Gedupeerde beleggers, rustiger tijden en minder nieuwbouw: “De markt is in beweging gezet”

26 januari 2023 Leestijd ± 3minuten
Gedupeerde beleggers, rustiger tijden en minder nieuwbouw: “De markt is in beweging gezet”

​​Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem, over nieuwbouwplannen, Zweden en huizenbeleggers.

In het derde kwartaal van 2022 werden er 34% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder. Een gemiddelde nieuwbouwwoning is door gestegen bouw- en grondkosten een stuk duurder dan bestaande bouw. Tegelijkertijd worden bouwplannen afgeblazen omdat potentiële kopers de markt te onzeker vinden.

Stelling: de nieuwbouwplannen van De Jonge zijn niet reëel. 

“Ik vind de plannen ambitieus. Daarmee is op zich niets mis. In de huidige omstandigheden denk ik wel dat het een lastige opgave wordt. Vanwege de stijgende bouwkosten en schaarse materialen, maar ook vanwege nieuwe milieu-gerelateerde regels. Wel denk ik dat de bouwsector innovatief is. Circulair bouwen zal de komende jaren meer indalen en kan een belangrijke oplossing zijn in dit vraagstuk. Daarnaast: ook als het doel van De Jonge niet wordt gehaald, is de markt in ieder geval wel in beweging gezet. Het uitspreken van het streven is positief.”  
 
De prijzen van koophuizen in Nederland zetten een forse daling in, maar in Zweden is de dip op de woningmarkt nog veel groter. In Zweden kelderden de huizenprijzen met 17%. Makelaars en hypotheekadviseurs vrezen dat ze moeten stoppen.

Stelling: Zweedse taferelen gebeuren hier niet, in Nederland is de huizenmarkt stabieler.  

“De Nederlandse markt is inderdaad stabieler dan de Zweedse. De vraag neemt niet af maar toe, en de rente van onder de twee procent hebben de meeste Nederlanders voor lang vastgezet. Je kan prima doorverhuizen met die rente. Veel Zweden zetten hun rente voor korte tijd of variabel vast.”  
 
“Ik schrik niet van wat er in Zweden gebeurt. Tussen 2008 en 2013 daalden de prijzen in Nederland met 21 procent. In Haarlem alleen al daalde de prijzen in 2010 met tien procent. Dat ligt nog niet eens zo ver achter ons. We zijn daarna alleen gewend geraakt aan een ander, wellicht niet zo’n gezond, sentiment: een waardestijging van tientallen procenten per jaar in combinatie met lage rente. De woningmarkt maakt altijd golfbewegingen en in zo’n beweging ontstaan ook weer kansen. Dat we nu in een daling zitten is natuurlijk niet leuk als verkoper, maar voor starters zijn woningen voor het eerst weer haalbaar.”  
 
Door nieuwe belastingmaatregelen en een uitbreiding van het puntensysteem levert het verhuren van woningen in sommige gevallen sinds dit jaar minder op dan voorheen. Huizenbeleggers voelen zich gedupeerd.

Stelling: door alle nieuwe regels zal het aantal huurwoningen verminderen.  

“De excessen in de markt zouden moeten worden aangepakt. De vraag is of dat nu gebeurt. Met deze maatregelen wordt met hagel geschoten. Iedereen die een woning in bezit heeft en verhuurt, wordt geraakt. Er is maar een korte overgangsperiode geweest. Ik denk dat er, zeker in Randstedelijk gebied, veel woningvoorraad in de huur is gekomen door de particuliere belegger. De wat kleinere belegger wordt hard geraakt. Het zal dan waarschijnlijk inderdaad niet meer rendabel zijn om woningen aan te houden, waardoor deze in de verkoop gaan en verdwijnen voor de huur.” 


Lees ook
Over gifbekers en halflege glazen
Column

Over gifbekers en halflege glazen

Het gaat even slecht in de hypotheekmarkt en de experts en de pers duikelen over elkaar heen wie het eerst het desastreuze nieuws kan brengen. We zien namelijk een kentering in de hypotheekmarkt en dat moet iedereen weten. 

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij zijn complementair en werken daardoor efficiënter”
Adviseur van de maand

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij zijn complementair en werken daardoor efficiënter”

Corstiaan van Pelt is al ruim twintig jaar financieel adviseur, waarvan tien jaar zelfstandig. Hij werkt sinds vier jaar samen met zijn vrouw, Jannette van Pelt-Rustenhoven. Corstiaan is Financieel Adviseur, Jannette is als Client Officer de spin in het web. Samen runnen zij Financieel Fit Gouda.  

Adviseurs vergeten bestaande relatie niet

Adviseurs vergeten bestaande relatie niet

Adviseurs laten weten behoorlijk veel tijd te besteden aan het actief beheren van hun bestaande klantenportefeuille. Dat blijkt uit een flitsenquête onder meer dan honderd hypotheekadviseurs tijdens een webinar van MUNT Hypotheken. Slechts acht procent van het intermediair geeft aan helemaal nooit tijd te besteden aan bestaande relaties.

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Kaag zet rem op BKR-uitbreiding: “Vastleggen van probleemloze hypotheken is een brug te ver”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Gerard Ragetlie uit Berkel en Rodenrijs zijn mening over ruimere kansen voor starters, een rustigere markt en een rem op de BKR-plannen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.