Geen akte van verdeling? Rancuneuze ex kan roet in het eten gooien bij verkoop

29 november 2022 Leestijd ± 3minuten
Geen akte van verdeling? Rancuneuze ex kan roet in het eten gooien bij verkoop

Een akte van verdeling is altijd van belang, maar helemaal bij een scheiding als iemand in gemeenschap van goederen is getrouwd. Aad Romijn, notaris bij Beurs Notaris in Rotterdam, ziet regelmatig dat een rancuneuze ex een spaak in de wielen steekt bij de verkoop van een huis als zo’n akte ontbreekt.

“Het gebeurt zo’n vijf, zes keer per jaar”, vertelt Romijn. Kort geleden nog: de hypotheek was rond, de nieuwe woning gekocht en de oude woning bijna verkocht. Het enige wat restte was het passeren van de akte bij de notaris. “Ik zag dat de klant in gemeenschap van goederen getrouwd was geweest. Tien jaar geleden was de scheiding uitgesproken, de financiële afwikkeling had netjes plaatsgevonden en de klant dacht dat hij in zijn eentje eigenaar van de woning was. Alleen was er geen akte van verdeling opgemaakt waaruit bleek dat de woning alleen op naam van de klant stond. Hierdoor was de ex nog steeds mede-eigenaar en daardoor een partij bij de verkoop. Dan heeft de notaris de wettelijke plicht om de ex-partner in te lichten.”

Onderhandelen

Bij het uitblijven van een akte van verdeling zijn beide ex-partners dus nog samen eigenaar, waardoor ze beiden recht hebben op de helft van de overwaarde. “Dan hoop je dat er nog een echtscheidingsconvenant is opgemaakt waarin het een en ander is vastgelegd - dan kun je nog onderhandelen over wat redelijk is. Maar in dit geval hield de ex voet bij stuk: die wilde alleen tekenen als de helft van de overwaarde werd overgemaakt. De toekomstplannen van de cliënt vielen daardoor in het water.”

Het hoeft niet altijd mis te gaan. “Soms houdt de ex zich aan eerder gemaakte afspraken, al kan het voor scheve gezichten zorgen. Wij moeten als notaris immers zeggen: ‘U heeft in het echtscheidingsconvenant afgesproken dat u recht had op een bepaald bedrag. U bent alleen niet uitgegaan van de werkelijke waarde van de woning en eigenlijk kunt u nog aanspraak maken op een hoger bedrag.’ Voor de klant is het meest pijnlijke als eerder de woning onder water stond - was het huis toen verkocht, dan had de ex eigenlijk de helft van het verlies moeten dragen.” Dan voelt het zeer onredelijk om nu de helft van de overwaarde op te eisen, stelt de notaris. 

Notaris Aad Romijn: "Benadruk het belang van de akte van verdeling."

Vragen stellen

Hoe is dit te voorkomen? Romijn raadt hypotheekadviseurs de volgende vragen altijd te stellen bij een gescheiden klant wanneer een akte van verdeling ontbreekt: 

  • Was de klant in gemeenschap van goederen getrouwd?
  • Is er een echtscheidingsconvenant opgesteld?
  • Staat daarin aan wie wordt de woning toebedeeld?

Ook zal er onderzoek gedaan moeten worden, bijvoorbeeld bij het Kadaster. Dat geeft echter niet het hele beeld: “Stel, de klant heeft de woning al in bezit en trouwt daarna in gemeenschap van goederen. Dan is de woning direct van beide partners. Vaak wordt dat niet in het kadaster aangepast. Gaan ze daarna uit elkaar en wordt afgesproken dat de woning van de man blijft, dan lijkt dat kadastraal te kloppen. Maar als er geen akte van verdeling is, dan wijkt de kadasterregistratie af van de werkelijke situatie.”

Forse boete

Het is, besluit Romijn, zonde dat iemands toekomstplannen niet door kunnen gaan, puur omdat een scheiding in het verleden niet goed is geregeld. “Sterker nog, als de woning niet (tijdig) geleverd kan worden, kan de klant nog een forse boete krijgen ook. Benadruk daarom het belang van de akte van verdeling bij klanten die zijn gescheiden of die in scheiding liggen. Dat voorkomt dat een ex ineens partij wordt bij de verkoop van een woning.”


Lees ook
Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

De jubelton, de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, wordt volgend jaar fors verminderd en in 2024 volledig afgeschaft. Maar wie nu één euro schenkt, kan volgend jaar alsnog gebruik maken van de ruime ton (€106.671) aan vrijstelling. 

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Het kabinet zet in op seniorenwoningen: “Ik betwijfel of er doorstroming ontstaat”

Het kabinet zet in op seniorenwoningen: “Ik betwijfel of er doorstroming ontstaat”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort, over de bouw van seniorenwoningen, de populariteit van variabele rente en de akte van verdeling.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.