No-Risk clausule
Nu de huizenmarkt stagneert, moet je als adviseur extra goed kijken naar de bepalingen in de koopakte. Daar staan soms clausules in die de koop - en de hypotheek - kunnen laten ontsporen.
Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector en leggen een adviseur een aantal stellingen voor. Deze week geeft Jeff van den Berg van beuken'essers in Maastricht zijn visie over de halvering van het aantal hypotheekaanvragen in oktober, het schrappen van de bouwvrijstelling en het gevolg van gestegen rentes.
Het prijsverschil tussen huizen met een laag of hoog energielabel groeit flink. Huizen met een laag energielabel zijn steeds moeilijker te verkopen.
Van den Berg: “Ja, sinds kort wel. Met verduurzamen gaat de verkoopbaarheid van je woning omhoog en verdien je sneller terug. Tot voor kort vond de klant het karakter van de woning vaak toch belangrijker dan het energielabel. Maar vanwege de gigantisch gestegen energieprijzen begint het energielabel nu wel duidelijk van belang te raken. Ik zie dat er nu wordt ondergeboden op huizen die onder het C-label zitten. Overigens wordt verduurzamen in onze regio ook echt belangrijk gevonden vanwege de overstromingen van vorig jaar.”
Het aantal hypotheekaanvragen daalt. In afgelopen oktober zijn er fors minder hypotheken aangevraagd ten opzichte van oktober vorig jaar.
Van den Berg: “Deels. De gekte gaat uit de markt, maar dat komt door meerdere omstandigheden.
Hypotheekrentes zijn soms wel verdrievoudigd. Dat is voor de starters echt een probleem maar voor de doorstromers ook. Een huis dat zij in april nog zouden kunnen kopen kunnen zij nu al niet meer kopen. Door die hoge lasten en het feit dat je minder kunt lenen zijn klanten terughoudender om te kopen. Ik zie dat de focus bij mensen nu veel meer ligt op verduurzamen en verbouwen dan op verhuizen.
Daarnaast zie ik dat mensen een stuk voorzichtiger zijn vanwege de inflatie en lage koopkracht. Die combinatie maakt dat de gekte uit de markt gaat. Maar het heeft ook een keerzijde. Het aantal echtscheidingen is drastisch verminderd ten opzichte van het begin van het jaar! Mensen kunnen het niet meer betalen om uit elkaar te gaan en blijven voorlopig nog even samen.”
De woningbouw loopt forse vertraging op nu de Raad van State een streep heeft gezet door de bouwvrijstelling.
Van den Berg: “Ik denk niet dat dit direct effect heeft op de huizenprijzen. Andere zaken wegen zwaarder in de huizenmarkt; alleenstaanden en starters kunnen eigenlijk al niet meer kopen. De energiekosten en rente werken drukkend op de huizenprijzen. De Jubelton wordt afgeschaft. Dat soort zaken hebben een zwaarder effect op de huizenprijzen dan wat er nu nog gebouwd wordt.
De nieuwbouw speelt niet in op de behoefte die er is: kleine betaalbare woningen. Er worden vaak luxe dure appartementen gebouwd die alleenstaanden en starters niet kunnen kopen. Woningen worden maar duurder terwijl er naar verwachting nog zo’n miljoen alleenstaanden bijkomen voor 2030. De focus zou meer op hen moeten liggen.”
Nu de huizenmarkt stagneert, moet je als adviseur extra goed kijken naar de bepalingen in de koopakte. Daar staan soms clausules in die de koop - en de hypotheek - kunnen laten ontsporen.
De grote boze wolf zit de Nederlandse woningbouw in de weg. Het verhaal van de drie biggetjes, waarbij de wolf een rieten en houten huisje zonder moeite omverblaast maar het stenen huisje blijft staan, bepaalt in grote mate hoe Nederland aankijkt tegen houten huizen. “Hout is leuk voor de schuur of de sauna, maar wonen in een houten huis schrikt velen af”, ervaart Bob Elzen van Treetek. “Ten onrechte: hout is duurzaam, comfortabel en dé oplossing voor ons woningprobleem.”
Projectontwikkelaars vrezen grote vertragingen bij nieuwe bouwprojecten nu de Raad van State een streep heeft gezet door de zogeheten bouwvrijstelling. Met de bouwvrijstelling zorgde de overheid ervoor dat voor bouw, aanleg en sloop van woningen, wegen en verduurzamingsprojecten geen natuurvergunning nodig was.
Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.