De woningmarkt werd half september opgeschud: Funda gaat een eigen hypotheeklabel introduceren. De grenzen tussen de financiering en het aan- en verkoopproces dreigen te vervagen. Is dat reden tot paniek voor het intermediair? Jeroen Oversteegen vindt van niet. “De markt is groot en sterk genoeg om deze ontwikkeling op te vangen”, aldus de directeur van de Nationale Hypotheekbond.
Is dit een geval schoenmaker blijf bij je leest?
“Nee, ik begrijp dat Funda dit wil doen. Het zou wel mooi zijn als deze hypotheek beschikbaar wordt voor het hele intermediair. Of ik dat ook verwacht? Het zou kunnen van niet, dat het een nauwe samenwerking wordt met één verstrekker. Het zou ook kunnen dat achter de Funda-hypotheek twee of zelfs drie labels gaan hangen. Voor tien jaar zus, voor twintig jaar zo en met NHG weer iets anders.”
Vanuit adviseurs bestaat angst voor een monopolie. Is dit terecht?
“Het is vervelend als blijkt dat zij dit label straks niet kunnen aanbieden, want je wil de klant zo goed en breed mogelijk adviseren. Aan de andere kant: het is nooit voorgekomen dat één product altijd het meest passende product was voor de consument. Een monopolie zie ik dus niet zo snel gebeuren.”
“Funda heeft slechts een tijdelijke voorsprong. Andere partijen gaan echt niet stilzitten áls Funda het gouden ei heeft uitgevonden. Ik denk dat de concurrentie van de Nederlandse hypotheekmarkt, met pak ‘m beet vijftig labels en een twintigtal aanbieders, groot genoeg is om dit op te vangen. De Funda-hypotheek zou een mooie toevoeging aan de markt zijn.”
Blijven hypotheekadviseurs wel in beeld bij woningzoekenden?
“Via een website als MijnHuiszaken kunnen zij prominent in beeld blijven. Hier kunnen zij prospects en relaties inzicht bieden en middels alerts wijzen op het laatste woningaanbod dat past bij hun wensen. Rekentools en advies zijn dan logische vervolgstappen binnen de klantreis. Met zo’n binding hebben ze vast minder last van de Funda-hypotheek.”
Wat betekent de komst van de Funda-hypotheek voor de consument?
“Funda kan niet opeens tien keer iemands inkomen lenen. Ook Funda moet voldoen aan de acceptatiecriteria van de AFM. Je kan wél sneller overgaan tot acceptatie. Misschien willen ze meer doen op ruimere acceptatie, wat meer risicoaanvaarding. Misschien gaat Funda wel zeggen: als ZZP’er krijg jij hier makkelijker een hypotheek.”
Hoe groot is de kans dat hierdoor meer execution only ontstaat?
“Niet groot. Ga jij een hypotheek in je eentje afsluiten online? Of hebben mensen toch dat financiële advies en schouderklopje nodig? Ik denk het tweede. Dat is ook het mooie aan het provisieverbod. Een onafhankelijke adviseur kan gewoon meekijken of dit inderdaad het beste product is voor de consument. Zo ja, dan kan hij of zij helpen met het invullen, en krijgt de klant daarvan na afloop netjes een rekening.”