Funding gap grote uitdaging voor hypotheekmarkt in 2017

17 februari 2017 Leestijd ± 3minuten
Funding gap grote uitdaging voor hypotheekmarkt in 2017

“De hypotheekschuld zal blijven groeien tot 2025 door de stijgende huizenprijzen. Waar moet het geld vandaan komen als er geen hulp van buitenaf komt?” aldus Wouter Schilperoort, hoofd Koop- en Kapitaalmarkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die duidelijk een funding gap ziet ontstaan. Hij vertelde erover tijdens het tweedaagse Hypotheken Event, georganiseerd door IIR, dat op 14 en 15 februari plaatsvond in Utrecht.

“Banken lopen tegen grenzen aan. Nieuwe spelers op de markt, zoals pensioenfondsen, vullen dat gat deels op”, aldus Schilperoort. Hij constateert dat er interesse is van buitenlandse partijen om op de Nederlandse markt hypotheken aan te bieden. Uit een peiling tijdens het event blijkt dat het overgrote deel van de aanwezigen blij is met deze ontwikkeling.

Meer behoefte aan maatwerk
Een ander onderwerp dat hij aanstipt, is de toenemende standaardisatie en automatisering in de markt: “Die botst met de groeiende behoefte aan maatwerk. Doordat processen zoveel mogelijk gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden, vallen verschillende doelgroepen buiten de boot. Woonbootbewoners bijvoorbeeld, maar ook mensen met een flexibel contract en ouderen die hun hypotheek willen verzilveren. Voordeel is wel dat deze ontwikkeling weer kansen biedt voor partijen die zich specifiek op deze niches willen richten.”

Kopen om te verhuren
Johan Conijn, Director bij Ortec Finance en bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate, noemt een andere uitdaging op de markt: buy-to-let. “Daarbij worden starterswoningen steeds meer ‘weggekaapt’ van de markt om er (middel)dure huurwoningen van te maken. Starters zijn daardoor steeds vaker aangewezen op duurdere huurwoningen, waardoor hun spaargeld krimpt en daarmee de kans op het kunnen afsluiten van een hypotheek ook kleiner wordt.” Een andere trend die zijn collega aan de Amsterdam School of Real Estate, Frans Schilder ziet is dat de ‘hypotheekberg’ nog verder doorgroeit, doordat er de aankomende jaren nog een miljoen woningen bijgebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.

Nieuwe zeepbel
Voor de toekomst pleit Conijn voor beheersingsmaatregelen om een mogelijke ‘nieuwe zeepbel’ te voorkomen. Hij verwacht dat prijsstijgingen elkaar gaan versterken, waardoor er een nieuwe hypothecaire crisis kan ontstaan: “De roekeloze koper bepaalt de prijs in tijden van krapte. Dat is altijd zo geweest. Welke maatregelen kunnen we nu nemen om te voorkomen dat zo’n nieuwe zeepbel uiteindelijk knapt?” Conijn noemt drie opties. Een verder verlaging van de LTV of LTI kan een mogelijkheid zijn, maar wel verstorend werken voor starters. Je zou hypotheekrestricties kunnen regionaliseren, een oplossing die wel lastig is te implementeren. Of je zou de fiscale bevoordeling van woningbezitters versneld kunnen afbouwen. “Dat remt een verdere prijsstijging en draagt bij aan de hervorming van de woningmarkt. In mijn ogen past dit goed in de langetermijnplannen voor de hypotheekmarkt en vormt dit voor het nieuwe kabinet een uitgelezen kans hier stappen in te zetten.”

Weten wat er nog meer aan bod kwam tijdens het 26e Hypotheken Event? Bekijk dan het twitterverslag online.


Lees ook
Kopen om te verhuren steeds populairder
Opinie

Kopen om te verhuren steeds populairder

In Nederland zijn zo’n 460.000 huizen gekocht door private investeerders, met als doel deze te verhuren. Op een markt van in totaal 7,6 miljoen woningen misschien nog niet zo heel veel, maar toch wordt buy-to-let ook in Nederland steeds populairder. NIBC Direct richt zich sinds kort met de Investeringshypotheek precies op deze doelgroep.

Overheid terughoudend met ingrijpen in koopwoningmarkt
Opinie

Overheid terughoudend met ingrijpen in koopwoningmarkt

Om de huidige oververhitte huizenmarkt af te koelen neemt de overheid op lokaal, provinciaal en landelijk niveau maatregelen. Maar hoe ver kan zij daarin gaan? Wanneer is het legitiem om in te grijpen en wanneer marktverstorend? “Als het gaat om de koopsector, is het uitgangspunt om terughoudend te zijn,” vindt Wouter Schilperoort, hoofd Koop- en Kapitaalmarkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Energiezuinige woningen: hoe krijg je de particulier mee?
Opinie

Energiezuinige woningen: hoe krijg je de particulier mee?

De klimaatdoelstellingen die de Nederlandse overheid voor 2020 wil halen, hebben ook consequenties voor de woningmarkt. Zo moeten nieuw te bouwen woningen steeds energiezuiniger worden en in 2020 zelfs helemaal energieneutraal zijn. Maar hoe zorg je dat bestaande woningen ook energiezuiniger worden? “Je moet een goed antwoord hebben op de vraag ‘what’s in it for me’ die de particulier ongetwijfeld heeft. Maak het voor hem financieel interessant zijn woning duurzamer te maken”, stelt Marco Bijl van GeldXpert / VORM Finance. 

Hypotheekverstrekking aan senioren: de knelpunten [deel 1]
Opinie

Hypotheekverstrekking aan senioren: de knelpunten [deel 1]

“Senioren lopen vast in de regels rond het verstrekken van hypotheken, zowel wanneer zij langer in hun eigen huis willen blijven wonen door de woning aan te passen, als wanneer zij willen verhuizen.” Dat stelt Martin Hagedoorn van CMIS Franchise, de moederorganisatie van De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur. Wat speelt er precies bij de senioren? Wat zijn de knelpunten? Dat belichten we in deel 1 van een tweedelige serie over hypotheekverstrekking aan senioren. Volgende week: de mogelijke oplossingen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.