‘Het is belangrijk dat de huur- en koopwoningmarkt in balans blijven’

30 juli 2024 Leestijd ± 3minuten
‘Het is belangrijk dat de huur- en koopwoningmarkt in balans blijven’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Rens van Beers van De Raedgevers in Oisterwijk over jongeren en koopwoningen, alternatieve oplossingen en de wet Betaalbare huur.  

Er worden steeds meer woningen gekocht, vooral door jongeren. Herken jij deze trend? Hoe kunnen jongeren, ondanks de hoge prijzen, nog kopen? 

“Jongeren willen liever kopen dan huren. Zij zien huren vaak als weggegooid geld. Ook door de stijgende lonen en de relatief lage rente zijn er meer mogelijkheden om te kopen. Ik ervaar in mijn eigen omgeving ook dat redelijk jonge mensen het toch lukt om in de omgeving een huisje te kopen. Als ze eerst een paar jaar werken terwijl ze nog thuis wonen, dan kunnen zij lekker sparen. Je hebt weinig tot geen vaste lasten, en daardoor kun je een fijne buffer opbouwen. En dat geld kun je gebruiken bij het kopen van een woning.” 

De wooncrisis neemt steeds ernstigere vormen aan. Gemeentes en woningcorporaties zoeken daarom naar alternatieve oplossingen, zoals het delen van woningen en leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen. Hoe kijk jij hiernaar?  

“Het is goed dat gemeentes en woningcorporaties meedenken over oplossingen, maar uiteindelijk is de enige échte oplossing bouwen, bouwen en bouwen. Leegstaande kantoren ombouwen naar woningen lijkt mij daarom een goede oplossing voor het woningtekort op de huizenmarkt. Hierdoor krijgen starters meer de kans om iets te kunnen kopen. Maar het delen van een woning, en dan zelfs met onbekende mensen? Ik denk niet dat daar veel mensen op zitten te wachten. Misschien een alleenstaande starter, maar als je uit huis gaat, of als je uit je studentenwoning gaat, ben je op zoek naar privacy. Ik zie wel vaker dat meerdere jongeren samen een woning kopen voor een aantal jaar. Er zijn steeds meer partijen die voor deze doelgroep een hypotheek aanbieden. Het blijft echter een lastigere aanvraag dan een ‘normale’ hypotheekaanvraag.” 

Een nieuwe stichting is van plan de Staat te dagvaarden over de Wet Betaalbare Huur. Een goed idee? 

“Ik snap dat de overheid iets moest doen om de wooncrisis aan te pakken, maar voor verhuurders is er nu bijna geen rendement meer om te verhuren. Hierdoor worden veel huurwoningen door verhuurders te koop gezet. De huurwoningmarkt wordt zo veel kleiner, maar er komen meer appartementen op de koopwoningmarkt. Dat is gunstig voor de mensen die willen kopen, maar niet iedereen wil én kan iets kopen. Om een hypotheek aan te vragen moet je aan veel voorwaarden voldoen, dat is niet voor iedereen haalbaar. Ik snap daarom dat deze stichting wil dat de overheid de wet gaat veranderen. Het is belangrijk dat de huur- en koopwoningmarkt in balans blijven.” 


Lees ook
Martin Keegstra (ROMEO) spreekt met Menno Luiten: ‘We zijn beter in balans nu’

Martin Keegstra (ROMEO) spreekt met Menno Luiten: ‘We zijn beter in balans nu’

Sinds deze maand is FlexFront officieel in handen van ROMEO. ROMEO-directeur Martin Keegstra heeft van de overname nog geen seconde spijt gehad. “Het is een grote verandering voor alle medewerkers, maar uiteindelijk hebben adviseurs en hun klanten hier baat bij.” 

Luiten: 'Offerterente niet meer van deze tijd'

Luiten: 'Offerterente niet meer van deze tijd'

Hypotheekadviseurs die voor klanten een hypotheek met offerterente aanvragen in plaats van dag- of dalrente, gaan mogelijk voorbij aan de zorgplicht voor de consument. Adviseurs moeten een bijzonder sterk verhaal hebben waarom offerterente een goede keus is als de verwachting is dat de rentes dalen. Die offerterente raakt de vaak nietsvermoedende consument bij een dalende hypotheekrente namelijk in de portemonnee. 

Rentevasteperiodes: in België is bijna alles variabel
Over de grens

Rentevasteperiodes: in België is bijna alles variabel

Deze zomer nemen we rentevasteperiodes in andere landen in Europa. Allereerst trappen we af met België. Daar wordt de rente bijna altijd ‘variabel’ genoemd.  

Wat zijn de alternatieven voor een overbruggingskrediet?
Dilemma

Wat zijn de alternatieven voor een overbruggingskrediet?

Met hypotheekadviseur André Klomp van De Hypotheekshop in Maassluis bespreken we de voor- en nadelen van een overbruggingskrediet. Is een overbruggingskrediet altijd de beste keus om voor extra financiering te zorgen in de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van de oude woning?  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.