Het contact met uiteenlopende mensen en het luisteren naar hun verhalen. Dat is voor Jeroen van Lunen het mooiste aspect aan zijn vak als financieel adviseur. Van Lunen is sinds 24 jaar eigenaar van DGA Financieel Adviseurs in Den Haag en voorziet particulieren, expats en met name zelfstandigen uit de hele regio Haaglanden van advies. “Wij komen ondernemers uit de meest uiteenlopende branches tegen.”
Hoe ben je het vak van financieel adviseur ingerold?
“Ik ben bij toeval adviseur geworden. Ik werkte bij een bedrijf, maar dat ging helaas failliet. Ik ben een enthousiast wedstrijdzeiler en ik wilde heel graag een baan hebben, waarbij ik een auto met een trekhaak kon krijgen. Toen ben ik in ’89 min of meer bij toeval als accountmanager in de financiële sector terechtgekomen.”
En je eerste werkgever?
“Dat was DSB. In ‘92 ben ik vervolgens overgestapt naar DEFAM Financieringen. Daar heb ik een andere kant van het spectrum leren kennen. Bij DSB was ik gericht op de intermediaire zijde van het vak en bij DEFAM werd dat de bank-kant. Ik hield me bezig met alle financieringsproducten. Hier heb ik vijf jaar gewerkt, waarna ik in Den Haag, samen met Wim de Graaf, DGA Financieel Adviseurs ben gestart. Dat was vanaf de eerste dag een succes. In 2005 heb ik De Graaf als aandeelhouder uitgekocht. Ik ben nu dé DGA van DGA. Wij werken met name voor heel veel zelfstandigen.”
En waarom werken jullie met name voor deze doelgroep?
“Omdat dat een heel leuke en gevarieerde doelgroep is. Je komt ondernemers in uiteenlopende ‘takken van sport’ tegen. Daarnaast bedienen we ook een heel grote groep expats op het gebied van hypotheken en assurantiën.”
Wat vind je zo leuk aan het vak van financieel adviseur?
“Mensen. Hun verhalen en waar ze mee bezig zijn. Ik kom uiteenlopende mensen tegen, in verschillende fasen van hun leven. Dat levert regelmatig mooie en diepgaande gesprekken op.”
Wat voor verandering heb je tijdens de coronacrisis gezien?
“Die verandering heeft te maken met het thuiswerken. Sommige van onze klanten hebben tegen een gunstige prijs een boerderij in Drenthe of Limburg gekocht. Want het maakt toch niet meer uit waar ze werken. Voor ons heeft dit tot gevolg dat wij nu niet meer alleen in Haaglanden, maar door het hele land actief zijn.”
Hoe staat het met de prijsstijgingen op de woningmarkt in Den Haag?
“Den Haag is op dit moment één van de koplopers. Het is bizar hoe de prijsontwikkeling is. Maar aan de andere kant: er is een tekort en dat wordt niet opgelost. Ik voorzie op de korte termijn nog geen kentering.”
Als je terugkijkt naar de afgelopen 30 jaar, wat staat je dan bij?
“In de jaren ’90 kon alles en werd je als adviseur betaald op provisiebasis. Tegenwoordig word je betaald door de klant. Dat is een groot verschil. Maar mensen kijken nog steeds naar de laagste maandlasten. Als adviseur zeg ik dan: weet je wel wat er gebeurt als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt? Kun je je lasten dan nog wel betalen? Als adviseurs zijn we er om de voor- en nadelen van bepaalde voorwaarden uitleggen en hen te wijzen op de verschillen tussen de diverse hypotheekverstrekkers.”