Een onderlinge hypotheek tussen de consument en een particuliere financier, zónder bank. Dat is een mogelijke oplossing voor veronderstelde discriminatie van ondernemers in hypothekenland.
Is er sprake van een ‘ongezonde klem’ in plaats van een ‘gezonde rem’ voor ondernemers die een hypotheek proberen aan te vragen?
“Ik snap de frustratie van de ondernemer. Je moet enorm veel documenten afvinken. En als je 39 van de veertig documenten hebt, dan kom je geen steek verder. Dat is frustrerend. Voor de consument maar ook voor de adviseur en misschien ook wel voor de medewerker van de geldverstrekker. De grote dossiervorming komt voort uit regulering en misschien ook wel uit angst voor de toezichthouder. Voor de ondernemer is het lastig, alle regels, formulieren en verklaringen, maar voor de consument in loondienst overigens ook. Wat mij betreft mag het best minder ingewikkeld.”
Wat vind je van het idee van zo’n alternatieve ‘netwerkhypotheek’?
“Ik juich nieuwe initiatieven toe en ik begrijp heel goed dat hier vanuit de geldlener (en hypotheekgever) vraag naar is. De vinkjes-cultuur en overregulering bij de banken creëren dit zelf. Toch denk ik dat het toezicht van de AFM er niet voor niets is.
Als deze nieuwe netwerkhypotheek zonder AFM-toezicht en gedragscode mag worden verstrekt, dan lijkt het mij wel zaak dat er een grote disclaimer op de website van de aanbieder en op de overeenkomsten komt te staan. Wat men bijvoorbeeld ook heeft voor 'beleggen buiten AFM-toezicht'.
Bij Jens geeft men aan dat er uitvoerig onderzoek is gedaan. Als dit een 1-aprilgrap blijkt te zijn, dan ben ik er met boter en suiker in gegaan.”
Dat wat hier en daar al werd voorspeld gebeurt nu ook. Huurwoningen worden verkocht in navolging van kabinetsbeleid. Denk je dat de regelgeving voor een meer toegankelijke woningmarkt zorgt?
“Het was duidelijk dat huurbazen konden vragen wat ze wilden, omdat er veel te veel vraag was en te weinig aanbod. Dat was niet fair, dus ik vind de regelgeving zoals bijvoorbeeld de huurpuntentelling verstandig. Wat je nu inderdaad ziet, is dat de investeerders die de afgelopen jaren woningen hebben gekocht om te verhuren, die nu weer verkopen omdat ze niet meer zo’n hoge huur kunnen vangen. En omdat de geplande box 3 belasting voor deze groep een enorme (negatieve) impact heeft. Het is niet langer rendabel om te verhuren.”
“Ik zie hier in Groningen dan ook dat er in de categorie huizen van twee à 2,5 ton opeens veel meer aanbod is. Maar laten dat nou net de woningen zijn die betaalbaar zijn voor de starter op de woningmarkt. Voor die starter komen er op die manier op de koopmarkt wel nieuwe woningen beschikbaar. Laten we hopen dat de toegankelijkheid daardoor in balans komt.”