Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend

30 november 2021 Leestijd ± 3minuten
Door overwaarde is aflossingsvrije hypotheek niet zo spannend

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Jan van de Wijdeven uit Hapert stelt de volgende vraag aan vakgenoot Roel van Meeuwen uit Diessen:

Wat vind jij van de wederopstanding van de aflossingsvrije hypotheek?

“Ik vind het een beetje dubbel. Is het wel zo spannend als je een aflossingsvrije hypotheek afsluit wanneer je een hoop overwaarde hebt? Door inflatie wordt een lening na een tijdje ook een iets minder waard. Over tien jaar voelt een lening van een ton nog maar aan als negentigduizend euro. 
Maar, kun je goedkoop lenen, met lage maandlasten, dan ben je sneller geneigd om meer te lenen. En daardoor stijgen de huizenprijzen nog verder. Er zijn zodoende voor- en nadelen te bedenken.”

Zie jij in jouw omgeving de populariteit van aflossingsvrij lenen ook groeien?

“Een beetje. Wij zitten in een dorp, daar willen mensen liever zoveel mogelijk aflossen. Ze zijn hier min of meer vies van schulden. Ze willen vaker spaargeld gebruiken, waar ze in de stad graag maximaal lenen. Ik krijg de vraag dus minder dan vakgenoten uit de stad.”

De Nederlandse Bank en AFM waarschuwen voor de grote risico’s. Ben jij het hiermee eens? 

“Vroeger was het een groter probleem, toen werd er volledig aflossingsvrij gefinancierd. Als de huizenprijzen dan zakken, komt een woning snel onder water te staan. Het is nu niet meer zo dat er niets wordt afgelost. Je mag maar de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij lenen en kan überhaupt niet meer dan honderd procent van de marktwaarde lenen. Als de markt met dertig procent zakt, kom je sowieso onder water te staan, ongeacht of je volledig aflost of een stukje aflossingsvrij leent. De risico’s vind ik dus wel meevallen.”

Wat jou betreft ligt de verantwoordelijkheid bij de consument?

“Deels, maar ook bij de hypotheekadviseur. Er is voor ons nog een belangrijke rol weggelegd bij het oordeel over welke hypotheek het wordt. Mensen die al een hypotheek hebben, hebben er meestal wat kaas van gegeten. Maar met name starters vinden de verschillende hypotheekvormen wel eens moeilijk. Daar kan ons advies veel toevoegen.”

Waar let jij dan op als je kijkt of een aflossingsvrij hypotheek een goed idee is?

“Het is belangrijk om te checken of de lasten op pensioengerechtigde leeftijd nog steeds te dragen zijn. Denk aan zzp’ers, zij bouwen doorgaans geen pensioen op. Komen zij op hogere leeftijd in de problemen? Als dat niet het geval is, zie ik weinig bezwaar. Een aflossingsvrije hypotheek die niet fiscaal aftrekbaar is kan bovendien worden verrekend met spaargeld. Je betaalt dan minder belasting, dus een aflossingsvrije hypotheek is zo gek nog niet.” 

Wat wil jij weten en van wie?

“Ik zou graag aan Antoine van de Laar van Staals & Van de Laar willen vragen wat hij verwacht van de ontwikkeling van de hypotheekrente en de invloed op de huizenprijzen. Blijft het zo doorgaan of hebben we met een zeepbel te maken?” 
 


Lees ook
Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs
Opinie

Hypotheken naar box 3, stijgende rente en consoliderende adviseurs

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Wat speelt er en wat is de visie van hypotheekadviseurs? We spreken met Jeroen van Grinsven van NBG Eindhoven en Guido Schotten van Vlieg Hypotheken Amstelveen.

Kijk in de glazen bol: Wat doet de rente in 2022?
Cijfers & onderzoeken

Kijk in de glazen bol: Wat doet de rente in 2022?

Rond deze tijd van het jaar krijgen alle adviseurs vragen van klanten over het komende jaar. Wie heeft een glazen bol en kan in de toekomst kijken?

Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”
De Koplopers

Menno Luiten: “De Hypotheker is de Coca-Cola van de hypotheekbranche”

De hypotheekbranche is volop in beweging. In onze serie De Koplopers belichten we de kopstukken in deze enerverende sector. Wat beweegt hen en wat is hun achtergrond? Deze keer: Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker.

Trots op de nieuwe offerte

Trots op de nieuwe offerte

MUNT Hypotheken is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hypotheekbranche. Wie zijn de mensen achter MUNT? We laten enkele werknemers aan het woord. Deze keer: Maxim van den Berg, business analist.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.