De erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar. Moet je als adviseur consumenten daarom dat altijd aanbevelen, in plaats van de afkoop van de erfpacht?
“Dat hangt af van de voorkeur van de consument. Sommige mensen kunnen de grondwaarde niet betalen, maar ze kunnen wel de canon blijven bekostigen. Dan is er natuurlijk geen optie.”
Waar moeten adviseurs consumenten nog meer op wijzen?
“Je moet goed kijken naar de resterende duur van de erfpachtovereenkomst. Als de overeenkomst nog maar vijftien jaar loopt, zeggen sommige geldverstrekkers: dan is er bij ons nog maar een hypotheek van vijftien jaar mogelijk. Want ze weten niet wat er met de nieuwe erfpachtovereenkomst gaat gebeuren. Dat beperkt vaak ook het aantal geldverstrekkers. Sterker nog, dat zijn redenen waarom de overeenkomst meer dan eens gedwongen wordt opengebroken.”
Kun je hiervan een voorbeeld geven?
“Stel, iemand koopt een woning van drie ton en de grondwaarde is €50.000. De canon is bijvoorbeeld €500 per jaar. Maar de erfpachtovereenkomst loopt over vijftien jaar af. Dan gaat die geldverstrekker zeggen: als je de drie ton van de woning wilt financieren en het past allemaal net, dan moet je de hypotheek in vijftien jaar aflossen. De maandlasten schieten hierdoor vervolgens omhoog en de consument kan mogelijk zelfs die drie ton niet meer lenen.”
Geldverstrekkers letten dus sterk op erfpachtovereenkomsten?
“Altijd. Als iemand een hypotheek aanvraagt en gebruik maakt van een desktoptaxatierapport, dan komt daar een bepaalde waarde uitgerold. Maar dan vragen geldverstrekkers toch na, als een soort dubbele check, of er een erfpachtovereenkomst is. Ze zijn hierbij dus heel strikt.”