Financiële kwetsbaarheid groeit: “Jonge gezinnen hebben maximaal gefinancierd”

10 maart 2023 Leestijd ± 3minuten
Financiële kwetsbaarheid groeit: “Jonge gezinnen hebben maximaal gefinancierd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Jeroen van Grinsven van NBG over de groeiende financiële kwetsbaarheid van Nederlanders, ouderwetse standaard leennormen en de meeneemregeling. 

Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond. 30 procent komt niet rond, terwijl nog eens 30 procent onverwachte kosten moeilijk opvangen met spaargeld. Wat betekent dit voor de betaalbaarheid van de hypotheek?

“Na de vorige crisis zijn diverse maatregelen genomen om hypotheken meer verantwoord te maken. Aflossen is de norm geworden en tophypotheken hoger dan de woningwaarde zijn verleden tijd. Een situatie waarin woningen weer massaal onder water komen te staan, verwacht ik daarom niet. 

Het meeste zorgen maak ik om de jonge gezinnen, die de afgelopen jaren een woning tegen de hoofdprijs hebben gekocht en maximaal gefinancierd. Zij hebben een relatief hoge hypotheeklast, maar vaak een geringe buffer in de vorm van overwaarde en spaargeld. Als er dan wat mis gaat, heeft dit direct gevolgen voor de betaalbaarheid voor de hypotheek.

Voor ons als hypotheekadviseurs ligt er ook een taak om klanten mee te nemen in de mogelijkheden om de maandlast te verlagen. Denk hierbij aan een voordelige lening om woning te verduurzamen of een deel van de overwaarde opnemen voor inkomensaanvulling rondom de AOW-leeftijd.”

Het Nibud houdt vast aan standaard leennormen die afgestemd zijn op een stel met één kostwinner. Op basis van de huidige normen kan een éénverdiener met een salaris van €100.000 net zoveel lenen als twee mensen die elk €50.000 verdienen, terwijl de eenverdiener wel hogere fiscale lasten heeft. Hoe denk jij dat dit beter kan?

“Dit is inderdaad een blinde vlek in de hypotheekverstrekking. Daarom ben ik voorstander van advies op basis van netto besteedbaar inkomen. Zodat meer wordt gekeken naar wat de klant onderaan de streep overhoudt om aan woonlasten te besteden. In plaats van dat enkel het inkomen bepaalt hoeveel je hypotheek je kunt krijgen.”

De helft van de doorstromers maakt volgens data van HDN gebruik van de meeneemregeling. Laat deze ontwikkeling (maar ook andere voorwaarden als boetevrij aflossen) zien dat de laagste rente niet altijd bepalend is voor de keuze voor een hypotheek?

“Wat mij opvalt is dat veel woningeigenaren niet op de hoogte zijn van de meeneemregeling. Zij stellen verhuisplannen misschien wel uit door de gestegen hypotheekrente. Dat is natuurlijk zonde. Als ik met hen aan tafel zit en bereken hoeveel ‘meer huis’ ze kunnen krijgen voor beperkt hogere maandlasten, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden open. 

Dat is wat ons vak zo mooi maakt. Je wil geen rente verkopen, maar een hypotheek op maat samenstellen waar klanten gedurende hun leven profijt van hebben. Dan hebben voorwaarden zoals de meeneemregeling en boetevrij aflossen een belangrijke rol.”


Lees ook
Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt
Cijfers & onderzoeken

Inflatie en de gevolgen voor de hypotheekmarkt

Met dalende energieprijzen en druk van de Europese Centrale Bank (ECB), zou je verwachten dat de inflatie daalt. Maar in februari steeg de inflatie juist in heel Europa. Ook in Nederland nam de inflatie toe van 7,6% in januari naar 8% in februari.  Sjoerd van Dijck, analist Investor Relations bij DMFCO, legt uit hoe dat komt, wat de toekomst brengt en wat de gevolgen zijn voor de hypotheekmarkt.

Tijd om bureaucratische muren omver te werpen
Column

Tijd om bureaucratische muren omver te werpen

Het aantal hypotheekaanvragen per maand is van 70.000 naar 30.000 gezakt, zo blijkt uit recente cijfers van HDN. Dat betekent dat adviseurs meer tijd hebben, net als acceptanten. 

Financial Investigator ronde tafel: ‘Hypotheken blijven een aantrekkelijke belegging voor pensioenfondsen’

Financial Investigator ronde tafel: ‘Hypotheken blijven een aantrekkelijke belegging voor pensioenfondsen’

Wat zijn de belangrijkste redenen voor pensioenfondsen om in hypotheken te investeren? Vakblad Financial Investigator organiseerde een round table en liet enkele grote fondsen aan het woord over wat hypotheken voor hen interessant maakt.

Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op
Column

Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op

Op hypotheekevents wordt telkens uitgebreid gesproken over de ‘noodzaak’ om over data te beschikken voordat je actief beheer kunt uitvoeren. Maar is dat werkelijk nodig? De ervaring leert van niet. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.