Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Robert van der Hoeven van De Hypotheekshop in Voorburg over de toegenomen drukte op de woningmarkt, de afgenomen rentegevoeligheid en extra aflossen met je spaargeld.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars neemt de druk op de woningmarkt snel toe. Tegenover een beperkt aanbod van huizen staat een enorme vraag. Hierdoor konden woningzoekenden tijdens de NVM Open Huizen Dag in slechts 5500 woningen rondkijken. Merk jij ook iets van deze toegenomen druk?
“De prijzen gaan inderdaad momenteel weer sky-high en het overbieden is helemaal terug. Ik zag pas dat er bij een tussenwoning met 45.000 euro werd overboden. Er is weinig aanbod en veel vraag. De enige manier om ertussen te komen is door ver over te bieden. Veel starters komen zo niet aan de bak. Dat is heel triest.”
“Als je geen geld hebt, kom je er dus niet meer tussen. Dat geldt niet voor de expats in mijn regio. Zij kunnen veel geld inbrengen. Laatst had ik een Aziatische klant, die liefst 200.000 euro zelf kon bijdragen. Door dit soort ontwikkelingen blijven veel Nederlandse jongeren bij pa en ma wonen. Enorm vervelend.”
Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat de rentegevoeligheid van de Nederlandse huishoudens sterk is afgenomen. Het aandeel van de totale, vooral hypothecaire schuld waarvan de rente binnen een jaar wordt herzien, is fors lager dan vier jaar geleden. Wat raad jij je klanten ten aanzien van de hypotheekrente momenteel aan?
“De keuze voor een bepaalde renteperiode is een persoonlijke keuze van de klant. Het rare is wel dat de kortlopende rentes momenteel hoger zijn dan de langere rentes. Dat zie je bij alle geldverstrekkers.”
“Mensen kiezen daardoor eerder voor een langere periode. Dat geeft uiteraard ook een bepaalde zekerheid. De verwachting bij de consument is niet dat we weer naar de situatie van oktober 2021 gaan, toen de hypotheekrente het laagste niveau aantikte. Je ziet ook dat de hoogte van de rente bij veel kopers nu van ondergeschikt belang is. Ze willen gewoon een huis hebben.”
Jarenlang waren spaarrentes extreem laag. Daarmee werd het financieel aantrekkelijk om spaargeld in te zetten voor een stukje extra aflossing van de hypotheek. Maar inmiddels liggen spaarrentes weer op een wat hoger niveau, terwijl hypotheekrentes licht dalen. Is het daardoor nog interessant om spaargeld in te zetten voor het extra aflossen van je hypotheek?
“Dat hangt af van het vermogen van de klant. Je hebt per persoon in box 3 een vrijstelling van 57.000 euro. Je kunt dit inzetten voor een extra aflossing van je hypotheek. Maar de meeste mensen hebben niet de beschikking over een dergelijk bedrag en lenen kost natuurlijk nog steeds geld. Als je spaarrente hoger is dan je hypotheekrente, is het niet aantrekkelijk om extra af te lossen op je hypotheek.”
“Bij het aflossen op je hypotheek moet je ook altijd zoeken naar een bepaalde balans. Het kan niet zo zijn dat je een tweede hypotheek moet afsluiten om vervolgens een grote uitgave te bekostigen. De klant moet altijd wat geld achter de hand te houden voor bepaalde grote uitgaven.”