Het kabinet zet in op seniorenwoningen: “Ik betwijfel of er doorstroming ontstaat”

02 december 2022 Leestijd ± 2minuten
Het kabinet zet in op seniorenwoningen: “Ik betwijfel of er doorstroming ontstaat”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Perry Brouwer van Freek Hypotheek Amersfoort, over de bouw van seniorenwoningen, de populariteit van variabele rente en de akte van verdeling.

Het kabinet gaat versneld seniorenwoningen bouwen. Van de 900.000 woningen tot 2031 moet een kleine derde (290.000) voor ouderen zijn. Stelling: dit is de juiste koers van Hugo de Jonge vanwege de vergrijzing van Nederland. 

“Ik betwijfel of er dan doorstroming op de woningmarkt ontstaat. Een starter moet nu iets van zeventigduizend euro verdienen voor een gemiddelde woning. Zij verdienen dat niet. En als je aan de bovenkant gaat bouwen, wordt de prijs aan de onderkant niet lager. Projectontwikkelaars willen geen woningen bouwen voor twee ton. Die wil marges pakken op nieuwbouw van vijf ton. Dit lost naar mijn idee dus niets op. Ik zou kiezen voor meer betaalbare alternatieven voor de starters, zoals tiny houses.”

De hypotheek met variabele rente wint aan populariteit. In september was dit bijna de helft meer dan in januari, ten opzichte van augustus steeg deze variant met zeven procent. Stelling: de toename is logisch door de stijgende rente, maar tegelijkertijd erg risicovol.

“Het blijft lastig. Er kan zomaar weer iets geks gebeuren. Stel die rente gaat met 0,7 procentpunt omhoog, dan ben je gewoon het haasje. We hebben het afgelopen half jaar gezien dat extreme stijgingen kunnen. Ik ben er dus geen voorstander van. Een klant van mij die bezig is met zijn hypotheek is jurist bij een financiële instelling. Bij hem durf ik het wel aan. Hij denkt aan de ontbindende voorwaarden. Maar de doorsnee klant is een ander verhaal. Die heeft geen idee, dan vind ik variabel adviseren best eng.”

Zonder een akte van verdeling zijn ex-partners vaak nog samen eigenaar van de woning. Dat leidt in sommige gevallen tot veel gedoe bij de verkoop van een huis. Stelling: de overgang van mediation naar hypotheekadvies laat soms te wensen over.

“Mediation is een vak apart. Zij kunnen heel veel bij moeizame communicatie tussen ex-partners. Aan de andere kant moeten zij zich niet bemoeien met hypotheekadvies. Zij hebben daar weinig verstand van, op een enkeling na. Sommige van de plannen die wij zien kloppen fiscaal helemaal niet. Het belangrijkste is: vraag veel. Wat is er geregeld? We nemen dingen nog te vaak te makkelijk aan. Het is een blinde vlek. Alleen door steeds door te vragen voorkom je ellende.”


Lees ook
Geen akte van verdeling? Rancuneuze ex kan roet in het eten gooien bij verkoop

Geen akte van verdeling? Rancuneuze ex kan roet in het eten gooien bij verkoop

Een akte van verdeling is altijd van belang, maar helemaal bij een scheiding als iemand in gemeenschap van goederen is getrouwd. Aad Romijn, notaris bij Beurs Notaris in Rotterdam, ziet regelmatig dat een rancuneuze ex een spaak in de wielen steekt bij de verkoop van een huis als zo’n akte ontbreekt.

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

Schenk één euro voor 31 december en maak in 2023 alsnog gebruik van de jubelton

De jubelton, de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, wordt volgend jaar fors verminderd en in 2024 volledig afgeschaft. Maar wie nu één euro schenkt, kan volgend jaar alsnog gebruik maken van de ruime ton (€106.671) aan vrijstelling. 

Nieuwbouw steeds moeizamer verkocht: “Andere factoren wegen zwaarder dan energierekening”

Nieuwbouw steeds moeizamer verkocht: “Andere factoren wegen zwaarder dan energierekening”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Romany Staring van Visie op Hypotheken & Verzekeringen, over dalende huizenprijzen, nieuwbouw en extra aflossen.  

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur
Column

De meeneemregeling kan bij sommige hypotheekverstrekkers een hoofdpijndossier vormen – óók voor de adviseur

Twee jaar geleden was een vriendin bezig met een nieuwe hypotheek. Haar adviseur raadde de goedkoopste hypotheekverstrekker aan. Ik vermoedde dat deze partij niet op de lange termijn betrokken zou willen zijn in hypotheken en dus misschien niet de meest geschikte partij was. Ik noem deze partijen vaak de “hit and run” hypotheekbeleggers/verstrekkers. Ze ging terug naar de adviseur, maar deze gaf aan dat dit een onzin argument was en dat het beheer van de hypotheek niet zo spannend was. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.