regeling? Dan betaalt hij 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Voor iedereen die niet zelf in het huis gaat wonen maar het koopt om het bijvoorbeeld te verhuren, bedraagt dit percentage 10,4%.

Nauwelijks verandering maximale hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek verandert in 2024 nagenoeg niet. Die stijgt marginaal van 36,93% naar 36,97%. 

Volgend jaar blijven de tarieven voor het eigenwoningforfait gelijk aan 2023. In 2024 geldt een eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tot 1,2 miljoen euro van 0,35%. Voor woningen vanaf 1,2 miljoen euro geldt een percentage van 2,35%.


Lees ook
Verblijvingsbeding: de puntjes op de i
Column

Verblijvingsbeding: de puntjes op de i

Op dagelijkse basis voeren notarissen gesprekken met samenwoners die een woning hebben gekocht. In zo'n gesprek komt het altijd op het punt van het verblijvingsbeding. Dat is de regeling die ervoor zorgt dat bij overlijden van een van de partners alle gemeenschappelijke goederen, waarvan de woning het meest waardevolle goed zal zijn, in eigendom verblijven bij de langstlevende partner.

Klanten vragen helemaal niet om beheer!
Column

Klanten vragen helemaal niet om beheer!

Elke week, of sterker nog misschien wel elke dag, staat klantbeheer ergens op de agenda. Het is een terugkerend onderwerp. Compliance stipt het belang aan vanuit de wettelijke zorgplicht vereisten, de klant heeft doorgaans hoge verwachtingen en de AFM heeft het over principes voor de doorlopende ondersteuning van klanten. Dan is er vaak intern ook nog een afdeling commercie die stelt dat er een belang is om hier actief mee aan de gang te gaan.

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Erik Verberg van De Financiële Alliantie in Zwolle over de familiehypotheek, doorstroming van ouderen en lage hypotheekrente. 

Onafhankelijkheid en integriteit
Column

Onafhankelijkheid en integriteit

De belangen bij een taxatie zijn groot en sommige opdrachtgevers zijn er bij gebaat om de waardebepaling van de taxateur te beïnvloeden. Een paar scenario’s uit de dagelijkse praktijk.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.