“Het liefst zoek ik alles eerst drie keer uit”

12 maart 2016 Leestijd ± 3minuten
“Het liefst zoek ik alles eerst drie keer uit”

Online of face-to-face zakendoen? Workaholic of op zoek naar balans? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Martin Bresser, risk manager bij MUNT Hypotheken. “Er moeten geen gekke dingen kunnen gebeuren.”

Woningmarkt: extra asset class als verbreding of hét nieuwe goudhaantje voor de pensioensector? 
“Verbreding. Hypotheken zullen altijd minder dan 10 procent van de portefeuille van pensioenfondsen beslaan. Maar het is zeker een interessante asset class voor ze. Interessanter dan staatsobligaties. Laten we het op een aantrekkelijke toevoeging houden bovenop de bestaande rentevaste beleggingen.”

Banken blijven een belangrijke speler in hypotheekland of hun langste tijd is geweest?
“De rol van banken is niet zo snel uitgespeeld. Allereerst duurt het lang voordat de huidige klanten bij hen weg zijn. Maar feit is dat hun rol kleiner wordt. Standaardisatie is een vijand van lokale banken, aangezien hun natuurlijke rol – kredietbeoordeling – voor een belangrijk deel uit de beoordeling van stukken bestaat. En dat is te automatiseren. Het overgrote deel van de markt is ook goed te standaardiseren. Een klein deel is geholpen bij een lokale bank. Een nieuwe rol van banken kan worden om het beschikbare, belegbare geld te verdelen. Maar dan zal de bank echter wel zijn toegevoegde waarde moeten bewijzen.”
 
Execution only: kans of bedreiging? 
“Zeker geen bedrieging. Het is heel ingewikkeld om ervoor te zorgen dat je aan de zorgplicht voldoet via execution only. Je hebt te maken met gevallen waarbij de klant ervan overtuigd is dat hij geen hulp nodig heeft. Hoe stel je vast dat een klant inderdaad geen advies nodig heeft? Maar de mensen die de zorgplicht wel nadrukkelijk nodig hebben, dienen wel ‘gevangen’ te worden.”

Adviseur of consument?
“Je moet je nooit focussen op een van de twee. Als je het perfect doet voor de een, is dat waarschijnlijk niet het beste voor de ander. We werken natuurlijk meer samen met de adviseur. Die moet dus goed begrijpen wat we doen. Maar de consument moet ook een goed gevoel bij ons hebben en simpelweg een goed product hebben. Daarmee helpen we uiteindelijk beide partijen. We moeten vooral goed voor de consument zijn, zodat de adviseur na tien jaar niets uit te leggen heeft, zoals dat met de woekerpolissen het geval is geweest.”

Jouw functie: vakkennis of branchekennis?
“Vakkennis. Ook al werk ik al heel lang in de hypotheekbranche; risk is mijn specialiteit. En die pas ik toe in en relateer ik aan deze branche. We proberen uiteraard het risico zoveel mogelijk te beperken. Tegelijkertijd moeten we niet doorslaan. Er moeten geen gekke dingen kunnen gebeuren, dat is het voornaamste.”

Workaholic of op zoek naar balans?
“Ik ben op zoek naar balans, maar vind het uiteraard geen probleem om ’s avonds iets uit te zoeken. Je zou ook wel kunnen zeggen dat ik workaholic ben, maar dat komt dan omdat ik werken leuk vind – zeker als ik het zelf kan plannen.”

Houd je zelf (privé) van online uitpluizen of ga je liever meteen naar de adviseur?
“Het liefst zoek ik alles zelf eerst drie keer uit. Misschien doe ik soms zoveel research dat het efficiënter is om meteen naar de adviseur te gaan. Het is ook een beetje een sport: er zelf achter komen hoe iets in elkaar zit.”

Niet meer omkijken naar je eigen pensioen of is er nog werk aan de winkel?
“Er is zeker nog werk aan de winkel. Maar de vraag is meer: hoeveel heb je nodig als je met pensioen bent? Geniet je nu van je geld of straks? Als ik naar mijn huidige inkomen kijk en ik wil dat behouden als ik gepensioneerd ben, dan heb ik nog wel iets te doen. Maar als ik kijk naar wat ik nodig verwacht te hebben, dan valt het wel mee, denk ik. Dat laatste moet ik dus nog een keer goed uitzoeken voor mezelf.”


Lees ook
Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2
Dilemma

Fysieke en modelmatige taxatie: complementair of in elkaars vaarwater? Deel 2

Wie bij een taxatie alleen denkt aan de man die met een schroevendraaier in de kozijnen prikt en puttend uit zijn rijke ervaring een prijskaartje hangt aan een woning, heeft het mis. De modelmatige taxatie, die woningwaardes baseert op big data, is niet meer weg te denken. Voor beide vormen bestaat een markt. Maar wanneer kies je waarvoor? Daarover spreken we met Marcel de Boer, directeur Troostwijk, die als bestuurslid NVM vooral de taxateurs vertegenwoordigt en Rogier van der Hijden van Calcasa, gespecialiseerd in modelwaardetaxaties. In dit deel: wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vormen van taxeren? Naar deel 1

De doe-het-zelf-hypotheek: wel of niet aan te raden?
Dilemma

De doe-het-zelf-hypotheek: wel of niet aan te raden?

Zelf online je hypotheek regelen tegen een aantrekkelijk tarief bespaart consumenten de kosten van een hypotheekadviseur. Maar, kun je consumenten wel opzadelen met zo’n traject? Wanneer is een persoonlijk hypotheekadvies nodig en wanneer kan de consument het wel online? Chris Oosterling is salesmanager van Hypotheek24.nl, waar je hypotheken zelf online kunt afsluiten, en Tony de Jong is financieel adviseur bij HypotheekCompany Zaanstad.

Met MUNT naar Nijntje: lekker luchtig en simpel
Trends

Met MUNT naar Nijntje: lekker luchtig en simpel

Eloise Tierie (32) is assistent hypotheekadviseur bij Standaert De Gier & Zuidberg in Haarlem. Samen met MUNT hypotheken en haar gezin ging zij naar het Nijntje Museum. Ondertussen vertelt Eloise over haar werk en haar gezin.

“Vasthouden aan de regels scheelt tijd voor iedereen”
Dilemma

“Vasthouden aan de regels scheelt tijd voor iedereen”

Workaholic of op zoek naar balans? Online of face-to-face zakendoen? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Gulsah Turkmen, hypotheekacceptant bij Stater, dat als grootste hypothecaire dienstverlener van Nederland onder meer samenwerkt met DAK en FlexFront. “Banken spelen een kleinere rol dan vroeger, maar blijven belangrijk door hun vertrouwensfunctie.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.