Is deze oversluit-trend ook elders te zien? En wat zijn hiervan de consequenties op de lange termijn? We leggen het voor aan IG&H, Van Bruggen Adviesgroep en Vereniging Eigen Huis (VEH).
IG&H: Heel zinnig om nu naar de hypotheek te kijken
Joppe Smit is director van IG&H Consulting. Ook hij ziet dat veel mensen besluiten dat dit een goed moment is voor het oversluiten van hun hypotheek. “Dat snap ik heel goed, mensen willen natuurlijk potentiële rentestijgingen voor zijn.” Hij verwacht dat deze trend nog even doorzet “En als de rente dan daadwerkelijk stijgt zal er nog een tweede golf komen wellicht. Daarna zal de vraag denk ik snel afnemen.”
Volgens Smit is het zeker zinnig om op dit moment hypotheken onder de loep te nemen. “Mensen willen weten hoe ze er financieel voor staan. Een aantal mensen ziet toch dat hun inkomsten nu, of op termijn afnemen. Of dit echt doorslaat naar een crisis in de huizenmarkt durf ik niet te zeggen. Dat hangt er vooral vanaf of deze coronacrisis uitmondt in een brede economische crisis. Als dat gebeurt zal dat zeker consequenties hebben voor de huizenmarkt - waarschijnlijk vooral in het volume woningen dat verkocht wordt, want de woningmarkt blijft nog wel even krap.”
Van Bruggen: Ruim 60% oversluiters, maar ook 40% kopers
Michiel Meijer is algemeen directeur bij de Van Bruggen Adviesgroep. Ook hier is er een enorme toestroom van klanten. “Onze adviseurs hebben bijna drie keer zoveel afspraken als normaal. Klanten willen heel graag zekerheid over hun hypotheek. In zo’n 60% van de gevallen gaat het om het oversluiten van de hypotheek, de overige 40% gaat over hypotheekaanvragen voor de aankoop van een huis.”
De consequenties van deze ‘oversluit-trend’ zijn volgens Meijer vooral te zien op de langere termijn. “We denken dat zo rond de zomer het aantal oversluiters zal afnemen. Procentueel zullen dan de kopers weer de overhand gaan krijgen in de hypotheekmarkt.”
VEH: Prima, maar let goed op of oversluiten wel handig is
Nico Stolwijk is manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis (VEH). Ook hij merkt dat veel mensen op zoek zijn naar iets meer zekerheid over hun financiële situatie. “De vragen stromen binnen. Mensen zijn onzeker over wat de waarde van hun huis gaat doen, vooral of die gaat dalen. 48.000 mensen hebben de afgelopen twee weken deze vraag op onze corona-informatiepagina aangeklikt.” Er zijn ook veel andere vragen naast de waarde- en oversluitvragen, ziet Stolwijk. “Moet je nu bijvoorbeeld wel of geen huis kopen of verkopen? Kun je nog afzien van een koop, of wat gebeurt er als woningen te laat worden opgeleverd door de crisis?”
Het is ook helemaal niet verkeerd als mensen nu gaan kijken of oversluiten een optie is, vindt ook Stolwijk. “Het is wel belangrijk dat mensen niet ‘zomaar wat doen’ uit angst voor een rentestijging of verblind door de lage rente. Samen met de adviseur kunnen ze eerst berekenen wat een oversluiting naar een lagere rente kan betekenen. Waarbij dan ook zaken als de eventuele boeteclausule en de looptijd van de hypotheek worden meegenomen.”
Voorspellingen over de woningmarkt zijn heel lastig. “We weten nu nog niet wat de maatregelen na 28 april zullen zijn. Wel zien we dat momenteel nog nieuwe huizen de markt op komen. Dat is veelal doordat mensen al een nieuwe woning hebben aangekocht, maar de oude woning nog niet in de verkoop hadden gezet. Tot we met de coronacrisis te maken hadden, was dat ook niet onmiddellijk nodig. De meeste woningen waren zo weer verkocht.”
VEH houdt zoveel mogelijk de vinger aan de pols en peilt de stemming van de leden periodiek.