Een bankveiling voorkomen op het allerlaatste moment? Lossen!

04 november 2024 Leestijd ± 3minuten
Een bankveiling voorkomen op het allerlaatste moment? Lossen!

Ik merk dat er meer woningen in het openbaar moeten worden verkocht. Of het een trend is, weet ik niet, maar opvallend is het wel: schuldenaren weten op het allerlaatste moment genoeg te lenen om een veiling te voorkomen. Dat noemen we lossen. 

Ook vandaag droeg ik weer een groot aantal panden over en de kopers sloten over het algemeen een hypotheeklening. De nieuwe eigenaren leven nog lang en gelukkig in hun woning en de hypotheeklening wordt in de loop der jaren afgelost. 

Soms lukt het niet meer om de restant-schuld af te lossen. Baanverlies, relatiebreuk of gewoon niet meer betalen zijn daar over het algemeen de oorzaak van. Gewoon niet meer betalen? Jazeker, het gebeurt!  

Ik probeer bij elke eigenaar op audiëntie te gaan om te kijken of de veiling van de woning te voorkomen is. Soms wordt die audiëntie beleefd geweigerd, gevraagd of ik een andere keer terug wil komen, wordt de deur niet opengedaan of zie ik zelfs dat de eigenaar zich in de gang op de trap buiten beeld probeert schuil te houden. Dit gebeurt serieus! Ik ben dan niet te beroerd om dan door de brievenbus op te merken dat daardoor de veiling niet wordt voorkomen. 

We nemen, als we wel in gesprek komen, in ieder geval de mogelijkheden door hoe de veiling te voorkomen. Misschien heeft de huiseigenaar/schuldenaar toch nog genoeg geld op zijn rekening om de achterstanden te voldoen? Of kan er nog een afspraak worden gemaakt met de bank om de achterstanden in te lopen?  

Sommigen beloven gouden bergen en zeggen dat ze op heel korte termijn het probleem zullen oplossen. Resultaat: toezeggingen houden geen stand en eigenaren proberen hiermee de veiling uit te stellen of af te stellen. Inmiddels herken ik dat wel.  

Sommige mensen opperen geld te lenen bij familie of bekenden en sommigen zeggen dat ze gewoon accepteren dat de woning maar in het openbaar moet worden verkocht. Ik val dan even stil. Je kunt toch zelf ook de woning wel verkopen? Dat zou in deze tijd niet zo moeilijk moeten zijn en het levert over het algemeen meer op dan verkoop via een veiling. Sommige eigenaren doen het gewoon niet. Totale apathie? Ik kan het soms niet sturen. 

In ieder geval: hoe dichterbij de veilingdatum komt, hoe meer druk. Het lukt dan steeds minder goed om tot een oplossing te komen en te voorkomen dat de veiling van de woning plaatsvindt. 

Ik heb nog niet de indruk dat ik een nieuw fenomeen ontwaar, maar tegenwoordig merk ik dat eigenaren zelf in staat zijn om geld te lenen om zelf de hele hypotheekschuld bij de veilende bank af te lossen.  

Lossen heet dat.  

Die mogelijkheid wordt genoemd in artikel 269 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek: onder andere staat daar dat tot op het tijdstip van de ‘toewijzing ter veiling’, de verkoop door de bank kan worden voorkomen door voldoening van hetgeen waarvoor de hypotheek tot waarborg strekt, alsmede de reeds gemaakte kosten van executie. 

Als je dan ook je restschuld aflost vóórdat de bank de woning aan de koper gunt, dan raak je je huis niet kwijt. Dat is toch heel veel waard! 


Lees ook
Wordt een koophuis echt iets voor de “happy few”?
Column

Wordt een koophuis echt iets voor de “happy few”?

Deze vraag stelde mijn man mij op de vroege morgen op maandag. Van zo’n vraag ben ik gelijk wakker en begin met groot enthousiasme een (te lang) verhaal over economische krachten en de huisvoorraad. Waarna hij het lekker plat sloeg met: “Dus niet iets voor mijn collega’s om zich nu druk om te maken?” Ja en nee.

“Flexwoningen zijn geen structurele oplossing voor het woningtekort”

“Flexwoningen zijn geen structurele oplossing voor het woningtekort”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Annelies Schoonderbeek van By Annelies in Zwolle over de zorgen van woningeigenaren over woonlasten, flexwoningen en geschikte woningen voor ouderen.    

“De leennormen voor een hypotheek in 2025 zullen strenger zijn"

“De leennormen voor een hypotheek in 2025 zullen strenger zijn"

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Linda van Loon van Helder Hypotheekadvies uit Dongen over de leennormen, eindejaarsdrukte en regulering op het biedingsproces. 

Verouderde principes zorgen dat een groot deel van de branche geen diensten kan leveren wanneer daar wél vraag naar is
Column

Verouderde principes zorgen dat een groot deel van de branche geen diensten kan leveren wanneer daar wél vraag naar is

De hypotheekbranche heeft te maken met een fundamentele tegenstelling waar we in de afgelopen drukke periode allemaal mee geconfronteerd zijn. Ouderwetse werkmentaliteit zit ons in de weg. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.