"Hugo de Jonge heeft een aantal leuke dingen aangekondigd om de woonimpasse te doorbreken. Maar honderdduizend woningen erbij in 2024? Dat gaan we natuurlijk nooit redden. Daar liggen meerdere dingen aan ten grondslag. Gebrek aan ruimte, materiaal, bouwpersoneel en dan is er ook nog de discussie over stikstof en PFAS."
Moet De Jonge in zijn bouwplan dan realistischer zijn?
"Zonder ambitie geen echte overwinning. Je moet ook ergens een getal prikken. En bij alles wat je zegt komt er wel een discussie op gang. Het is nog vroeg om de aanpak van De Jonge te evalueren, dus wil ik de vraag eigenlijk ombouwen. Er zijn een aantal dingen die de hypotheekadviseur beter zouden kunnen helpen."
Wat kan dit ministerie doen om de hypotheekadviseur te helpen?
"Om te beginnen wat minder bemoeienis van de overheid bij het vaststellen van hypotheeknormen. Het betreft nu een volledig wettelijk kader. Banken zijn achterover gaan leunen en hebben hun kerntaak – het accepteren van risico’s – losgelaten. Er wordt door aanbieders vaak gemopperd over het gebrek aan ruimte, maar ze hebben zelf toegelaten dat de overheid de normen bepaalt."
Waarom is het van belang om de normen van dit wettelijke kader los te laten?
"Banken zijn zoveel met wet- en regelgeving bezig, dat het te lang duurt voordat we bewegen. En dan nog krijgen ze geen zekerheid van de toezichthouder vooraf. Ze weten dus niet of de ontwikkeling voor ieder kan worden toegepast. In feite leggen ze er nóg een bom onder. We zijn te veel bezig met de vraag: mag het wel van de toezichthouder?"
Je bent dus geen fan van de toezichthouder?
"Ik vind dat ze zich bemoeien op terrein waar zij niet horen. Ze hebben niet de rol van beleidsmaker, terwijl ze die positie steeds meer opeisen. Ze ventileren te pas en te onpas hun mening. Zelfs wanneer deze niet overeenstemt met het ministerie waar ze nota bene onder vallen. Waarom laten zij dit toe? Tik ze op de vingers, ministerie!"
Het kabinet wil versneld af van de jubelton. Kan je het daar in vinden?
"We moeten stoppen met alle koopstimulerende maatregelen. De schenkingsvrijstelling, maar ook verlaging van de overdrachtsbelasting en de zelfbewoningsplicht. Het bevoordeelt een aantal partijen, maar het probleem verschuift alleen. De jubelton voegt niets toe."
Uiteindelijk valt of staat het succes bij de realisatie van nieuwe woningen, maar voor wie eigenlijk?
"Ja, goede vraag. Ik ben benieuwd naar de conclusies uit de Nationale Woon- en Bouwagenda van De Jonge. Als blijkt dat ouderen bereid zijn om door te stromen, dan moet je voor hen gaan bouwen. Zo kunnen drie of zelfs vier huishoudens allemaal een positie opschuiven. Maar ik vraag me af of ouderen dat daadwerkelijk willen."
Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn.
Welke vraag wil jij graag stellen aan je opvolger in 'De Kettingvraag'?
"Hoe kunnen we doorlooptijden van hypotheekdossiers verkleinen?"