Sascha Janssen is arbeidsrechtadvocaat bij JENS Advocaten en opjutter bij De Werkvereniging die opkomt voor de rechten van ‘modern werkenden’. “De financiële noodmaatregelen zijn in gang gezet, maar het is nog maar de vraag of die voor alle (met name modern) werkenden redelijk en toereikend zijn,” vindt Jansen. Volgens haar zijn er meer opties om te zorgen dat mensen werk en inkomen behouden.
Het probleem was er al
“Het kenmerk van ondernemen is natuurlijk dat je een risico aangaat, maar een crisis van deze omvang en op deze manier, dat zag niemand aankomen,” volgens Janssen. “Gelukkig hebben we nog 11 miljard op de plank liggen van het begrotingsoverschot. Maar de klappen vallen bijvoorbeeld ook onder mensen die min of meer gedwongen zzp'er zijn. Daar zie je vaak dat mensen te weinig buffer of geen financieel vangnet hebben.”
Volgens Janssen laat de coronacrisis pijnlijk zien waar de gaten in het systeem zitten. “Het is nu ook tijd om na te denken over hoe we dit als samenleving voortaan beter gaan organiseren.”
Maar wat nu?
“Kijk, achteraf kunnen en zullen we hier veel van vinden,” stelt Janssen nuchter. “Ik ga er dan ook vanuit dat we straks ons stelsel aanpassen. Voor nu is het belangrijk om te kijken hoe we mensen direct kunnen helpen. En vooral aan het werk houden, dat vergt ook nogal wat van de beleidsmakers.”
Hulp hoeft niet alleen te komen van de overheid. Ook daarbuiten is nog veel mogelijk. “We zitten in een nogal specialistische vraag-maatschappij, oftewel: veel mensen denken dat ze vastzitten in een bepaald vak, of stramien. Ik denk dat ook financieel adviseurs hier kunnen helpen.”
Buiten de maatregelen om
Nadat maatregelen als belastinguitstel, of de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) zijn aangevraagd, is het tijd om te kijken naar verdere mogelijkheden, vindt Janssen. “Even geen huur of hypotheek betalen, helpt daarbij enorm, maar ergens zal dat geld ook weer terugbetaald moeten worden. Zorg er in ieder geval voor dat mensen daar ook rekening mee houden.”
Daarnaast is het vooral belangrijk om creatief en ondernemend te zijn. “Help mensen door te kijken waar nog meer mogelijkheden liggen. Zijn er bijvoorbeeld nog openstaande facturen, die wat eerder betaald kunnen worden? En hou sowieso contact met (potentiële) klanten. Dat geldt echt voor iedere flexwerker, zzp-er of ondernemer: zorg dat je zichtbaar bent.”
Mensen moeten zo snel mogelijk gaan nadenken over hoe ze weer uit deze situatie komen volgens Janssen. “Spreek mensen aan op hun ondernemerschap: mensen kunnen soms van schrik even stil vallen. Dat is niet erg, maar help ze wel om weer actief om zich heen te kijken naar nieuwe kansen. Ik ken ook ondernemers die na het stilvallen van hun zelfstandige praktijk in loondienst zijn gegaan. Als dat een oplossing is: ook helemaal prima.”
Werk samen – waar het kan – met andere ondernemers. “Zo hebben de slager, bakker, kaasjuwelier en een delicatessenzaak in mijn wijk al de handen ineen geslagen qua levering van bestellingen.”
Wees zichtbaar
Vooral dat ‘zichtbaar zijn’ is het belangrijkste voor deze mensen, vindt Janssen. “Thuis zitten betekent niet dat je je moet verstoppen. Gebruik alle middelen en sociale media die je kunt bedenken om contact te houden.
Ondertussen is het belangrijk dat we met zijn allen zoveel mogelijk bijhouden en zichtbaar maken wat er voor al deze ‘moderne werkers’ beter geregeld kan worden. Dan kunnen we straks samen met de beleidsmakers het sociaal stelsel fundamenteel herzien en kwetsbare groepen waar nodig beschermen.”