Na bijna tien jaar van stijgende huizenprijzen, gaan ze eind 2023 mogelijk weer dalen. Hoe groot is de kans dat steeds meer potentiële huizenkopers hun koopwens nu in de ijskast zetten?
“Het zal lokaal verschillen. In Amsterdam is de dynamiek anders dan in Heiloo. Hier in Leeuwarden en omgeving zien we wel dat de markt afkoelt boven de vier ton. Daaronder is er nog een krapte op de markt. Met name voor starters is er weinig woonruimte. Huren in de vrije sector is onwijs duur en dat wordt alleen maar extremer door de stijging van energiekosten en inflatie.”
“Hoewel dat niet per se het geval is, ervaren mensen huren als geld weggooien. Ze willen juist vermogen opbouwen, dus ondanks dat de rente oploopt, blijft die groep het aantrekkelijk vinden om te kopen. Door het blijvende woningtekort zal er ook geen crash komen. Het verschil tussen vraag en aanbod steunt gewoon de prijsontwikkeling.”
Hugo de Jonge heeft een voorstel ingediend, waarbij gemeenten makkelijker eigen inwoners voorrang kunnen geven bij het kopen of huren van een woning in die gemeente. Er is veel kritiek op dit voorstel. Hoe sta jij hierin?
“Dit zijn simplistische oplossingen om brandjes te blussen. Er zit geen enkele visie achter. De kritiek is wat mij betreft terecht. Dit zijn proefballonnetjes. Dit lost de structurele problemen niet op, namelijk dat er te weinig gebouwd wordt. De vraag naar woningen in zowel de koop- als de huursector is gewoon te groot.”
“Dit komt deels omdat aannemers liever vrijstaande woningen bouwen dan bijvoorbeeld seniorenwoningen. Daar is meer vraag naar, maar daar is het rendement minder hoog. We zijn met zeventien miljoen mensen en iedereen wil een woning. We moeten accepteren dat een rijtjeshuis ook voldoende is. Misschien moeten we meer de hoogte in? Díe gesprekken moeten we voeren.”
Bijna zestig procent van de Nederlanders tussen de 18 en 39 jaar vindt alle geldzaken rondom hypotheken ingewikkeld. Kan en moet het volgens jou simpeler?
“Nou, het is helemaal niet zo heel ingewikkeld. Geloof mij, er is heel veel informatievoorziening. Op Google kun je in tien minuten heel veel vinden, ook in jip-en-janneketaal. Het probleem is: het interesseert de mensen niet. Ze zijn bereid om te betalen voor advies.”
“We leven in een tijdperk waar gemak belangrijk wordt gevonden. Zeker op het gebied van financiële zaken is er een lage mate van interesse van de gemiddelde Nederlander. Of het nou gaat om een hypotheek of verzekering. Ze investeren liever geld in een advies, dan dat ze tijd investeren om het zelf uit te zoeken. Gelukkig maar voor mij!”