Met gepaste trots kijkt Laura Hoogstraten terug op de afgelopen periode als wethouder Wonen in Zeist. In de slotstad werd volgens haar met succes gewerkt aan een versnellingsopgave: sneller meer woningen voor (her)starters. Maar ook in Zeist is er nog een lange weg te gaan, zegt Hoogstraten. Dat wordt volmondig beaamd door lokale hypotheekadviseur Paul van Manen.
"Hoewel we woningen bouwen en de woningvoorraad toeneemt, zien we helaas ook dat de druk op de woningmarkt nog steeds hoog is", luidt de conclusie van het raadslid van GroenLinks. In de regio Zeist zijn tot 2040 circa 125.000 extra woningen nodig. Hoogstraten: "Ondanks de opgave blijft de nadruk voor Zeist liggen op kwaliteit en niet op kwantiteit."
Middeninkomens de pineut
"Betaalbare sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen, juist die woningen zijn nodig. Vooral middeninkomens hebben het moeilijk in deze woningmarkt. Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kopen lukt ook niet”, vervolgt ze. “Starters hebben voor een huurwoning onvoldoende wachttijd opgebouwd en koopwoningen zijn voor hen veelal onbereikbaar vanwege de stijgende prijzen."
"In onze gemeente kijken we naar mogelijkheden om snel meer betaalbare woningen te realiseren”, stelt Hoogstraten. “We onderzoeken of gebouwen die leegstaan of leegkomen, verbouwd kunnen worden tot woonruimte. Ook kijken we naar plekken waar nieuwbouw kan komen.” Belangrijk - volgens de wethouder - is dat iedereen bediend wordt. “Ook ouderen, zorgvragers, spoedzoekers en migranten moeten een woning. Bij nieuwbouw of transformatie geeft de gemeente dan ook het kader mee om te bouwen in alle segmenten."
Groenvoorziening staat woningbouw in de weg
In de afgelopen twee jaar werden uiteindelijk zo’n vijfhonderd woningen opgeleverd. Van Manen, adviseur bij HypotheekVakman Zeist, had op meer gehoopt. “Er is relatief weinig gebouwd, terwijl er naar mijn mening genoeg ruimte is, bijvoorbeeld in de randen van Zeist. Maar de regels vanuit de gemeente en provincie omtrent de natuur staan verdere uitbreiding in de weg. Het is kiezen tussen woningbouw of behoud van groenvoorziening of agrarisch gebied.”
Van Manen ziet daarnaast een eigenaardige verdeling van de Zeister bevolking. Hij ziet een kloof op basis van financiële mogelijkheden. “Eén deel heeft een hoog inkomen of ouders die financieel kunnen bijspringen. De andere groep komt er absoluut niet tussen, omdat zij die daadkracht niet hebben. Die tweede groep kan geen kant op. En de problemen worden alleen maar groter in plaats van opgelost als de markt zich zo voortzet.”
Opkoopbescherming
Wie denkt dat het welgestelde deel van Zeist wel makkelijk aan een woning komt, heeft het echter mis. Vaak zijn beleggers ook hen te machtig. Ook buiten de grote steden vormen investeerders een plaag. Alleen bouwen is dus niet genoeg, vindt Hoogstraten. “We hebben de wens om de opkoopbescherming in te voeren. Hiermee vergroten we de kansen op de woningmarkt. We willen dat iedereen in Zeist zich thuis kan voelen en prettig kan wonen.”