Focus op bestaande huizenvoorraad: “Makkelijker gezegd dan gedaan”

21 juli 2023 Leestijd ± 3minuten
Focus op bestaande huizenvoorraad: “Makkelijker gezegd dan gedaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze keer spreken we Annelies Schoonderbeek van By Annelies in Zwolle, over vooruitzichten op de woningmarkt, het opsplitsen van bestaande bouw en een nieuw hypotheekmodel.

Het aandeel van starters onder woningkopers is gestegen en de koopbereidheid onder starters is hoog, maar voor 4 op de 5 starters is kopen nog steeds geen optie, kwam uit de recente periodieke woningmonitor. Zie jij de vooruitzichten ongunstig in voor starters zonder vermogende ouders? 

“Vorig jaar kwam een starter eigenlijk helemaal niet aan bod tenzij die rijke ouders had, omdat er veel werd overboden. Nu is het geld van de ouders een stuk minder nodig. De kosten voor de aankoop van een huis zijn nu ook relatief laag omdat er geen overdrachtsbelasting is, maar je moet wel spaargeld hebben om iets te kunnen kopen en inrichten. Starters hebben natuurlijk een studieschuld maar ze genieten ook erg van het leven. Dat juich ik toe.” Lachend: “Maar als ik met hen aan tafel zit, moet ik vaak bespreken of ze niet toch een dag meer moeten gaan werken of wat minder uit eten moeten gaan om te sparen. Al ligt het er ook aan waar je woont; in Amsterdam of Utrecht is het simpelweg niet te doen.”

Het kabinet viel en er wordt gevreesd dat dat tot nog meer stilstand op de woningmarkt zal leiden. Er gaan geluiden op om te focussen op effectiever gebruik van de bestaande huizenvoorraad, in plaats van op bouwen. Wat vind jij van het idee om bestaande huizen op te splitsen? 

“Er wonen veel oudere mensen in grote huizen van meerdere verdiepingen, alleen of met z’n tweeën. Met het tekort op woningen snap ik dat het een idee is om huizen op te splitsen, maar niet iedereen zal dat willen. Daarnaast moet een huis dan omgebouwd worden, zodat men een eigen voordeur, keuken en badkamer heeft. Kijk maar eens hoeveel dat kost en hoelang het duurt om die vergunningen in orde te krijgen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

“Er zijn ook oudere alleenstaanden die best samen zouden willen wonen, maar wiens AOW dan wordt gekort. Daar moet dan ook iets aan worden gedaan. Ik denk dat het belangrijk is om andere woonvormen als optie te zien. Denk bijvoorbeeld aan een tiny house in de tuin. Er ligt hierin echter een grote taak bij de geldverstrekker. Er zijn nu te veel regeltjes, daar moet met een soepelere blik naar worden gekeken.” 

Met nieuw hypotheekmodel Anyone wordt de huizenbezitter voor minimaal 51 procent eigenaar van de woning; de hypotheekverstrekker wordt óók eigenaar van de woning, voor hoogstens 49 procent. Zou jij zo’n gedeeld eigenaarschap adviseren? 

“Als iemand voor 51 procent eigenaar is en de prijzen stijgen, dan is dat geen probleem. Maar wat als de prijs daalt? Ik heb een keer meegemaakt dat een klant een regeling had met de woningcorporatie dat de klant de woning met korting kon aankopen, met de verplichting om de woning bij verkoop weer terug te verkopen aan deze coöperatie. Verkoopwinst of -verlies werd met een factor gecorrigeerd. De prijs was echter gedaald en die mensen hebben daardoor een dusdanige restschuld opgebouwd dat ze niet konden doorstromen. Het is dus mooi om naar dit soort modellen te kijken, maar erg belangrijk om te weten wat de regeltjes erachter zijn, zoals een factor als er met winst of met verlies wordt verkocht.”

Annelies Schoonderbeek: “Starters genieten van het leven. Dat juich ik toe.”

Lees ook
Buitenlandse rentes: van geld toe naar een hoge hypotheeklast in Denemarken
Over de grens

Buitenlandse rentes: van geld toe naar een hoge hypotheeklast in Denemarken

Hoe reageren de hypotheekmarkten in onze buurlanden op de gestegen rente? Deze zomer kijken we over de grens. We vervolgen met Denemarken.

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk
Over de grens

Wooncrisis in het Verenigd Koninkrijk

Het woningtekort is niet een uniek Nederlands probleem. Ook elders rijzen de prijzen uit de pan en zitten grote groepen met de handen in het haar. We nemen een kijkje over de grens: hoe gaat het er aan toe in het Verenigd Koninkrijk?

“Stijging WOZ-waarde jammer maar realistisch gegeven”

“Stijging WOZ-waarde jammer maar realistisch gegeven”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze keer spreken we Mark Agterberg van Van der Veen Rijssen over de recordhoogte van WOZ-waarden, het gebruik van ontbindende voorwaarden en het nut van een woningcheck.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.