Duurzaam betaalbaar en betaalbaar duurzaam

07 februari 2023 Leestijd ± 3minuten
Duurzaam betaalbaar en betaalbaar duurzaam

‘Meer betaalbare koopwoningen’. Het is een oproep die we veelvuldig horen. Maar wat betekent dit eigenlijk? Voor NHG betekent een betaalbare koopwoning in ieder geval dat de financiering verantwoord is. Dat de koper de lasten zowel nu als in de toekomst kan dragen.

Met name voor starters en mensen met lagere inkomens blijft het moeilijk om een (betaalbare) woning te kopen. In de tweede helft van 2022 daalden de huizenprijzen. In het vierde kwartaal van 2022 daalde de gemiddelde huizenprijs voor het eerst in 10 jaar ten opzichte van het jaar ervoor. De gemiddelde woningprijs kwam uit op 407.000 euro, 33.000 euro lager dan in de laatste kwartaal van 2021. Zijn woningen daarmee ‘betaalbaarder’ geworden dan een jaar geleden?  
 
Helaas gaat een daling van de huizenprijs nu hand in hand met een stijging van de hypotheekrente. In januari 2022 lag de gemiddelde rente voor hypotheken zonder NHG en een rentevaste periode van 10 jaar nog op 1,5 procent. Deze is inmiddels gestegen naar gemiddeld 4,6 procent. Met NHG liggen deze rentes natuurlijk iets lager. Naast de dalende huizenprijs en de gestegen hypotheekrente spelen - met name bij lagere inkomens - ook de aangescherpte leennormen een rol.

Nog minder betaalbaar

Om te voorkomen dat mensen vanwege de sterk gestegen energielasten in betalingsproblemen komen, kan een huizenkoper met een inkomen tot €31.000 in 2023 fors minder lenen. Tegenover de lagere huizenprijs staat dus een duurdere lening en in sommige gevallen een lagere leencapaciteit. Gevolg: woningen zijn nu nog minder betaalbaar geworden voor mensen met lagere inkomens en weinig eigen vermogen. Dat illustreert direct de complexiteit die achter het begrip ‘betaalbaar’ schuilgaat.  

Gelukkig zijn er al veel oplossingen om woningen betaalbaarder te maken en de markt blijft zich ontwikkelen. NHG pleit bij alles wat er bedacht wordt nadrukkelijk voor duurzaam betaalbaar; oplossingen voor nu die niet in de toekomst alsnog voor problemen gaan zorgen. Dit schuurt regelmatig. Zoals bij goedbedoelde erfpachtconstructies. Op de korte termijn wordt de woning betaalbaarder, maar de mogelijke financiële gevolgen op de lange termijn zijn niet altijd te voorzien. Zo zijn er constructies waarbij starters bij een relatief kleine salarisstijging geconfronteerd kunnen worden met een canon tot wel zes keer hoger dan het oorspronkelijk bedrag. Daarom hebben we afgelopen jaar duidelijke richtlijnen opgesteld waar een erfpacht- of kortingsconstructie aan moet voldoen in combinatie met NHG.  

Lagere energielasten

Bij verduurzaming ligt dit precies andersom. Dit vraagt een investering op de korte termijn, om de betaalbaarheid op de lange termijn te verbeteren dankzij lagere energielasten. Daarnaast is verduurzaming van belang voor het klimaat en de woningwaarde. Uit onderzoek blijkt dat verduurzaming nog steeds niet wordt meegenomen in alle adviesgesprekken. Het is van belang om dat wel te gaan doen en ook om bestaande woningbezitters hiermee te helpen. Appartementseigenaren blijven sterk achter bij eigenaren van eengezinswoningen. NHG heeft afgelopen jaar de samenwerking gezocht met SVn om kleine VVE’s verduurzamingsfinanciering te bieden met NHG garantie.  

Er zijn nog veel meer oplossingen en ideeën om de betaalbaarheid te verbeteren. Bij NHG streven we bij betaalproblemen indien mogelijk naar woningbehoud. Betaalbaarheid is dus een breed begrip. Onze oproep aan iedereen is om bij de bespreking en ontwikkeling hiervan, zowel de korte als de lange termijn scherp in het oog te houden. ‘Betaalbaar’ is een mooi doel, maar het is niet genoeg. Laten we de lat nog hoger leggen en samen zorgen dat we voor ‘duurzaam betaalbaar’ gaan. 
 


Lees ook
AFM richt pijlen op adviespraktijk
De Koplopers

AFM richt pijlen op adviespraktijk

Bij het afsluiten van een hypotheek worden steeds minder verzekeringen afgesloten die de consument moeten behoeden voor de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden. De Autoriteit Financiële Markten maakt zich zorgen dat consumenten grote risico’s nemen - te groot soms. Het is een van de redenen om dit jaar de kwaliteit van adviesgesprekken onder de loep te nemen. Zdenka van Schaik, verantwoordelijk voor het toezicht op onder andere de hypothecaire sector, geeft tekst en uitleg.

AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

AFM start kwaliteitsonderzoek: “Adviseur moet beëdigd beroep worden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer over de plannen van de Autoriteit Financiële Markten.

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Onderzoek AFM naar adviseurs: brancheverenigingen maken zich geen zorgen

Brancheverenigingen maken zich geen zorgen over het door de AFM aangekondigde onderzoek naar de werkpraktijk van hypotheekadviseurs. De NVHP, Adfiz en OvFD laten in een reactie aan Kop-Munt weten dat zij geen enkele reden hebben om te twijfelen aan de kunde en kennis van adviseurs. 

De woondeal in Drenthe

De woondeal in Drenthe

Vol goede moed en met grote ambities kondigde minister De Jonge zijn plannen aan in de loop van het vorige jaar: 900.000 nieuwe woningen binnen nu en 2030. Het doel: de woningmarkt verlichten met betaalbare woningen voor starters en spoedzoekers.  Een belangrijk aspect in zijn optimisme: de samenwerking van het Rijk met provincies en gemeenten in woondeals maakt een belangrijk verschil met de vorige wooncrisis. Hoe staat de vlag erbij in Drenthe?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.